Συρεγγέλα: «Σε καμία περίπτωση οι καταγγελίες για κακοποίηση δεν είναι της μόδας»

15 mins read

Η υφυπουργός Εργασίας αρμόδια για την οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, ήταν καλεσμένη στο Action24 και την εκπομπή Briefing, όπου μίλησε για τις καταγγελίες παρενόχλησεις ή κακοποίησης στους εργασιακούς χώρους, αποκαλύπτοντας πως έρχεται προς κύρωση στη Βουλή σύμβαση για την προστασία των γυναικών.
Ερωτηθείσα για τι μπορεί να γίνει από πλευράς κυβέρνησης προκειμένου να σπάσει αυτή η «αλυσίδα φόβου» και να μπορούν να γίνονται καταγγελίες για παρενοχλήσεις ή κακοποιήσεις σε χώρους εργασίας, η κ. Συρεγγέλα απάντησε «Κατ’αρχάς, θέλω να πω πως ήταν πολύ σημαντική η αποκάλυψη και η εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου» και συνέχισε, λέγοντας «σαφώς τέτοιου είδους φαινόμενα σε εμάς ήταν ήδη γνωστά. Είχαμε πολλές καταγγελίες, τουλάχιστον για ενδοοικογενειακή βία ήταν τετραπλάσιες, αλλά και για έμφυλη βία.Αυτό συνέβη όχι γιατί έγιναν οι άνθρωποι πιο βίαιοι ξαφνικά, η βία προϋπήρχε, απλώς η βία αυτή έχει αρχίσει και καταγγέλεται πιο εύκολα από τις γυναίκες».
Τόνισε δε ότι «ήδη από τον Φλεβάρη του 2020 είχαμε ξεκινήσει να δούμε τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για την κύρωση της σύμβασης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, που ήταν για την πρόληψη και την εξάλειψη της βίας μέσα στους εργασιακούς χώρους» και πρόσθεσε «στο άμεσο προσεχές διάστημα θα έρθει στη Βουλή και ευελπιστούμε να γίνει αποδεκτό από όλα τα κόμματα της Βουλής. Άλλωστε είναι μια διεθνής σύμβαση», σημειώνοντας ότι «θα είμαστε και από τις πρώτες χώρες που θα κυρώσουμε την σύμβαση αυτή, τουλάχιστον σε επίπεδο ΕΕ».
«Το συγκεκριμένο πλάνο, που θα εφαρμόζεται σε κάθε εταιρεία, θα προασπίζεται τις εργαζόμενες, και τους εργαζόμενους φυσικά, είτε είναι στην εκκίνηση της καριέρας τους είτε είναι σε θέση ευθύνης» υπογράμμισε.
Επιπλέον, η κ. Συρεγγέλα τόνισε ότι τα θύματα «πλέον δεν θα πρέπει να φοβούνται. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε, είμαστε εδώ για να πιστέψουμε τις γυναίκες αυτές» και συμπλήρωσε «σαφώς οι γυναίκες θα πρέπει να μιλούν».
Τέλος, με αφορμή και τις δηλώσεις του Γ.Κιμούλη περί «μόδας» στις καταγγελίες των γυναικών, η υφυπουργός απάντησε «αυτό δεν ισχύει, δεν είναι μόδα, είναι ένα φαινόμενο το οποίο είναι διαρκές. Είναι πάρα πολλά χρόνια και πλέον πρέπει να προχωρήσουμε, στις νέες γενιές, στην πρόληψη και την εξάλειψη του. Σε καμία περίπτωση δεν είναι μόδα των ημερών».
Δείτε το βίντεο

Facebook Comments