ΑρχικήΠολιτικήΣΥΡΙΖΑ: «Τι θα πράξει το αρμόδιο υπουργείο για τους αστυνομικούς που κατηγορούνται...

ΣΥΡΙΖΑ: «Τι θα πράξει το αρμόδιο υπουργείο για τους αστυνομικούς που κατηγορούνται για ομαδικό βιασμό»;

Έξι ερωτήματα, σε σχέση με την καταγγελία για ομαδικό βιασμό 19χρονης, με πρωταγωνιστές δύο αστυνομικούς – ειδικούς φρουρούς, εντός του Αστυνομικού Τμήματος (Α.Τ.) Ομόνοιας, απευθύνουν στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Νίκο Φίλη.

Με ερώτηση που κατέθεσαν νωρίτερα σήμερα, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλούν τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να ενημερώσει τη Βουλή:

1. Αν έχουν διερευνηθεί και εντοπιστεί η τυχόν ανάμειξη και οι ευθύνες και άλλων αστυνομικών του Α.Τ. Ομονοίας στο περιστατικό.

2. Αν έχουν διερευνηθεί οι ευθύνες του διοικητή του συγκεκριμένου Τμήματος ή του αξιωματικού υπηρεσίας, που αντικειμενικά έχει. Αν έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα ή συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του.

3. Ποιες είναι οι ευθύνες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, που προΐσταται του Α.Τ. Ομονοίας, και ποια μέτρα έχει λάβει με δεδομένη τη σωρεία καταγγελιών πολιτών για το συγκεκριμένο Α.Τ.;

4. Τι ποινές έχουν επιβληθεί σε αστυνομικούς του Α.Τ. Ομονοίας ενόψει των καταγγελιών των δύο τελευταίων δεκαετιών;

5. Αν προτίθεται να διερευνήσει συνολικά την κατάσταση στο συγκεκριμένο αστυνομικό τμήμα.

6. Αν το υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ. αναγνωρίζει την ευθύνη που έχει για τη ρουσφετολογική και χωρίς ουσιαστικές προϋποθέσεις πρόσληψη των Ειδικών Φρουρών επί ΝΔ, με αποτέλεσμα πολλά επικίνδυνα και εγκληματικά περιστατικά στα οποία εμπλέκονται αστυνομικοί που στελεχώνουν τον συγκεκριμένο σώμα.

Στην ερώτηση που απευθύνουν στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, οι 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι:

– Οι κάμερες του Α.Τ. Ομόνοιας δεν είχαν καταγράψει κάτι από το περιστατικό, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες εδώ και πολύ καιρό δεν λειτουργούσαν.

– Το Α.Τ. Ομονοίας πρωταγωνιστεί για 20 χρόνια στις καταγγελίες για τη κακομεταχείριση κρατουμένων, κυρίως μεταναστών, και βαρύνεται με κατηγορίες παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

– Τις τελευταίες, κυρίως, δύο δεκαετίες έχουν κατατεθεί πλείστες προσφυγές κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) για άσκηση παράνομης αστυνομικής βίας και βασανιστήρια σε βάρος κρατουμένων, μεταναστών, Ρομά με αντίστοιχες καταδίκες της Ελλάδας και αποφάσεις/κρίσεις του ΕΔΔΑ -ενδεικτικά- ότι η αποζημίωση των πολιτών, θυμάτων της αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας δεν επαρκεί αλλά επιβάλλεται η δίωξη των αστυνομικών που προέβησαν στις ενέργειες αυτές.

– Η ΝΔ προέβη σε 4.500 προσλήψεις ανεκπαίδευτων ειδικών φρουρών με κατ’ εξαίρεση – αναξιοκρατικές διαδικασίες.

– Περαιτέρω, στο τεκμηριωμένο δημοσίευμα του News247.gr με τίτλο “Το αμαρτωλό ΑΤ Ομόνοιας” παρατίθενται γεγονότα, από το 1996, για έκνομες ενέργειες αστυνομικών οργάνων του ΑΤ και κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πολιτών.