Στη Ρωσία σήμερα ο Δένδιας – Συνάντηση με Λαβρόφ το μεσημέρι

13 mins read

Συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, θα έχει σήμερα (Δευτέρα) το μεσημέρι στο Σότσι της Ρωσίας ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν οι περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών.

Ο κ. Δένδιας θα επισκεφθεί και την Ανάπα, ιστορικό κέντρο του ελληνισμού της Μαύρης Θάλασσας.

«Σκοπός της συνάντησης είναι να συζητηθούν οδοί περαιτέρω ανάπτυξης του πολιτικού διαλόγου, η υλοποίηση των συμφωνηθέντων μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της ρωσικής κυβέρνησης Μιχαήλ Μισούστιν» κατά τη συνάντησή τους στην Ελλάδα στις 24 Μαρτίου και την τηλεφωνική τους επικοινωνία στις 5 Μαΐου, «καθώς και οι προοπτικές εμβάθυνσης της διμερούς οικονομικής συνεργασίας υπό τις συνθήκες των περιορισμών λόγω κορωναϊού», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, που δημοσιεύει στην επίσημη ιστοσελίδα του το ρωσικό ΥΠΕΞ.

«Στην ημερήσια διάταξη βρίσκεται η κοινή αντιμετώπιση της πανδημίας και η εξασφάλιση της επιδημιολογικής ασφάλειας των πολιτών των δύο χωρών», σημειώνεται, καθώς ένα από τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τις δύο πλευρές είναι και η αύξηση του αριθμού των αεροπορικών συνδέσεων κατά τη θερινή περίοδο.

«Οι υπουργοί θα “συντονίσουν τα ρολόγια τουςσε έναν ευρύ κύκλο διεθνών και περιφερειακών προβλημάτων, που παρουσιάζουν αμοιβαίο ενδιαφέρον, συμπεριλαμβανομένης της διευθέτησης του Κυπριακού, της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη συνεργασία των δύο χωρών στα πολυμερή φόρα, συμπεριλαμβανομένων τον ΟΗΕ, τον ΟΑΣΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, καθώς και τον ΟΣΕΠ», σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ, το οποίο εκτιμά:

«Οι προσεγγίσεις της Μόσχας και των Αθηνών στην πλειονότητα των διεθνών και περιφερειακών ζητημάτων είναι κοντινές και στις δύο πρωτεύουσες εκκινούν από την αναγκαιότητα επίλυσης των διαφωνιών, που προκύπτουν αποκλειστικά με πολιτικά-διπλωματικά μέσα και σε αυστηρή αντιστοιχία με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου».

Facebook Comments