ΑρχικήΠολιτικήSOS Δραγασάκη για κόκκινα δάνεια & Airbnb

SOS Δραγασάκη για κόκκινα δάνεια & Airbnb

Σήμα κινδύνου για τον στεγαστικό πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσει η χώρα λόγω της πλατφόρμας Airbnb και άλλων παρόμοιων εφαρμογών έστειλε από το βήμα της Βουλής ο Γιάννης Δραγασακης μιλώντας για την ρύθμιση που αφορά τους δανειολήπτες με πρώτη κατοικία.
«Το στεγαστικό πρόβλημα θα οξυνθεί στη χώρα λόγω των τάσεων Airbnb και άλλων και πρέπει να θεωρούμε ότι στο μέλλον θα έχουμε στεγαστικό πρόβλημα. Το επίδομα ενοικίου πρέπει να το δούμε όχι ως μια πρόσκαιρη παροχή αλλά ως μία πλευρά κοινωνικής πολιτικής. Χρειάζεται και ο τρίτος πυλώνας παραγωγής στέγης και κατοικίας. Μπορούμε να δούμε προγράμματα που θα δίνουν λύση στο πρόβλημα και θα δημιουργήσουν ανάπτυξη κυρίως μέσω της παραγωγής στέγης (μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και ΣΔΙΤ με προτεραιότητες όπως οι φοιτητικές εστίες κλπ».
Τον κώδωνα του κινδύνου όμως έκρουσε και για το θέμα των κόκκινων δανείων αφού όπως είπε η Ελλάδα είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό κόκκινων δανείων στην Ευρώπη.
«Οι εξελίξεις στην Ευρώπη δεν μας επιτρέπουν αυτό να το αφήσουμε ελεύθερο γιατί έχουμε τον υψηλότερο δείκτη κόκκινων δανείων στην Ευρώπη ,είμαστε πάνω από το 40% και εφόσον θέλουμε να συμμετέχουμε στις ευρωπαϊκές διαδικασίες πρέπει να μειώσουμε πιο γρήγορα από ότι θα θέλαμε τα κόκκινα δάνεια. Τα κόκκινα δάνεια είναι βαρίδι στην οικονομία.
Αν βοηθήσουμε δεν όλοι να λυθεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων τότε αυτό θα είναι ανάχωμα και εμπόδιο στην συνολική ανάπτυξη της οικονομίας και της κοινωνίας γι’ αυτό πρέπει να βοηθήσουν και αυτοί που δεν έχουν κόκκινα δάνεια»
Ο κ. Δραγασάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και για μελλοντικές βελτιώσεις στην ρύθμιση εφόσον αυτή αρχίσει να λειτουργεί και παρουσιαστούν προβλήματα που μπορούν να λυθούν.
«Προβλέπει η ρύθμιση όριο 130.000. Αν έχω 131.000 θα εξαιρεθω; Φυσικά, αλλά δεν μπορώ να βρω ένα χιλιάρικο για να πληρώσω για να είμαι στο όριο των 130.000; Τι θα γίνει θα εξαρτηθεί στην πράξη πως θα είναι τα πράγματα οταν αρχίζει να εφαρμόζεται απο τις τράπεζες και τους δανειολήπτες. Θα δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε κι εμείς τα θέματα που μπορούν να αναδειχθούν. Θα το ψηφίσουμε θα το δούμε στην πράξη πως λειτουργεί και μπορούμε να επανέλθουμε».
Για τον νόμο Κατσέλη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παραδέχτηκε ότι δεν κατάφερε να λύσει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.
«Ο επιδιωκόμενος σκοπός είναι να εξυπηρετήσουμε τον δανειολήπτη να ξεμπερδέψει με το δάνειο του και άρα να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια. Ο νόμος Κατσέλη βοήθησε ένα κόσμο να μην χάσει το σπίτι του αλλά τα κόκκινα δάνεια μεταφέρθηκαν από τις τράπεζες στα δικαστήρια. 140.000 υποθέσεις είναι εκκρεμείς. Αυτό θέλουμε να προχωρήσουμε.
Θέλουμε να προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία να μειωθεί η δόση να μπορέσει ο κόσμος να πληρώσει».
Η ομιλία Δραγασάκη είχε και πολιτικές αναφορές αφού ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης προέβλεψε ότι ο ΣυΡιζΑ θα κερδίσει εκ νέου τις εκλογές διότι όπως είπε ο κόσμος θεωρεί ότι μπορεί να του προσφέρει ελπίδα
«Ο κόσμος θα μας ψηφίσει ξανά όχι επειδή είμαστε αλάθητοι, γιατί κάνουμε λάθη και ορισμένες φορές ασυγχώρητα λάθη. Αλλά αν υπάρχει μια ελπίδα για τον κόσμο η ελπίδα εξακολουθεί να είναι με τον ΣυΡιζΑ. Εάν εμείς δεν λύσουμε τα προβλήματα θα χειροτερέψουν με οποιαδήποτε άλλη κατάσταση.»