ΑρχικήΠολιτικήΣβίγκου: «Είμαστε μια κυβερνώσα δύναμη, με μια ρεαλιστική και ριζοσπαστική κυβερνητική πρόταση»

Σβίγκου: «Είμαστε μια κυβερνώσα δύναμη, με μια ρεαλιστική και ριζοσπαστική κυβερνητική πρόταση»

«Έχουμε ήδη σηκωθεί και θα δώσουμε με ακόμα μεγαλύτερο πείσμα και αποφασιστικότητα τη νέα μάχη, αυτή της 25ης Ιουνίου», τόνισε η Ράνια Σβίγκου σε συνέντευξή της στην «Αυγή της Κυριακής» και στον δημοσιογράφο Ιάσονα Σχινά-Παπαδόπουλο.

Και συνέχισε λέγοντας ότι «μια αποτίμηση σε βάθος, είναι αδύνατον να γίνει σε μια τέτοια συγκυρία. Αυτό που προέχει τώρα, είναι το τι μπορούμε να αλλάξουμε εν κινήσει, και το πώς μπορούμε να σχεδιάσουμε καλύτερα την εκλογική μάχη».

Η γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε στην ήττα της στρατηγικής για την απλή αναλογική. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η βασική θέση της ΝΔ, ότι η χώρα χρειάζεται σταθερότητα, επικράτησε απέναντι σε μια αβέβαιη προοπτική συγκρότησης μιας άλλης, προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας, η οποία φάνηκε, εκ του αποτελέσματος, ότι δεν έπεισε τον κόσμο, αφού τορπιλιζόταν καθημερινά. Γιατί αποδείχθηκε ότι τον Ν. Ανδρουλάκη τον ενδιέφερε περισσότερο η αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρά η απομάκρυνση της κυβέρνησης της ΝΔ». Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη ΝΔ, η οποία, «με την επικοινωνιακή της υπεροπλία, κατάφερε να στρέψει τη δημόσια συζήτηση, εκεί που ήθελε, και γι’ αυτό δεν καταφέραμε να συζητηθεί το πρόγραμμά μας, η εναλλακτική, συνολική και συγκεκριμένη πρότασή μας». Ταυτόχρονα, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «έκανε και λάθη τακτικής, όπως οι αυτοσχεδιασμοί και οι άστοχες δηλώσεις στελεχών, ειδικά τις τελευταίες μέρες που πολύς κόσμος αποφάσισε τελικά τι θα ψηφίσει».

Αναφερόμενη στις αλλαγές που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε επίπεδο στρατηγικής και προεκλογικής τακτικής, η Ράνια Σβίγκου υπογράμμισε ότι «καθήκον μας, είναι να αλλάξουμε πολλά, και μάλιστα εν κινήσει. Θα κάνουμε πιο ξεκάθαρο ότι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει θετικό περιεχόμενο, ότι είμαστε μια κυβερνώσα δύναμη, με ένα σαφές και συνολικό πρόγραμμα για την επόμενη μέρα, με μια εναλλακτική, ρεαλιστική και ριζοσπαστική κυβερνητική πρόταση. Και βέβαια», συμπλήρωσε, «θα πρέπει να αποφύγουμε την επανάληψη συμπεριφορών που προβλημάτισαν τους πολίτες, όπως και λάθη, αυτοσχεδιασμούς και άγονες αντιπαραθέσεις», τονίζοντας ότι «χρειάζεται σοβαρότητα, πειστικά επιχειρήματα, αξιοπιστία και σκληρή, συλλογική δουλειά».

Υπογράμμισε ότι το δίλημμα της κάλπης είναι «αν θα δοθεί μια “λευκή επιταγή” σε μια παντοδύναμη, ανεξέλεγκτη ΝΔ, που θα συνεχίσει το κοινωνικά καταστρεπτικό έργο της, ή αν θα ακυρωθούν τα αντιλαϊκά της σχέδια». Γι’ αυτό, όπως είπε «αυτό που θα κάνουμε, είναι να μιλήσουμε με ακόμα μεγαλύτερη σαφήνεια, για το τι θα σημάνει αυτή η “σταθερότητα”, που προβάλλει η ΝΔ, για τους εργαζόμενους και τους άνεργους, τους μικρομεσαίους, τους οικονομικά ασθενέστερους, για τη νεολαία».

Στη συνέχεια, τόνισε ότι «εμείς απευθυνόμαστε σε κάθε αριστερό, προοδευτικό, δημοκρατικό πολίτη, και τον καλούμε να κρίνει τη στάση του καθενός. Ας δουν ποιος επιδιώκει προοδευτικές λύσεις και απαντήσεις, και ποιος δεν αποκλείει και μια συγκυβέρνηση με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, σε περίπτωση που δεν βγει αυτοδύναμη.» Και κατέληξε λέγοντας ότι «θα πρέπει, επιτέλους, κάποιοι να το πάρουν απόφαση, ότι δεν θα ξεμπερδέψουν με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον Αλέξη Τσίπρα, ούτε θα καταφέρουν να ξαναστήσουν έναν παλιό και ξεπερασμένο δικομματισμό, με μια συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση, που δεν θα αμφισβητεί το σύστημα».