ΑρχικήΠολιτικήΣυναγερμός στην κυβέρνηση για τους σεισμούς – Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη...

Συναγερμός στην κυβέρνηση για τους σεισμούς – Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη στην Πολιτική Προστασία

Σε επιφυλακή η κυβέρνηση για τη συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα σε Σαντορίνη και Αμοργό.

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς η σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη, την Αμοργό και τα γύρω νησιά των Κυκλάδων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Από την 1η Φεβρουαρίου, έχουν καταγραφεί 300 σεισμικές δονήσεις άνω των 3 Ρίχτερ, γεγονός που έχει θέσει σε διαρκή παρακολούθηση την εξέλιξη του φαινομένου από το Μέγαρο Μαξίμου και τα αρμόδια υπουργεία.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με επιστήμονες και ειδικούς, αναλύοντας τόσο την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού όσο και τα πιθανά σενάρια για τη συνέχεια της σεισμικής δραστηριότητας.

 

 

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επιστρέφοντας από την άτυπη Σύνοδο Κορυφής των “27” της ΕΕ, ενημερώθηκε από τους επικεφαλής των επιστημονικών ομάδων σχετικά με την κατάσταση στα σεισμόπληκτα νησιά.

Στο πλαίσιο της συνεχούς αξιολόγησης, συγκαλείται έκτακτη σύσκεψη στη μία το μεσημέρι στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, στην οποία θα συμμετάσχει και θα τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός.

Στη σύσκεψη θα παραστούν:

Ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος θα παρουσιάσει τα βασικά μέτρα πρόληψης και κινητοποίησης.

Οι ειδικοί επιστήμονες, μεταξύ των οποίων οι Παπαζάχος, Νομικού, Συνολάκης και Λέκκας, με ανάλυση της σεισμικής δραστηριότητας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, δήλωσε σχετικά: «Το πιο σημαντικό είναι η πρόληψη. Το κράτος πρέπει να είναι προετοιμασμένο με προειδοποιητικά μηνύματα, με την ΕΜΑΚ έτοιμη να επέμβει και με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας».

Προετοιμασία για κάθε ενδεχόμενο

Στη διευρυμένη διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον Βασίλη Κικίλια, τέθηκαν στο επίκεντρο οι τρόποι αντίδρασης σε περίπτωση μεγαλύτερης σεισμικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωφυσικής Κώστα Παπαζάχο, το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε είναι μικρότερο από το ρήγμα της Αμοργού, γεγονός που σημαίνει πως ακόμα και σε περίπτωση διάρρηξής του, οι σεισμοί θα είναι μικρότερης έντασης από εκείνον του 1956.

Στον σχεδιασμό της Πολιτείας περιλαμβάνονται:

Χώροι καταφυγής του πληθυσμού σε περίπτωση ισχυρού σεισμού.
Μέτρα για τη σίτιση των πολιτών αν απαιτηθεί.
Διασφαλισμένη μεταφορά ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Αυξημένη ετοιμότητα των αρχών

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκεται η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου, καθώς και οι 8 ΕΜΑΚ της χώρας.

Στη Σαντορίνη, έχει μεταφερθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος», ενώ στο νησί έχουν σταλεί 51 πυροσβέστες και 9 οχήματα για άμεση παρέμβαση εάν απαιτηθεί.
Στη Νάξο, βρίσκεται ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος με εναέριους διασώστες.
Επιπλέον δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στην Αμοργό, την Ίο, την Ανάφη και την Αστυπάλαια, για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε συμβάντος.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και ετοιμάζεται για κάθε πιθανό σενάριο, διασφαλίζοντας την άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού όπου χρειαστεί.