Συνάντηση Τσίπρα-Πάιατ μετά τις αναφορές του στην ελληνοαμερικανική συμφωνία

12 mins read

Συνάντηση, η οποία είχε κρατηθεί μυστική, θα έχει στις 11:30 στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ.

Όπως αναφέρει το iefimerida, χωρίς να έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες για το ραντεβού Τσίπρα-Πάιατ, η μυστική συνάντηση έρχεται δύο ημέρες μετά το αντιαμερικανικό κρεσέντο του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τα εξοπλιστικά και αμυντικά προγράμματα.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Υποθηκεύετε τη δυνατότητα της εκάστοτε κυβέρνησης σε πέντε χρόνια να διαπραγματευθεί για να κερδίσει περισσότερα οφέλη» (σ.σ.: αναφερόμενος στην 5ετή αμυντική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ).

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι ήταν πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ η αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης, «όχι όμως να ενταχθεί σε αμερικανικές επιχειρήσεις και να έχουμε κάθε μέρα δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων κατά της Ελλάδας».

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη ότι «γίνεστε ο πρώτος πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης που παραχωρήσατε ελληνικές εγκαταστάσεις στις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις επ’ αόριστον. Για εσάς, είναι το τελευταίο φυλάκιο της Δύσης προς Ανατολάς, για εμάς είναι ένας ευρωπαϊκός πυλώνας ειρήνης. Για εσάς, η Ιστορία σάς επιβάλλει να γίνει ο τόπος μας εφαλτήριο για τις αμερικανικές επιχειρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα» πρόσθεσε ακόμα ο κ. Τσίπρας.

«Για εσάς, η Ιστορία σάς επιβάλλει να θεωρούμε οι Έλληνες πως ό,τι είναι καλό για τα συμφέροντα των ΗΠΑ είναι καλό και για τα ελληνικά συμφέροντα. Για εμάς, η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας αντικατοπτρίζεται στη Συμφωνία των Πρεσπών. Για εσάς, η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας αντικατοπτρίζεται στην επ’ αόριστον παραχώρηση της Αλεξανδρούπολης στους Αμερικάνους», ανέφερε επίσης ο κ. Τσίπρας.

 

Facebook Comments

Τελευταία Νέα