Στον «Ερυθρό Σταυρό» ο Τσίπρας: «Τρέχουν χωρίς σχέδιο»

30 mins read

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, επισκέφτηκε το νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός», όπου είχε συναντήσεις με τη διοίκηση και το υγειονομικό προσωπικό.
«H κυβέρνηση  επιλέγει να μην συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα στον χώρο της υγείας» επισήμανε σε δηλώσεις του ο κ. Τσίπρας.
Τόνισε δε ότι σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας η εικόνα είναι κατάστασης πολέμου με το υγειονομικό προσωπικό με αυταπάρνηση να ανταποκρίνεται στη φροντίδα των ασθενών ακόμα και πάνω από τις δυνάμεις του.
Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «πάνω από 100 διασωληνωμένοι βρίσκονται σε κλίνες εκτός ΜΕΘ ενώ σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι ασθενείς με άλλες παθήσεις εκτός κορωνοϊού που έχουν, επίσης, ανάγκη για νοσηλεία σε ΜΕΘ».
Αναφερόμενος στην επίταξη των 206 γιατρών υπογράμμισε ότι προχώρησε σε αυτή την κίνηση στο και πέντε και χωρίς σχέδιο. «Αυτοί οι 200 γιατροί δεν μπορούσαν όλο αυτό το διάστημα να τους προσλάβουν;» υπογράμμισε επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση εμμένει στο να μην κάνει μόνιμες προσλήψεις και να μην προχωρά σε επίταξη των ιδιωτικών κλινικών.
«Προφανώς και όλοι θα πρέπει να συνδράμουν και να προτάξουν τον όρκο στον Ιπποκράτη αλλά χωρίς σχέδιο βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο». Η κυβέρνηση επιλέγει να μην συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα στον χώρο της υγείας, επεσήμανε και ότι αντίθετα επιλέγει να δίνει δώρο διπλά νοσήλια στις ιδιωτικές κλινικές που επιτάσσει για ασθενείς, όμως, non covid.
Ολόκληρη η δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ
«Η εικόνα σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής είναι εικόνα κατάστασης πολέμου. Το προσωπικό, νοσηλευτικό και ιατρικό, δίνει με αυταπάρνηση και πάνω και έξω από τις δυνάμεις του τις υπηρεσίες στον άνθρωπο, όμως η συσσώρευση ασθενών που έχουν ανάγκη να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ και η έλλειψη κλινών δημιουργεί μια κατάσταση η οποία πραγματικά, δεν είναι υπερβολή,  είναι εικόνα κατάστασης πολέμου
 Αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία της Αττικής είναι εδώ και αρκετές βδομάδες, πάνω από 100 οι ασθενείς που είναι πρόσκαιρα διασωληνωμένοι σε κλινικές covid και δεν βρίσκουν κλίνη σε ΜΕΘ, διότι δεν επαρκεί ο αριθμός. Και την ίδια στιγμή, μεγάλα νοσοκομεία, το ένα μετά το άλλο, όπως εδώ ο Ερυθρός, μετατρέπονται αποκλειστικά σε νοσοκομεία για κορωνοϊό, με αποτέλεσμα όλες οι υπόλοιπες παθήσεις, ασθένειες να μην μπορούν να αντιμετωπιστούν  όπως θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν. Ενδεικτικό είναι ότι από τους 120-130    ασθενείς κάθε φορά που είναι λίστα αναμονής στο ΕΚΑΒ για να βρουν στη μονάδα εντατικής θεραπείας ένα μεγάλο ποσοστό είναι noncovid περιστατικά.
Άρα η εικόνα είναι πως τα νοσοκομεία μας βρίσκονται δυστυχώς πάνω από τον κόκκινο συναγερμό, είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης κι αν δεν καταρρέουν έχει να κάνει με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτών.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι άλλο πρέπει να γίνει προκειμένου  η κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει την ανάγκη να ενισχύσει το ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών και να επιτάξει τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.
Ανακοίνωσε στο και πέντε την επίταξη ιδιωτικών γιατρών η κυβέρνηση και πάλι όμως χωρίς σχέδιο.  Χωρίς σχέδιο για το αν υπάρχουν αυτές οι ειδικότητες πού και πώς θα καλύψουν πραγματικές ανάγκες.
Το μεγάλο ερώτημα είναι αν αυτοί οι 200 γιατροί που προσπαθούν τώρα να επιτάξουν δεν μπορούσαν όλο αυτό το διάστημα –ένας χρόνος έχει περάσει- να τους προσλάβουν, να γίνουν προσλήψεις σε συγκεκριμένες ειδικότητες, παρά μονάχα τρέχουν τώρα χωρίς σχέδιο να επιτάξουν 200 γιατρούς;     
Προφανώς και όλοι θα πρέπει να συνδράμουν, διότι, όταν βρισκόμαστε σε μια κατάσταση πολέμου, όλοι πρέπει να δείξουν αλληλεγγύη και να προτάξουν τον όρκο του Ιπποκράτη, την ανάγκη δηλαδή να σωθεί η ανθρώπινη ζωή. Αλλά φοβάμαι ότι χωρίς σχέδιο βρισκόμαστε διαρκώς στο ίδιο σημείο.
Τέλος, δεν μπορώ να καταλάβω  για ποιο λόγο τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια είναι covidfree. Δίπλα μας εδώ είναι το Ερρίκος Ντυνάν, ένα μεγάλο νοσοκομείο το οποίο θα μπορούσε να περιθάλψει covid περιστατικά, με πολλές κλίνες σε ΜΕΘ. Η κυβέρνηση όμως επιλέγει να μην συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα στο χώρο της υγείας. Κι όταν κάποια νοσοκομεία, κάποιες μονάδες μικρές επιτάσσονται, επιτάσσονται με διπλάσιο νοσήλιο, κάνοντας δώρο ουσιαστικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία κι όχι αναγκάζοντάς την να βάλει πλάτη σ’  αυτή την κρίσιμη στιγμή.
Σε μια δύσκολη στιγμή όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη, είτε αφορούν ιδιώτες κλινικάρχες, είτε ιδιώτες γιατρούς, όλοι οφείλουν να βάλουν πλάτη. Και η κυβέρνηση οφείλει να έχει σχέδιο και να ενισχύσει έστω και στο και πέντε το ΕΣΥ».

Facebook Comments