ΑρχικήΠολιτικήΣΥΡΙΖΑ διπλής απόσταξης: Οι καρέκλες της Κουντουρά & του Δανέλλη ορίζουν το...

ΣΥΡΙΖΑ διπλής απόσταξης: Οι καρέκλες της Κουντουρά & του Δανέλλη ορίζουν το χρόνο των εκλογών

Σε κατάσταση διπλής απόσταξης, με τον ένα βρασμό να ακολουθεί τον άλλο βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κι αυτό εξαιτίας της επιλογής του Αλέξη Τσίπρα να θέσει ως προτεραιότητα το άνοιγμα στον χώρο της κεντροαριστεράς, με τα πολιτικά πρόσωπα που έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα του.

Μέσα σε όλα αυτά και ενώ το κύριο μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι προοδευτικό μέτωπο για τις ευρωεκλογές, αλαλούμ θα επικρατήσει και στην κυβέρνηση για την στελέχωση του ευρωψηφοδελτίου. 

Ο Σπύρος Δανέλλης και η Έλενα Κουντουρά ενώ είναι οι καθοριστικοί κρίκοι που κρατούν όρθια, την κυβερνητική πλειοψηφία των 151, προορίζονται και για το ευρωψηφοδέλτιο. Οι ίδιοι όμως δεν αφήνουν την βουλευτική καρέκλα, αν δεν έχουν εγγυήσεις ότι και οι εθνικές εκλογές θα γίνουν τον Μάιο. 

Με βάση τα προβλεπόμενα από το άρθρο 56 του Συντάγματος (άρθρο 2 παρ. 2 ν. 4255/2014) για να είναι υποψήφιοι και να ξεπεράσουν το κώλυμα εκλογιμότητας που ισχύει για τους βουλευτές του Ελληνικού κοινοβουλίου, πρέπει να παραιτηθούν πριν από την ανακήρυξη των ευρωεκλογών.  Το πολύ μέχρι τις 10 Μαΐου θα πρέπει να έχουν αφήσει τις βουλευτικές τους καρέκλες. Αυτό σημαίνει ότι την ίδια στιγμή δεν θα υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία.

Αν ο Αλέξης Τσίπρας κάνει την επιλογή αυτή θα μπορεί να τους έχει στο ευρωψηφοδέλτιο αλλά τότε θα έχει χάσει την κυβερνητική πλειοψηφία και θα είναι αναγκασμένος, να αφήσει στην άκρη, τον σχεδιασμό του για εκλογές στο τέλος της τετραετίας.

Ακόμα και αν το πράξει όμως, μόλις ανοίξουν συζητήσεις στο κόμμα, για τους δύο νεοεισερχόμενους βουλευτές που δεν αφήνουν τις βουλευτικές τους καρέκλες, χωρίς εγγυήσεις θα έχει να αντιμετωπίσει ένα αλαλούμ αντιδράσεων στο εσωτερικό, την χειρότερη ώρα, εκείνη της εκλογικής μάχης.

Οι πρώτες αντιδράσεις έχουν ξεκινήσει ήδη και ως γνωστόν τα κόμματα, δεν λειτουργούν σαν το τσίπουρο για να αντέχουν την μια απόσταξη μετά την άλλη, το πολύ βράσιμο στη βάση φέρνει καούρες στην κορυφή.