Μετά την επιτυχημένη συνάντηση Μακρόν-Μητσοτάκη στο Παρίσι και την επικείμενη συνάντηση Μέρκελ-Μητσοτάκη στο Βερολίνο τα φώτα πέφτουν στη ΔΕΘ. Ως είθισται ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τους στόχους της κυβέρνησής του για τη νέα χρονιά και θα προβεί στις ανάλογες εξαγγελίες κάνοντας τον πρώτο απολογισμό της κυβερνητικής του θητείας.
Ο προγραμματισμός του νομοθετικού έργου των επόμενων μηνών συνεχίζεται με τις συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου και στα αρμόδια υπουργεία να είναι καθημερινές και με την κυβέρνηση να στοχεύει τα νομοσχέδια να αποσπάσουν την σύμφωνη γνώμη των θεσμών προκειμένου να μη σταλούν λάθος μηνύματα σε επενδυτές και αγορές.
Πλέον αναμένεται το δεύτερο κύμα νομοσχεδίων το οποίο θα περιλαμβάνει το λεγόμενο αναπτυξιακό, το δεύτερο φορολογικό και την ψήφο των αποδήμων, η οποία αποσυνδέεται από τον εκλογικό νόμο και θα συζητηθεί ως αυτόνομο σχέδιο νόμου. Δεν είναι σαφές ακόμη πότε θα κατατεθούν, το αναπτυξιακό όπως όλα δείχνουν θα κατατεθεί πριν τη ΔΕΘ, το φορολογικό πριν ή μετά τη ΔΕΘ και η ψήφος των απόδημων μετά.
Το ταξίδι του Μητσοτάκη στο Βερολίνο και το Eurogroup του Σεπτεμβρίου έχουν μεγάλη βαρύτητα μιας και η κυβέρνηση θέλει να στείλει μήνυμα ότι είναι αποτελεσματική και μπορεί να εγγυηθεί τη μεταρρυθμιστική πορεία της χώρας. Ο πρωθυπουργός πασχίζει να διασφαλίσει το συντομότερο δυνατό τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους προκειμένου να δημιουργήσουν πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο.
Εντός του αναπτυξιακού νομοσχεδίου αναμένεται να περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που θα απλοποιούν τη διαδικασία αδειοδότησης, θα κάνουν την αγορά ακινήτων πιο ελκυστική στους ξένους επενδυτές και θα δίνουν έμφαση στις επενδύσεις στη λεγόμενη βαριά βιομηχανία της χώρας, τον τουρισμό. Η κυβέρνηση στοχεύει στην αύξηση επενδύσεων στη χώρα σε ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 3% με 4%.
Στο φορολογικό αναμένεται να περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις και στα μερίσματα, η παροχή φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις και αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές για φυσικά πρόσωπα. Η κυβέρνηση συνεχίζει να μην αποκαλύπτει πώς θα κινηθεί με το αφορολόγητο και την ενδεχόμενη μείωσή του. Επίσης, προς συζήτηση βρίσκεται αν το δεύτερο φορολογικό θα περιλαμβάνει την αύξηση του αριθμού δόσεων για τον ετήσιο φόρο από 12 σε 24.