Στην Ικαρία και τους Φούρνους ο Μητσοτάκης το Σάββατο

16 mins read

Στην Ικαρία, τους Φούρνους και τη Θύμαινα θα μεταβεί αύριο, Σάββατο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να δει από κοντά πως εξελίσσεται ο εμβολιασμός στα μικρά νησιά. 
Υπενθυμίζεται ότι η Ικαρία έχει περίπου 8.500 μόνιμους κατοίκους, οι Φούρνοι περί τους 1.300 και η Θύμαινα (το μικρό νησί μεταξύ Σάμου και Ικαρίας) μόλις 136, με βάση την τελευταία απογραφή. Η μεταφορά των εμβολίων στα νησιά γίνεται με εναέρια και θαλάσσια μέσα και η διαδικασία εποπτεύεται από το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού Σώματος, της Αστυνομίας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Τρίτη φάση με 19 νησιά
«Ο εμβολιασμός του πληθυσμού που επιθυμεί να εμβολιαστεί θα είναι ισότιμος και καθολικός από τη μία άκρη της χώρας στην άλλη», είναι η αρχή που έχει διατυπώσει η κυβέρνηση. Ειδικά για τη νησιωτική Ελλάδα, το σχέδιο εμβολιασμού εξελίσσεται σε τέσσερις φάσεις. Πρώτα ξεκίνησε με τα 18 νησιά όπου υπάρχουν νοσοκομεία του ΕΣΥ, στις 11 Ιανουαρίου για το υγειονομικό προσωπικό και από τις 18 Ιανουαρίου για τους πολίτες, βάσει της ηλικίας τους.
Η δεύτερη φάση αφορά 13 νησιά με πληθυσμό άνω των 3.500 μόνιμων κατοίκων, όπως είναι η Ικαρία, και ξεκίνησε στις 28 Ιανουαρίου, με την ηλικιακή σειρά προτεραιότητας που εφαρμόζεται σε όλη την επικράτεια. 
Η τρίτη φάση αφορά 19 νησιά με πληθυσμό από 1.000 έως 3.500 μόνιμους κατοίκους, όπως είναι οι Φούρνοι. Σε αυτά οι εμβολιασμοί είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν την προσεχή Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου. Η τέταρτη φάση αναφέρεται σε συνολικά 42 νησιά, με πληθυσμό μικρότερο των χιλίων κατοίκων, όπως η Θύμαινα.
Μεταφορά εμβολίων με πτητικά μέσα
Οι εμβολιασμοί στα μικρά νησιά θα πραγματοποιηθούν με τη συνδρομή του υπουργείου Εσωτερικών και των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης για το σύνολο του πληθυσμού που επιθυμεί να εμβολιαστεί και είναι άνω των 18 ετών. Σε αυτή την περίπτωση η μεταφορά των εμβολίων και του υγειονομικού προσωπικού, που θα απαιτηθεί, θα γίνει με πτητικά μέσα του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και σκάφη του Λιμενικού Σώματος. 
Η έναρξη αυτής της φάσης έγινε με το Καστελόριζο, που κέντρισε και το ενδιαφέρον του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.
«Είναι σημαντικό για τα νησιά μας, τόσο σε συμβολικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο» είπε στο Reuters η Σοφία Κουβαλάκη, που έκανε εμβόλιο στο ιατρείο στο Καστελόριζο, ενώ ο τοπικός γιατρός Σταύρος Σταυρόπουλος δήλωσε ότι το 80% των κατοίκων έλαβε την πρώτη δόση του εμβολίου μέσα στις τρεις πρώτες ημέρες από την έναρξη της διαδικασίας.

Facebook Comments