Στο ΣτΕ οι δήμαρχοι για την επίταξη – Ο Μηταράκης ακύρωσε την συνάντηση μαζί τους

26 mins read

Η απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργηθούν κλειστά κέντρα για τους πρόσφυγες προκάλεσε την έντονη αντίδραση των τοπικών κοινωνιών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, του περιφερειάρχη και των δημοτικών αρχών.

Οι δημοτικές αρχές και η περιφέρεια προειδοποιούν ότι θα αντισταθούν στην υλοποίηση των κυβερνητικών σχεδίων με κάθε τρόπο. «Όταν η τοπική κοινωνία δεν θέλει ένα έργο αυτό δεν γίνεται», δηλώνει ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης.

Συγκεκριμένα, το βράδυ της Δευτέρας συνεδρίασε εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο Δυτικής Λέσβου και αποφάσισε την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας:

«Είναι προφανές ότι θα αντιδράσουμε στην απόφαση αυτή με κάθε νόμιμο τρόπο και από εκεί και πέρα ξεκινάμε με τη λαϊκή συνέλευση που θα γίνει στις 7 το απόγευμα της Τετάρτης, στο Μανταμάδο και θα κλιμακώσουμε τις αντιδράσεις μας», δήλωσε ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος (στα όρια του δήμου Δυτικής Λέσβου βρίσκεται η έκταση που ανακοινώθηκε ότι επιτάσσεται), μετά τη συνεδρίαση.

Ο κ. Βέρρος ξεκαθάρισε πως δεν θα συμμετάσχει στην προγραμματισμένη, για την Πέμπτη, σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών, στην οποία έχουν προσκληθεί η Περιφερειακή Αρχή Βορείου Αιγαίου και οι πέντε Δημοτικές Αρχές Λέσβου, Χίου και Σάμου.

«Δεν θα συμμετέχουμε γιατί πλέον το θεωρούμε ως εμπαιγμό» τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί το πρωί της Δευτέρας να καλούμαστε επίσημα σε σύσκεψη με τρεις – τέσσερις υπουργούς και το μεσημέρι να γίνεται η επίταξη».


Την αναβολή της συνάντησης της Πέμπτης με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και τους Δημάρχους των νησιών, ανακοίνωσε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, μιλώντας στη τηλεόραση του ΑΝΤ1  και το δημοσιογράφο, Γιώργο Παπαδάκη.

«Δεν αιφνιδιάσαμε κανένα», τόνισε ο κ. Μηταράκης αναφερόμενος στην έκδοση της χθεσινής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, την οποία χαρακτήρισε ως «ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης, καθώς συνέτρεχαν θέματα ασφαλείας για τα νησιά, αλλά και ανάγκη για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα κέντρα». Επίσης,  ο κ. Μηταράκης, επεσήμανε  ότι «οι ανοιχτές δομές που φιλοξενούν 40.000 άτομα, δυσχεραίνουν την προσπάθεια επιτάχυνσης του ασύλου και επιστροφών. Στόχος η μείωση των ροών, κάτι που προαπαιτεί κλειστά κέντρα».

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπογράμμισε ότι ήδη έχουν μεταφερθεί στην ενδοχώρα 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες, τη στιγμή που το πρόγραμμα δημιουργίας νέων δομών στην ηπειρωτική Ελλάδα συνεχίζεται, και συμπλήρωσε ότι «τα νέα κέντρα συνδυάζονται με μια ουσιαστική αποσυμφόρηση των νησιών, καθώς θα έχουν τις μισές θέσεις φιλοξενίας από τις υπάρχουσες δομές».

Σε ερώτηση για τις επιστροφές, ο κ. Μηταράκης απάντησε ότι με το νέο νόμο του ασύλου δίνεται προτεραιότητα στην εξέταση της αίτησης όσων έρχονται από 1/1/20, προσθέτοντας ότι «υπάρχει ήδη ο κατάλογος των αφαλών χωρών, με αποτέλεσμα οι αιτήσεις να κρίνονται ως απαράδεκτες μέσα σε 15-20 ημέρες και αυτοί να επιστρέφονται στη Τουρκία. Έχουμε προχωρήσει ήδη σε 8 αποστολές μέχρι σήμερα».

Παράλληλα, κατέκρινε την προηγούμενη Κυβέρνηση, διότι δεν «έκανε επιστροφές» και τόνισε ότι «δεν έχουμε αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα με τη γείτονα χώρα. όποιον έχουμε στείλει πίσω, η Τουρκία τον έχει δεχθεί».

Σε ερώτηση για την χρηματοδότηση και τη λειτουργία των νέων κέντρων, απάντησε ότι «οι νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές είναι σχεδιασμένες βάσει πρακτικών που εφαρμόζουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες και μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση από την Ε.Ε. Όποιος παρακάμπτει τον τρόπο λειτουργίας των νέων δομών, θα θεωρείται παραβατικός και θα κρατείται».

«Δουλεύουμε στην κατεύθυνση μιας πολιτικής που έχει έξι βασικούς άξονες: φύλαξη των συνόρων με αύξηση πλωτών μέσων και του προσωπικού, επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, επιτάχυνση των επιστροφών, κλειστές ελεγχόμενες δομές, επιτήρηση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και διεθνοποίηση του προβλήματος», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα