Στην Αθήνα την προσεχή Τρίτη ο διάδοχος του σαουδαραβικού θρόνου

12 mins read

Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα για πρώτη φορά πρόκειται να πραγματοποιήσει την προσεχή Τρίτη ο διάδοχος του σαουδαραβικού θρόνου και ουσιαστικά ηγέτης της χώρας του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αλ Σαούντ, με σκοπό τη συνάντηση με την ελληνική πολιτική ηγεσία και την υπογραφή σημαντικών διμερών συμφωνιών.

Η ιδιαιτέρως σημαντική επίσκεψη του θεωρούμενου ως εκσυγχρονιστή πρίγκιπα του Ριάντ, δεδομένης και της ουσιαστικής ανάληψης της εξουσίας στη Σαουδική Αραβία λόγω των προβλημάτων υγείας του μονάρχη πατέρα του, έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο για τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Υπενθυμίζεται ότι ο ντε φάκτο ηγέτης της πετρελαιοπαραγωγού χώρας είχε επισκεφθεί και την Τουρκία τον περασμένο μήνα, ενώ τις τελευταίες ημέρες δέχθηκε τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

 

 

Ο διάδοχος του σαουδαραβικού θρόνου πρόκειται να έχει συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την Τρίτη, εννιά μήνες μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ριάντ, ενώ αναμένονται και συναντήσεις και με άλλους κορυφαίους παράγοντες της ελληνικής πολιτικής.

Η επίσκεψη του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αλ Σαούντ πρόκειται να σφραγίσει και τη συμφωνία για το μεγάλο έργο East to Med Data Corridor, δηλαδή τον αξίας 1 δισεκ. ευρώ αγωγό δεδομένων που σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννη Σμυρλή θα συνδέσει Ελλάδα και Σαουδική Αραβία μέσω Κύπρου, καθιστώντας την Ελλάδα την ανατολική πύλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μεταφορά δεδομένων.

Παράλληλα αναμένεται να συζητηθούν τα σχέδια για μια σειρά επενδύσεων που μελετά να πραγματοποιήσει η σαουδαραβική πλευρά στην Ελλάδα, καθώς και άλλα θέματα σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα