ΑρχικήΠολιτικήΣπυράκη: Ο Μητσοτάκης θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να αμβλύνει τις επιπτώσεις...

Σπυράκη: Ο Μητσοτάκης θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να αμβλύνει τις επιπτώσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών

Η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, σήμερα προχώρησε σε ενημέρωση πολιτικών συντακτών στην Πειραιώς. Η κ. Σπυράκη ξεκίνησε την επίθεσή της στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι εκείνος όποτε βγαίνει από το Μέγαρο Μαξίμου για να εμφανιστεί δημόσια έχει την ανάγκη να φρουρείται από διμοιρίες αστυνομικών. Σε αντίθεση με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος περιόδευσε το Σαββατοκύριακο στα Γιαννιτσά, τη Σιάτιστα και την Κοζάνη.
Χαρακτήρισε ως υπεύθυνη και ρεαλιστική τη στάση της Νέας Δημοκρατίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών και σημείωσε ότι καλύπτει τις ανησυχίες της πλειονότητας των Ελλήνων. «Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι θα αμβλύνει τις αρνητικές επιπτώσεις αυτής της συμφωνίας. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να απεμπολήσει το δικαίωμα της Ελλάδος να βάλει βέτο στην ένταξη των Σκοπίων, στην Ε.Ε. εφόσον κρίνει ότι δεν εξυπηρετούνται τα εθνικά συμφέροντα», προσέθεσε. Ο πρόεδρος της ΝΔ διαβεβαίωσε ότι θα αγωνιστεί, με όλες του τις δυνάμεις, ώστε να κατοχυρωθούν τα μακεδονικά προϊόντα που στην πλειονότητά τους είναι επί της ουσίας απροστάτευτα. Η ΝΔ επεξεργάζεται τολμηρό και ολοκληρωμένο σχέδιο για τη Μακεδονία και τη Βόρεια Ελλάδα, το οποίο θα παρουσιαστεί άμεσα. Σε σχετική ερώτηση απήντησε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι βλαπτική για τα εθνικά συμφέροντα και είναι σαφές ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη επανειλημμένα δηλώσει ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να αμβλύνει τις επιπτώσεις αυτής της συμφωνίας.
Η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας όσον αφορά τις δηλώσεις του κ. Βέμπερ και τους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων είπε πως επιβεβαιώνουν ότι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί προϋπόθεση για να ξεκινήσει ο διάλογος για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Για το δημοσίευμα του ΑΠΕ σχολίασε εμφατικά: «Είναι εξαιρετικά δυσάρεστο το κρατικό Πρακτορείο Ειδήσεων να επιχειρεί να ανακόψει αυτή τη συζήτηση της οποίας τελικά το αποτέλεσμα είναι υπέρ της ανάπτυξης και υπέρ όλων των Ελλήνων». «Είναι ή όχι ο κ. Τσίπρας υπέρ μιας προσπάθειας για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων εφόσον η Ελλάδα κατακτήσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και ανακτήσει την αξιοπιστία της;», ρώτησε η κ. Σπυράκη τον πρωθυπουργό.
Ερωτώμενη για τη συνταγματική αναθεώρηση απήντησε ότι θα εξελιχθεί κανονικά στην παρούσα Βουλή με την παρουσία των εκπροσώπων της Νέας Δημοκρατίας. «Είναι σαφές ότι η επόμενη Βουλή θα καθορίσει το περιεχόμενο της αναθεώρησης», προσέθεσε.
Η εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε εκτενή αναφορά για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια:
«Θα ήθελα να αναφερθώ στο θέμα των “κόκκινων”, των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κάνοντας το εξής σχόλιο: Η κυβέρνηση απέτυχε σε όλα. Απέτυχε και στα κόκκινα δάνεια. Η Νέα Δημοκρατία υπερασπίζεται αδιαπραγμάτευτα την προστασία της πρώτης κατοικίας. Το απέδειξε με τις επιλογές που έκανε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής της. Επανήλθε η Νέα Δημοκρατία το 2016, με την πρότασή της για τη δεύτερη ευκαιρία.
Επισημαίνουμε στην κυβέρνηση ότι τρία χρόνια τώρα δεν έχει κάνει το παραμικρό για να διευθετήσει αυτό το μείζον θέμα. Θα αναφέρω μόνο κάποιους αριθμούς ενδεικτικά: Στην Ελλάδα το 46% των δανείων είναι μη εξυπηρετούμενα, όταν ο ίδιος δείκτης στην Κύπρο είναι 29%, στην Ιταλία 11% και ο μέσος ευρωπαϊκός όρος κινείται στο 4%. Αντίθετα, τις τελευταίες ημέρες, πράγματι, παρακολουθούμε μια θεαματική σύγκρουση ανάμεσα στον κ. Δραγασάκη και τον κ. Φλαμπουράρη. Η Νέα Δημοκρατία προτείνει μια δίκαιη λύση για τη διευθέτηση των “κόκκινων” δανείων με στόχο να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες έχουν ανάγκη, και να προστατευθεί η πρώτη κατοικία χωρίς βέβαια να επιβραβεύονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Η λύση πρέπει να περιλαμβάνει προφανώς και την επιβράβευση όσων είναι συνεπείς, όσων είναι ενήμεροι δανειολήπτες. Η Νέα Δημοκρατία επισημαίνει ότι οποιαδήποτε λύση δεν θα πρέπει ταυτόχρονα να διακινδυνεύει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος».
Η ΝΔ έκανε πάλι λόγο για σκηνοθετημένο διαζύγιο ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο. «Είναι προφανώς μελετημένοι τόσο καλά οι ρόλοι, που ο ένας απαντά στον άλλον με στίχους. Ο κ. Καμμένος, που λίγο πολύ χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ψυχρό εκτελεστή, είχε ετοιμάσει και τους στίχους για το ανάλογο θέμα. Ο δε κ. Τσίπρας ήταν πανέτοιμος να απαντήσει στην κατηγορία του ψυχρού εκτελεστή με Καβάφη. Καταλαβαίνετε πως οι ρόλοι εξελίσσονται και οι πολίτες απλώς δεν θέλουν να παρακολουθήσουν άλλο αυτήν την πολύ κακή, πολύ κακού γούστου παράσταση», τόνισε η κ. Σπυράκη.
Ως εντυπωσιακό χαρακτήρισε ότι μέχρι τώρα έχουν ειπωθεί πράγματα και στο Υπουργικό Συμβούλιο πριν τη ρήξη, πριν απομάκρυνση του κ. Κοτζιά, πριν την απομάκρυνση του κ. Καμμένου, ότι υπάρχουν μια σειρά δημόσιες καταγγελίες από Υπουργούς πρώην εναντίον πρώην Υπουργών αυτής της κυβέρνησης και τίποτα δεν κινείται. «Σε ό,τι αφορά την ουσία των λεγομένων του κ. Καμμένου κάθε φορά κρατάμε μικρό καλάθι, διότι όπως ξέρετε αυτός ο ρόλος εξελίσσεται με διάφορες εναλλαγές αρκετά χρόνια τώρα», σχολίασε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