ΑρχικήΠολιτικήΣυνεδρίαση Πατούλη για την «Ελπίδα» - Τι αποφάσισαν για την επόμενη κακοκαιρία

Συνεδρίαση Πατούλη για την «Ελπίδα» – Τι αποφάσισαν για την επόμενη κακοκαιρία

Η κακοκαιρία “Ελπίδα” για τη διαχείριση της οποία ο περιφερειάρχης Αττικής, δέχθηκε δριμεία κριτική, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Η αναγκαιότητα διαμόρφωσης ενός νέου λειτουργικού και αποτελεσματικού διοικητικού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας με διακριτούς ρόλους και αρμοδιότητες, ο οποίος θα προσφέρει προστασία και ασφάλεια στους πολίτες, αναδείχθηκε μέσα από τη μαραθώνια συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής η οποία ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Η συνεδρίαση η οποία είχε μοναδικό θέμα την κακοκαιρία «Ελπίδα» ολοκληρώθηκε με την έκδοση ψηφίσματος  μέσω του οποίου διαφαίνεται η ανάγκη κατάρτισης  ενός νέου θεσμικού πλαισίου στο οποίο θα διαμορφωθεί συγκεκριμένη ιεράρχηση αρμοδιοτήτων και δικαιοδοσιών κάθε φορέα.

Στο ψήφισμα το οποίο εκδόθηκε κατά πλειοψηφία, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων ότι για κάθε είδους θεομηνία (πλημμύρες, χιονοπτώσεις, πυρκαγιές, κ.α. ), θα πρέπει να υπάρχει διοικητικός μηχανισμός, στον οποίον θα εμπλέκονται «όλοι οι αρμόδιοι φορείς (Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, Περιφέρεια, Δήμοι, ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, Τροχαία, ΕΜΑΚ, Σύλλογοι Εθελοντών κ.λπ.». ) όχι όμως σε συναλληλία, αλλά ως μέρη μιας στερεά δομημένης διοικητικής πυραμίδας».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης η οποία ολοκληρώθηκε στις 2.30 το πρωί τοποθετήθηκαν οι επικεφαλής των παρατάξεων, οι Αντιπεριφερειάρχες, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Δήμαρχοι, επιστήμονες και υπηρεσιακά στελέχη.

Κατά την εναρκτήρια τοποθέτηση του ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης πραγματοποίησε τον απολογισμό των δράσεων της Περιφέρειας Αττικής και σημείωσε ότι “με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες ο μηχανισμός της Περιφέρειας Αττικής έκανε ότι μπορούσε για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τα πρωτοφανή σε ένταση και έκταση ακραία καιρικά φαινόμενα από την κακοκαιρία ΕΛΠΙΔΑ».”

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου συμμετείχαν, δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι διατύπωσαν τις θερμές ευχαριστίες τους προς την Περιφέρεια και τον Περιφερειάρχη προσωπικά, για την συνδρομή του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας  στη διαχείριση της κακοκαιρίας.

Η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ολοκληρώθηκε με την κατά πλειοψηφία διαμόρφωση του παρακάτω ψηφίσματος:

 To Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής αποφάσισε κατά πλειοψηφία :

  • να εκφράσει την πλήρη αποδοκιμασία του σε κάθε προσπάθεια να μετατραπεί η διαχείριση ενός φυσικού φαινομένου σε αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης,
  • να εξουσιοδοτήσει τον Περιφερειάρχη Αττικής να αναλάβει προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών της Αττικής, για τις αρμοδιότητες και τις δικαιοδοσίες κάθε θεσμού, καθώς είναι προφανές πως οι πολίτες δεν τις γνωρίζουν, θεωρώντας, για παράδειγμα, πώς ήταν ευθύνη της Περιφέρειας το κλείσιμο των δρόμων, ενώ ήταν ευθύνη της Τροχαίας, και, είναι εύκολα αντιληπτό, πως είναι αδύνατον να κινηθούν εκχιονιστικά μηχανήματα σε ένα δρόμο γεμάτο από μπλοκαρισμένα αυτοκίνητα.

Η αντίδραση της Ρένας Δούρου 

Άμεση ήταν η αντίδραση της παράταξης της Ρένας Δούρου, Δύναμη Ζωής.

“Με τις ψήφους των ακροδεξιών δεκανικιών πέρασε το προκλητικό Ψήφισμα της Διοίκησης της Περιφέρειας” επισημαίνει σε ανακοίνωσή της.

Πολιτική ευθύνη στον Περιφερειάρχη Αττικής και την Διοίκηση (Εκτελεστική Επιτροπή), για τον τρόπο που χειρίστηκαν την κακοκαιρία «Ελπίδα» με βάση τις αρμοδιότητες της Περιφέρειας Αττικής, καταλογίζει Ψήφισμα που κατέθεσε η Δύναμη Ζωής στην ειδική συνεδρίαση.

Το ίδιο Ψήφισμα κρίνει απαράδεκτη για το Δημόσιο Συμφέρον και μη νόμιμη, ζητώντας την ακύρωσή της, την πρόσφατη Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για τα 6 εκατομμύρια ευρώ σε απευθείας αναθέσεις, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για “μνημείο διασπάθισης Δημοσίου χρήματος”. Και εξηγώντας χαρακτηριστικά ότι “θα αρκούσε το 60% των χρημάτων αυτών για να αγοραστούν 20 εκχιονιστικά μηχανήματα!”.

Επίσης, υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, πως “στο ψήφισμα τονίζεται ότι “όχι μόνο δεν εφαρμόζεται μια δημόσια πολιτική οργάνωσης της Πολιτικής Προστασίας με την αγορά του αναγκαίου εξοπλισμού και την πρόσληψη του αναλογούντος προσωπικού αλλά προωθείται από την Διοίκηση ένα πάρτυ απ’ Ευθείας Αναθέσεων σε επιχειρηματικά συμφέροντα, που πλήττει βάναυσα το Δημόσιο Συμφέρον. Και μάλιστα άναρχων, εκ των ενόντων και την τελευταία στιγμή, προφανώς χωρίς κεντρικό σχεδιασμό και συντονισμό”.

Το κείμενο καταγγέλλει επίσης τη Διοίκηση της Περιφέρειας για το γεγονός ότι “δεν υπήρχε έγκαιρα η απαιτούμενη ποσότητα αντιπαγετικού αλατιού, η προμήθεια του οποίου με Δημόσια Σύμβαση καθυστέρησε τραγικά λόγω έλλειψης προγραμματισμού της Διοίκησης και ακυρώθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο”.