ΑρχικήΠολιτικήΣτη Γαλλία ο Δένδιας – Ισχυρός συμβολισμός κατά των τουρκικών προκλήσεων

Στη Γαλλία ο Δένδιας – Ισχυρός συμβολισμός κατά των τουρκικών προκλήσεων

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μεταβαίνει σήμερα Δευτέρα στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Οι συζητήσεις αναμένεται να περιστραφούν γύρω από θέματα διμερούς, ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού την προσέλκυση επενδύσεων, το μεταναστευτικό και την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών θα λάβει μέρος, μέσω τηλεδιάσκεψης από κοινού με τον Γάλλο ομόλογό του, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών θα συνομιλήσουν, αρχικά, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, για τη διατλαντική συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα συζητηθεί και το θέμα της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ζήτημα το οποίο θα τεθεί και στις συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Τέλος, οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν για την προετοιμασία των εργασιών της Διάσκεψης Εταιρικής Σχέσης για το Σουδάν, η οποία θα λάβει χώρα στις 25 Ιουνίου.

Με την κοινή παρουσία των δύο ΥΠΕΞ στο Παρίσι επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά έμπρακτα πως η χώρα μας έχει ισχυρούς συμμάχους απέναντι στην Άγκυρα. «Την κρίση και την ένταση την προκαλεί η Τουρκία, όχι εμείς. Συνορεύουμε με έναν συχνά δύστροπο γείτονα, ο οποίος διαπνέεται από μια αναθεωρητική λογική και εφαρμόζει επεκτατική πολιτική. Δυστυχώς η Τουρκία απειλεί και εκβιάζει ώστε να αποσπάσει παραχωρήσεις και αυτό προφανώς δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό» δήλωσε ο Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει και για την ιστορική συμφωνία που υπήρξε με την Ιταλία για την ανακήρυξη ΑΟΖ στη Μεσόγειο.