Συρίγος: «Φαντασιώνονται ότι αντιστέκονται στη χούντα» – Αλυσιδωτές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

46 mins read

Οι δηλώσεις του Άγγελου Συρίγου πως «η χούντα δεν έπεσε από το Πολυτεχνείο» προκάλεσαν αλυσιδωτές αντιδράσεις από μεριά της αντιπολίτευσης.

«Δεν υπάρχουν ογκώδεις συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις… μόνο κάποιοι γενναίοι ενάντια στο καθεστώς. Μετά το 1974 είχαμε τις πορείες μας τα λάβαρα, τραγουδάγαμε αντάρτικα στις ταβέρνες και μετά λέγαμε ότι εκπληρώσαμε το αντιστασιακό μας καθήκον επρόκειτο για θεατρικό παίγνιο για παρωδία. Δημιουργήθηκε λοιπόν μια πολιτική μυθολογία που είχε και έχει στο επίκεντρο το Πολυτεχνείο, γιατί υπήρξε το μοναδικό σοβαρό γεγονός μαζικής αντίστασης απέναντι στη δικτατορία…», κατέληξε ο υφυπουργός Παιδείας.

 

Ο Άγγελος Συρίγος με ανάρτησή του στο twitter επανήλθε στο θέμα λέγοντας πως «Σήμερα στη Βουλή αναφέρθηκα στους «μύθους» που βιώνουν οι αριστερές οργανώσεις ως απότοκο αντίστασης σε μία «Χούντα» που όμως πλέον δεν υπάρχει. Φαντασιώνονται ότι αντιστέκονται στη χούντα».

Στην ομιλία του κ. Συρίγου αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ Χάρης Θεοχάρης λέγοντας στην συνέχεια ότι «η Ν.Δ τίμησε και θα τιμάει τον αγώνα του ελληνικού λαού στο Πολυτεχνείο χωρίς αστερίσκους» και πως «όλα τα υπόλοιπα είναι παραπλανητικά».

Βούτσης: Απαράδεκτη προσπάθεια Συρίγου να ξαναγράψει την ιστορία

Μύδρους εναντίον του υφυπουργού Παιδείας για τα όσα δήλωσε για το Πολυτεχνείο, εξαπέλυσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης, κάνοντας λόγο για προσπάθεια του Αγγ. Συρίγου να ξαναγράψει την ιστορία «για να φτιάξετε ένα εύπεπτο αφήγημα για το μεταπολιτευτικό πανεπιστήμιο». Ο ίδιος δήλωσε ότι η προσπάθεια αυτή «είναι άκρως απαράδεκτη» και αποτελεί «ύβρη για αυτή την αίθουσα».

«Είναι σαφές ότι όλα αυτά που είπε για την μεταπολίτευση και το πανεπιστήμιο ο υφυπουργός, ο οποίος είναι και πανεπιστημιακός, υπηρετούν μια στρατηγική, την οποία επι τρία χρόνια ακούμε εδώ μέσα, αναθεώρησης του δημοκρατικού και κοινωνικού κεκτημένου της μεταπολίτευσης» επεσήμανε ο Νίκος Βούτσης, καλώντας τον κ. Συρίγο να αφαιρέσει από τα πρακτικά της Βουλής «όλο το αρχικό αφήγημα περί μύθων για τη μαζική λαϊκή αντίδραση στο καθεστώς της δικτατορίας, διότι σε αυτή την αίθουσα από όπου έχουν περάσει δυστυχώς πολύ ακραίες δεξιές, ακροδεξιές και φιλοφασίζουσες δυνάμειςουδέποτε έχει προβληθεί αυτό το αφήγημα το οποίο είναι απολύτως ανιστόρητο».

Φίλης: Ακροδεξιά πρόκληση η ομιλία Συρίγου

«Τη σκυτάλη της τοξικότητας και της χυδαιότητας την οποία έβαλε χτες ο πρωθυπουργός στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής, συνδέοντας τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τον εμπρησμό του Real fm, παρέλαβε σήμερα ο υφυπουργός Άγγελος Συρίγος. Διαπράττοντας το τεράστιο πολιτικό ολίσθημα να επιτεθεί στο θεμέλιο λίθο του σημερινού μας πολιτεύματος, τη Δημοκρατική Μεταπολίτευση», τονίζει ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης προσθέτοντας ότι «ο κ. Συρίγος, εκ των βασικών εκφραστών του ιστορικού αναθεωρητισμού, αναφέρθηκε στο «μύθο του Πολυτεχνείου», δηλαδή στη βασική καταστατική θέση της Ακροδεξιάς»

Αναφορικά με τις πορείες και τις εκδηλώσεις μνήμης στην επέτειο του Πολυτεχνείου, και τους χαρακτηρισμούς του υφυπουργού Παιδείας ως «εθιμικές» που «καταλήγουν στις ταβέρνες με παϊδάκια όπου όλοι μαζί τραγουδάνε αντάρτικα τραγούδια», για να αναπληρώσουν, δήθεν, τη «μη αντίσταση στη Χούντα», ο Ν. Φίλης έκανε λόγο για «αίσχος».

