Τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη διερεύνηση τυχόν εγκλημάτων που έχουν τελέσει κατά την άσκηση των καθηκόντων τους οι πρώην Υπουργοί Κώστας Αχ. Καραμανλής και Χρήστος Σπίρζτης, προτείνει το Κίνημα Δημοκρατίας.
Με σχετική επιστολή προς το Κοινοβούλιο, το Κίνημα Δημοκρατίας ζητά να υπογράψουν τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης, καθώς ο απαιτούμενος αριθμός των βουλευτών ανέρχεται στους 30. Σημειώνεται ότι η επιστολή κοινοποιήθηκε σε όλους τους βουλευτές ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας και σε κάποιους ανεξάρτητους βουλευτές.
Όπως σημειώνεται στην επιστολή, «στο πρώιμο αυτό διαδικαστικό στάδιο της κατάθεσης και αποδοχής της πρότασης για την σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης της Βουλής δεν απαιτείται και δεν προβλέπεται ένας ελάχιστος βαθμός υπονοιών διάπραξης αξιόποινων πράξεων για το βάσιμο αυτής».
Για τον κ. Καραμανλή αναφέρεται μεταξύ άλλων πως «Ο κ. Καραμανλής ως πολιτικός προϊστάμενος, επικεφαλής του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών όφειλε και υποχρεούταν με αυξημένη νομική υποχρέωση, λόγω ακριβώς αυτής της θέσης, να γνωρίζει την πραγματική κατάσταση που επικρατούσε στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας και να λάβει άμεσα κάθε πρόσφορο και επιβεβλημένο μέτρο για να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία και ασφάλεια. Αντ’ αυτού αδράνησε εγκληματικά, αδιαφόρησε για τις επανειλημμένες και έγγραφες προειδοποιήσεις για την κατάσταση και με εγκληματική ελαφρότητα από του βήματος της Βουλής διαβεβαίωνε για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων, παραπλανώντας την κοινή γνώμη και θέτοντας σε κίνδυνο ζωής και σωματικής ακεραιότητας απροσδιόριστο αριθμό ανθρώπων που στηριζόμενοι στις διαβεβαιώσεις του αρμοδίου Υπουργού έμπαιναν στο τυφλό και διαλυμένο σιδηροδρομικό δίκτυο».
Ζητά τη διερεύνηση πιθανής εκ μέρους του τέλεσης των εγκλημάτων:
1) Ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή (άρθρο 299
και 27 παρ. 1β Π.Κ.).
2) Σωματικής βλάβη με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή (άρθρο 309
και 310 Π.Κ.).
3) Κακουργηματικής έκθεσης κατά συρροή (άρθρο 306 Π.Κ.)
4) Κακουργηματικής διατάραξη της ασφάλειας της συγκοινωνίας
μέσων σταθερής τροχιάς με αποτέλεσμα το θάνατο μεγάλου αριθμού
προσώπων (άρθρου 291 παρ. 1 δ και στ Π.Κ.),
5) Κακουργηματικής Απιστίας κατά της Ε.Ε και του Ελληνικού
Δημοσίου κατ άρθρ 390 ΠΚ.
6) Παράβαση καθήκοντος (άρθρο 259 Π.Κ.)
7) Ηθική αυτουργία σε Απιστία.
Για τον κ. Σπίρτζη αντιστοίχως αναφέρεται πως «α) είχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση, απορρέουσα από το νόμο, την ιδιότητά του και τις εξ αυτής αρμοδιότητες, κι ενώ β) γνώριζε την πραγματική κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου και τα σοβαρά ζητήματα ασφαλείας και γ) την προβληματική και με καθυστερήσεις υλοποίηση της κρίσιμης σύμβασης 717/20174, και όφειλε να προβεί σε συγκεκριμένες αποφάσεις και ενέργειες, με σκοπό την διασφάλιση της ομαλής, ασφαλούς και απρόσκοπτης λειτουργίας της σιδηροδρομικής συγκοινωνίας και την υλοποίηση της σύμβασης 717/2014, εντούτοις, κατά το ανωτέρω διάστημα (1/2015 -7/2019) παρέλειψε να προβεί στις κατωτέρω αναφερόμενες ενέργειες, γνωρίζοντας και αποδεχόμενος, ότι χωρίς τις ενέργειες αυτές, διαταράσσεται η ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου και τίθεται σε κίνδυνο ζωής και σωματικής ακεραιότητας αόριστος αριθμόςπροσώπων, που κάνουν χρήση της σιδηροδρομικής συγκοινωνίας».
Ζητά τη διερεύνηση πιθανής εκ μέρους του τέλεσης των εγκλημάτων:
1) Ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή (άρθρο 299 και 27
παρ. 1β Π.Κ.).
2) Σωματική βλάβη με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή (άρθρο 309 και 310
Π.Κ.).
3) Κακουργηματική έκθεση κατά συρροή (άρθρο 306 Π.Κ.)
4) Κακουργηματική διατάραξη της ασφάλειας της συγκοινωνίας μέσων
Σελ. 66 από 66
σταθερής τροχιάς με αποτέλεσμα το θάνατο μεγάλου αριθμού προσώπων
(άρθρου 291 παρ. 1 δ και στ Π.Κ.)
5) Κακουργηματική Απιστία κατά της Ε.Ε και του Ελληνικού Δημοσίου.
6) Παράβαση καθήκοντος (άρθρο 259 Π.Κ.)