ΑρχικήΠολιτικήΑύριο η επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία - Τι θα συζητήσει με τον...

Αύριο η επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία – Τι θα συζητήσει με τον Ερντογάν

Σύμφωνα με τη Hurriyet, η τουρκική κυβέρνηση είναι βέβαιη πως ο Αλέξης Τσίπρας κατέβαλε προσπάθειες να εκδώσει του οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που ζήτησαν και έλαβαν άσυλο στην Ελλάδα.
Σε άρθρο που υπογράφει ο Σερκάν Ντεμιρτάς στην τουρκική εφημερίσα ανφέρεται ενόψει της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Άγκυρα αύριο Τρίτη: «Ο Ερντογάν και ο Τσίπρας θα μιλήσουν επίσης για τους φυγόδικους Τούρκους στρατιωτικούς στους οποίους χορηγήθηκε άσυλο, παρότι είχαν επιχειρήσει να ανατρέψουν την κυβέρνηση μέσω πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. Η Τουρκία ήταν αρκετά σίγουρη ότι ο Τσίπρας προσπάθησε σκληρά να αναστρέψει την κατάσταση και να τους εκδώσει. Ο Ερντογάν, ο οποίος πραγματοποίησε ιστορική επίσκεψη στη Δυτική Θράκη το 2017, θα θέσει σίγουρα τα προβλήματα της “τουρκικής” μειονότητας, ενώ ο Τσίπρας θα απαιτήσει σίγουρα την επαναλειτουργία της Θεολογική Σχολής της Χάλκης».
Το άρθρο κάνει αναφορά και στα «ανεπίλυτα προβλήματα» μεταξύ των δύο χωρών, σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο, δηλαδή την αντιπαράθεση στο Αιγαίο και τη διένεξη για τις έρευνες που διεξάγει η Λευκωσία για υδρογονάνθρακες. Παράλληλα, γίνεται αναφορά και στην αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την κυβέρνηση. «Η αποχώρηση του τέως υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου από το ελληνικό υπουργικό συμβούλιο δίνει σίγουρα ελπίδες για ενισχυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών», τονίζεται.