Στεφανής: «Απειλή ο νεοθωμανισμός της Τουρκίας, απαραίτητα τα F-35»

24 mins read

Την άποψη του ότι νεοθωμανισμός της Τουρκίας αποτελεί απειλή για τη χώρα μας εξέφρασε ο Αλκιβιάδης Στεφανής, το πρωί της Τετάρτης (8/12).

Ο πρώην υφυπουργός Άμυνας και επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ,ανέλυσε επίσης τα τρία επίπεδα στα οποία κινείται η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους, ενώ δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να ενταχθούμε στην οικογένεια των F-35.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, διαθέτουν τέτοιο δυναμικό που πραγματικά εγγυώνται -και το έχουν δείξει αυτό, με την αγάπη που έχουν για την πατρίδα και την αίσθηση θυσίας του ‘’εγώ’’ στο ‘’εμείς’’, εγγυώνται την εδαφική μας ανεξαρτησία» δήλωσε ο Αλκιβιάδης Στεφανής. «Πρέπει να είμαστε ήσυχοι και υπερήφανοι», διαβεβαίωσε ο Αλκιβιάδης Στεφανής.

Εξήγησε ότι η Τουρκία αποτελεί απειλή όχι μόνο για μια περιοχή ή ένα νησί μας αλλά συνολικά εναντίον του τρόπου ζωής μας, καθώς στο πλαίσιο του νεοθωμανισμού προσπαθεί να τις επαναφέρει κατά την περιφέρειά της, χώρες που παλιά της άνηκαν.

Έτσι, πρόσθεσε ο Αλκιβιάδης Στεφανής, η Τουρκία προσπαθεί να έχει λόγο για την Ελλάδα, για τις αμυντικές μας προμήθειες, ποιοι θα επισκεφτούν τα νησιά μας, τι θα γίνει με τις μειονότητες στη χώρα μας ή με ποιους θα συνάψουμε διεθνείς συμφωνίες.

Σε τρία επίπεδα η στάση της Ελλάδας

Ο πρώην υφυπουργός Άμυνας και επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ εξήγησε ότι η στάση της Ελλάδας είναι τελείως διαφορετική και κινείται σε τρία επίπεδα, σε τακτικό, επιχειρησιακό και πολιτικό/στρατηγικό.

Σε τακτικό επίπεδο, όπως είπε, «Αν νιώσουμε ότι γίνεται κάτι κοντά στο Καστελόριζο, εμείς είμαστε έτοιμοι. Αν νιώσουμε ότι κάποια περιοχή απειλείται, αυξάνουμε την ετοιμότητα των δυνάμεών μας και αυξάνουμε και τις διπλωματικές μας επαφές».

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, αναφέρθηκε στις ασκήσεις που κάνει η χώρα μας. «Δείτε τις ασκήσεις που έγιναν χθες στην Αλεξανδρούπολη και πριν από 5 ημέρες στη Ρόδο», σημείωσε.

Αναφερόμενος σε στρατηγικό/πολιτικό/διπλωματικό επίπεδο, είπε ότι ενδεικτική είναι η σημερινή παρουσία του πρωθυπουργού στη Ρωσία και η χθεσινή στο Ισραήλ.

Τα ισχυρά σημεία της Ελλάδας και πώς τα προβάλλει

Ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ εξήγησε ότι η Ελλάδα δεν προσέρχεται στην ΕΕ, στον ΟΗΕ ή στις ΗΠΑ παρακαλώντας για βοήθεια, αλλά προβάλλοντας τα ισχυρά της σημεία, τα οποία είναι πάρα πολλά.

Μεταξύ άλλων ανέφερε τη θέση της Ελλάδας με τη μοναδική γεωγραφία της, την ισχυρή θέση της στην οικονομία παρά τα προβλήματα, αλλά και τη στάση της στο μεταναστευτικό που έδειξε ότι έχει τη δυνατότητα να υπεραμυνθεί των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

«Προβάλλοντας τις συμμαχίες μας και στα ισχυρά μας σημεία δώσαμε τη δυνατότητα στους άλλους να σταθούν δίπλα μας», τόνισε χαρακτηριστικά

Απαραίτητο να ενταχθούμε στην οικογένεια των F-35

Σχετικά με την προμήθεια των F-35 ο κ. Στεφανής είπε ότι η συζήτηση που γίνεται σήμερα είναι ίδια με εκείνη που γινόταν πριν χρόνια για το εάν θα έπρεπε η Ελλάδα να ενταχθεί στην οικογένεια των F-16.

«Είναι απαραίτητο να ενταχθούμε εκεί», τόνισε και εξήγησε ότι το F-35 δεν είναι ένα απλό οπλικό σύστημα, αλλά ένα «πολυεργαλείο», μια πλατφόρμα οπλικών συστημάτων από την οποία μπορείς να διαχειρίζεσαι το σύνολο των όπλων που διαθέτεις σε αέρα, ξηρά και θάλασσα.

Απαντάμε με αποφασιστικότητα σε περίπτωση κρίσης

Για το ενδεχόμενο κρίσης με την Τουρκία, ο Αλκιβιάδης Στεφανής ανέφερε ότι η Ελλάδα θα απαντήσει όπως απαντούσε πάντα, «με απόλυτη αποφασιστικότητα σε κάθε επίπεδο, σε τακτικό, σε επιχειρησιακό και σε διπλωματικό».

Εξήγησε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να μην στρατιωτικοποιεί την κρίση, καθώς οι λύσεις πρωτίστως βρίσκονται στη διπλωματία «και η διπλωματία τα πάει εξαιρετικά».

Facebook Comments

Τελευταία Νέα