Στις 6 Οκτωβρίου η «μάχη της Πράγας» για Μητσοτάκη- Ερντογάν

16 mins read

Στην Πράγα και στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, στις 6 Οκτωβρίου, πρόκειται να παραστεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να παραστεί στις εργασίες της Συνόδου. Στην Πράγα ο κ. Ερντογάν θα βρεθεί στον ίδιο χώρο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.

Πριν από τρεις μήνες, στο τέλος Ιουνίου, Ερντογάν-Μητσοτάκης είχαν συνυπάρξει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη χωρίς να συναντηθούν, ενώ ο κ. Ερντογάν είχε μια συνομιλία με τον κ. Αναστασιάδη, ο οποίος είχε προσκληθεί στο δείπνο των ηγετών που είχε λάβει χώρα στο μουσείο Πράδο.

Τρεις μήνες μετά, οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας παραμένουν τεταμένες, με την τουρκική προκλητικότητα να συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.

Ο κ. Ερντογάν δεν σταματά τις απειλές και τις ύβρεις εναντίον της Ελλάδας, ενώ φτάνει σε σημείο να στρέφεται ευθέως και εναντίον των ΗΠΑ.

Η Άγκυρα έχει δεχθεί ισχυρά ραπίσματα από τις ΗΠΑ καθώς μετά την τροπολογια Μενέντεζ- Βαν Χόλεν για τα F16, ήρθε και η προειδοποίηση του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος ανέφερε: “Ενόσω πλησιάζει σε εκλογές του χρόνου, είναι μια επικίνδυνη περίοδος για να προσπαθήσει να προκαλέσει ένα επεισόδιο προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή των Τούρκων πολιτών από την πολύ κακή οικονομική τους κατάσταση. Όμως εμείς πρέπει να ξεκαθαρίσουμε – και πιστεύω ότι το έχουμε κάνει – πως οποιαδήποτε επιθετικότητα θα έχει συνέπειες και δεν θα γίνει αποδεκτή. ”

Με αυτά τα δεδομένα, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει ένα τετ-α-τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν. 

Η ελληνική πλευρά εκτιμά θετικά το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος αποφάσισε τελικά να παραβρεθεί στη Σύνοδο, γιατί θεωρείται ότι όσο μπλέκεται στα ευρωπαϊκά ζητήματα και βρίσκεται σε ευρωπαϊκό περιβάλλον, αυτό καθίσταται ένα ακόμη πλεονέκτημα για την Ελλάδα και δουλεύει υπέρ μας. Σε κάθε περίπτωση ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος, στην Τσέχικη πρωτεύουσα, να θέσει εκ νέου το ζήτημα της τουρκικής επιθετικής ρητορικής αλλά και των παραβιάσεων της Άγκυρας σε βάρος της χώρας.

«Ο Τούρκος Πρόεδρος κυνηγά ένα μεγαλεπήβολο οθωμανικό όραμα – θέλει να είναι περιφερειακός παίκτης και περιμένει από όλους να αποδεχθούν τη μεγαλοσύνη της Τουρκίας, κάτι που απλά δεν πρόκειται να γίνει, αν έχει ως αποτέλεσμα την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Sunday Times, δίνοντας το στίγμα του ενόψει και των επικείμενων επαφών.

 

Facebook Comments

Τελευταία Νέα