Σκυλακάκης στο Briefing: «Έχουμε “κινέζικο τοίχο” με το υπ. Υγείας για να μην επηρεάσουμε τους λοιμωξιολόγους»

16 mins read

Ο υφυπουργός Οικονομικών μίλησε στην εκπομπή Briefing του Action24 με τον Γιώργο Πιέρρο για την πορεία της οικονομίας εν μέσω πανδημίας αλλά και τη σχέση του με το υπουργείο Υγείας.

Ο κ. Σκυλακάκης δεν άφησε ασχολίαστη τη δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου που υποστήριζε ότι δεν υπάρχει στο ελληνικό κείμενο το σενάριο για ύφεση 7,9%. Όπως εξηγησε, αν διάβαζε πιο προσεκτικά την ανακοίνωση στην επιτροπή θα διάβαζε δύο σενάρια, ένα που έλεγε ύφεση 4,7%, που είναι το κύριο σενάριο, και είναι το αισιόδοξο, κι ένα που έλεγε ύφεση 7,9%, και είναι το απαισιόδοξο σενάριο.

Σε σχόλιο του Γιάννη Πολίτη απάντησε ότι το κακό σενάριο είναι να μην υπάρχει καθόλου «πίτα» στον τουρισμό ενώ το μεσαίο σενάριο είναι το 20-25% για τον τουρισμό. Όπως σημείωσε δεν είναι τόσο απλό αλλά η ζημιά θα μπορούσε να είναι μετρημένη.

Όπως σημείωσε, το κλειδί είναι το πρόγραμμα Σουρ καθώς σε εμάς θα έρθει ένα πολύ καλό μερίδιο από αυτό το πρόγραμμα, έχουμε μεγάλη ανεργία και μεγάλο τουρισμό, συνεπώς θα επιδοτήσουμε έτσι την απασχόληση. Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης επεσήμανε ότι αυτό το πρόγραμμα επιδοτεί την εργασία και δεν ενισχύει την ανεργία. Εξού και είναι σημαντικό ο τουρισμός και η εστίαση να έχουν δραστηριότητα το καλοκαίρι.

Για το πρόγραμμα Σουρ, επίσης, είπε ότι είναι άνω του 1,5 δισ. ευρώ και δεν θα το χρησιμοποιήσουν κάποιες χώρες, ενώ εμάς μας συμφέρει. Υπάρχουν, επίσης, χρήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως επιδότηση.

Ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε και στο Corona Fund ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Ο κ. Σκυλακάκης παραδέχθηκε ότι η ανεργία 20% είναι το θετικό σενάριο αλλά όπως εξήγησε αυτή η ανεργία έχει έντονο εποχικό χαρακτήρια, κι όχι μόνιμο όπως ήταν η ανεργία την προηγούμενη δεκαετία. Δηλαδή το 2021, πιθανώς δεν υπάρχει.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η είδηση που έδωσε με αφορμή την ερώτηση του Γιώργου Πιέρρου. Ο υφυπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «έχουμε “κινέζικο τοίχο” με το υπουργό Υγείας, δε μιλάμε για να μην επηρεάσουμε τους λοιμωξιολόγους». Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι αυτό που έχουμε ανάγκη είναι να σωθούν ανθρώπινες ζωές, γι’ αυτό και το υπουργείο Οικονομικών δεν έδινε εισροές στους λοιμωξιολόγος για το τι σημαίνει η κάθε απόφασή τους, έτσι απέφυγαν οποιαδήποτε επιρροή στην άλλη πλευρά.

Επιπλέον, συμπλήρωσε ότι κατά τη διάρκεια της ισπανικής γρίπης όποιοι άφησαν τους λοιμωξιολόγους της εποχής εκείνη να κάνουν τη δουλειά τους είχαν καλύτερα αποτελέσματα και οικονομικά στην ανάκαμψή τους.

Ο κ. Σκυλακάκης, επιπρόσθετα, τόνισε την αξία που έχουν οι θέσεις εργασίας και το βάρος που δίνεται στην απασχόληση των νέων.

Facebook Comments