Για «τερατώδες νομικό λάθος» έκανε λόγο ο συνταγματολόγος και πρόεδρος των «Δημοκρατών» Ανδρέας Λοβέρδος, σχολιάζοντας την πρόταση των 32 βουλευτών — μεταξύ των οποίων και ο Στέφανος Κασσελάκης — για προανακριτική έρευνα με βάση την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.
Όπως τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, η πρόταση στηρίζεται σε εντελώς ανυπόστατη ερμηνεία του άρθρου 134 του Ποινικού Κώδικα και δεν πληροί ούτε τα αντικειμενικά ούτε τα υποκειμενικά στοιχεία του συγκεκριμένου αδικήματος.
«Δεν υπάρχουν τα στοιχεία της βίας ή της απειλής βίας, ούτε δόλος για μεταβολή του πολιτεύματος», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. «Η επίκληση της παραβίασης της διάκρισης των εξουσιών δεν αρκεί. Παρόμοιες συγκρούσεις αρμοδιοτήτων μεταξύ εξουσιών έχουν συμβεί συχνά στη θεσμική ζωή της χώρας, χωρίς να στοιχειοθετούν εσχάτη προδοσία».
Παράλληλα, ο κ. Λοβέρδος επεσήμανε ότι παλαιότερα η εσχάτη προδοσία επέσυρε ακόμα και την ποινή του θανάτου, όπως στην περίπτωση των πραξικοπηματιών του 1967. Σήμερα η ποινή είναι τα ισόβια, και το αδίκημα παραμένει από τα πλέον σοβαρά του Ποινικού Κώδικα. Γι’ αυτό, όπως είπε, η ελαφρότητα με την οποία χρησιμοποιείται ο όρος είναι απαράδεκτη και προδίδει πολιτική σκοπιμότητα.
Αναφερόμενος στη θεσμική επιχειρηματολογία του Στέφανου Κασσελάκη περί παραβίασης της διάκρισης των εξουσιών, ο κ. Λοβέρδος σημείωσε ότι τέτοιες εντάσεις είναι συνηθισμένες, και συνήθως κρίνονται από τη δικαιοσύνη, χωρίς να συνιστούν ποινικά αδικήματα. «Από τέτοιου είδους νομικά και θεσμικά ζητήματα δεν μπορείς να εκτιναχθείς στην εσχάτη προδοσία», σχολίασε.
Σε σχέση με την πολιτική διάσταση της σύμπραξης ΣΥΡΙΖΑ, Πλεύσης Ελευθερίας, Ελληνικής Λύσης και Νίκης, ο Ανδρέας Λοβέρδος μίλησε για «ασυνέπεια». «Η Αριστερά που μιλά διαρκώς για την απειλή της ακροδεξιάς, σήμερα συνεργάζεται μαζί της. Αυτό συνιστά σοβαρό πολιτικό ολίσθημα», είπε χαρακτηριστικά.
Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν προς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, την οποία κατηγόρησε για «συνειδητή ένταση» στον πολιτικό της λόγο. «Χρησιμοποιεί εκφράσεις που δεν στέκουν στη βάση της κοινής λογικής, αλλά ακούγονται καλά σε ένα θυμωμένο κοινό. Και αφού οι άλλοι της δίνουν πάσα με τέτοιες κινήσεις, η ίδια το αξιοποιεί δημοσκοπικά».
Τέλος, σχολιάζοντας και την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για ποινική ευθύνη υπουργών, σημείωσε ότι παρότι έχει σοβαρότερο χαρακτήρα από νομική σκοπιά, παραμένει εσφαλμένη, αυτή τη φορά σε σχέση με το άρθρο 291 του Ποινικού Κώδικα. «Τρεις προτάσεις βρίσκονται πλέον στο τραπέζι και θα αξιολογηθούν από τη Βουλή», κατέληξε.