«Αλλά τίποτα δεν είπε τυχαία στην καλά προετοιμασμένη, γραπτή ομιλία του ο κ. Συρίγος. Έντυσε με θεωρητικό μανδύα τη μόνιμη δυσανεξία και αποστροφή μεγάλου τμήματος της Δεξιάς προς τη Δημοκρατική Μεταπολίτευση. Μια δυσανεξία που γίνεται εμφανέστατη στο νομοσχέδιο για το δημόσιο πανεπιστήμιο. Του οποίου ο στόχος, διακηρυγμένος πλέον από τον υφυπουργό Παιδείας, είναι η εκθεμελίωση του δημόσιουδημοκρατικού και συμμετοχικού πανεπιστημίου, όπως αυτό διαμορφώθηκε, θεμελιώθηκε και αναπτύχθηκε με την επιστροφή στη Δημοκρατία. Κι όλα αυτά, χωρίς καμία αντίδραση από την παριστάμενη υπουργό Παιδείας και, για την ώρα, από το κόμμα του και την κυβέρνηση. Δείγματα όλα τους, ότι η ΝΔ κινείται προς τα άκρα της Δεξιάς, εγκαταλείποντας την ιδρυτική παράδοση του Κωνσταντίνου Καραμανλή του 1974» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ντροπή και ύβρις όσα ακούστηκαν, στο πρόσωπο του ελληνικού λαού και των αγώνων του. Ντροπή και ύβρις απέναντι σε όσους δολοφονήθηκαν, βασανίστηκαν και φυλακίστηκαν. Ντροπή και ύβρις ο άνθρωπος αυτός να παραμένει ακόμα, μια ώρα μετά, στον υπουργικό θώκο. Αλλά όσο βρίσκεται εκεί, η ευθύνη έχει όνομα: Κυριάκος Μητσοτάκης».

Παφίλης: Ανιστόρητη και πολιτικά απαράδεκτη η δήλωση Συρίγου

Ανιστόρητη και πολιτικά απαράδεκτη χαρακτήρισε την τοποθέτηση του Αγγ. Συρίγου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης προσθέτοντας ότι επειδή είστε καθηγητής πανεπιστημίου κάλεσε τον υφυπουργό να διαβάζει λίγο καλύτερα ιστορία.
«Η αντίσταση στη δικτατορία ξεκίνησε με την κήρυξη της. Και πήρε πάρα πολλές μορφές. Αυτά δεν τα διαβάσατε ποτέ;» τόνισε απευθυνόμενος στον υφυπουργό Παιδείας ο Θ. Παφίλης προσθέτοντας ότι θα έπρεπε να νιώθει ντροπή ο υφυπουργός για όλα όσα συνειδητά είπε για το Πολυτεχνείο.

Ο Θ. Παφίλης, τονίζοντας πως τα μηνύματα του Πολυτεχνείου για Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία παραμένουν ακόμα και σήμερα επίκαιρα επεσήμανε ότι «αν νομίζετε πως με αυτού του είδους τις ανιστόρητες τοποθετήσεις θα βάλετε φρένο στους κοινωνικούς αγώνες και ιδιαίτερα στο φοιτητικό κίνημα, είστε πολύ μακριά νυχτωμένοι. Και να ξέρετε πως θα φουντώσουν αυτοί οι αγώνες ακόμα περισσότερο».

Καστανίδης: Αμφισβητείται από επίσημα χείλη η Ιστορία του τόπου

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Χάρης Καστανίδης, έκανε λόγο για πρωτοφανή παραβίαση του κανονισμού της Βουλής και του κώδικα δεοντολογίας για τη σχέση εμπιστοσύνης πολιτών και πολιτικής «γιατί αμφισβητείται από επίσημα χείλη η Ιστορία του τόπου, των ποταμιών αίματος, των θυσιών και μάλιστα με τη διατύπωση της δευτερολογίας του υφυπουργού να είναι χειρότερη από την πρώτη τοποθέτηση».

Ο ίδιος κάλεσε «αν δεν υπάρξει ρητή αναγνώριση του λάθους» να σβηστούν από πρακτικά όσα είπε ο κ. Συρίγος τα οποία «υπονομεύουν συλλογική συνείδηση έθνους και ιστορίας του».

Γρηγοριάδης: Η αντίδραση του λαού στη χούντα ήταν πάνδημη

Ευθείες βολές προς τον υφυπουργό Παιδείας εξαπέλυσε και το ΜέΡΑ25, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, Κλέωνα Γρηγοριάδη να τονίζει ότι η αντίδραση του λαού στη χούντα ήταν πάνδημη.

«Να σας θυμίσω τα Μέγαρα. Ο πατέρας μου απετάχθη τα ξημερώματα από το ναυτικό, και ήξεραν ότι τους αντιστέκεται και δεν ήταν παράγοντας ένας τυχαίος αξιωματικός ήταν.  Για 1,5 χρόνο που έμεινε προφυλακισμένος, οι γείτονες που ήταν δεξιοί μας έτρεφαν εκ περιτροπής κ. υπουργέ. Έτσι έζησα εγώ και η αδερφή μου για 1,5 χρόνο κ. υπουργέ».

Facebook Comments