Τετ α τετ Δένδια – Ντι Μάιο: Υπογράφεται ο καθορισμός ΑΟΖ στο Ιόνιο

23 mins read

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα συναντηθεί στις 12 το μεσημέρι, θα υποδεχτεί τον Ιταλό ομόλογο του, Λουίτζι Ντι Μάιο.

Η συνάντηση τους έρχεται σε μία κρίσιμη περίοδο με ανοιχτά ζητήματα τα οποία θα συζητήσουν οι δύο πλευρές, ενώ στην ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνονται ο τουρισμός, η οριοθέτηση ΑΟΖ, καθώς και το ταμείο Ανάκαμψης.

Στις σημερινές συνομιλίες, οι δύο πλευρές θα προσπαθήσουν να κλείσουν το ζήτημα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, ζήτημα το οποίο θα φέρει και την κουβέντα των τουρκικών προκλήσεων, καθώς η Άγκυρα δεν κάνει πίσω στο θέμα των γεωτρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο και προχωρά στο σχέδιό της να στείλει γεωτρύπανο αργότερα, εντός του 2020. Η Ελληνική κυβέρνηση έχει δείξει την πρόθεσή της να διεθνοποιήσει το ζήτημα καθιστώντας το ευρωτουρκική και όχι ελληνοτουρκική διαφορά.

Με την ένταση να συνεχίζεται στη Μεσόγειο, κρίθηκε αναγκαίο να κλείσει η διαπραγμάτευση με την Ιταλία, ενώ θα ακολουθήσουν και οι σχετικές διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο και την Αλβανία, οι οποίες θεωρούνται πιο δύσκολες. Οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας και Ιταλίας βρίσκονται ουσιαστικά στο τελικό τους στάδιο καθώς το προηγούμενο διάστημα κλιμάκια εμπειρογνωμόνων από τις δύο χώρες είχαν εντείνει τις σχετικές συζητήσεις για ένα θέμα που παραμένει ανοικτό από το 1977. Η μόνη εκκρεμότητα που απομένει προκειμένου να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές, είναι το αίτημα της ιταλικής πλευράς να ψαρεύουν οι Ιταλοί ψαράδες εντός της ελληνικής ΑΟΖ.

Για τον τουρισμό

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που θα συζητήσουν οι δυο ΥΠΕΞ, είναι το θέμα του τουρισμού. Η Ιταλία δεν ανήκε στις 29 χώρες που θα μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς καραντίνα στην Ελλάδα στις 15 Ιουνίου, λόγω των αρνητικών επιδημιολογικών αποτελεσμάτων της. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση της Ρώμης, με τον Ντι Μάιο να δηλώνει στα ΜΜΕ της Ιταλίας πως «η Ελλάδα διαβεβαίωσε ότι εργάζεται για το άνοιγμα εκ νέου με την Ιταλία». Σήμερα ενδέχεται να κλείσει και αυτό το ζήτημα μετά τις διευκρινήσεις που έχουν δοθεί.

East Med, μεταναστευτικό και Ταμείο Ανάκαμψης

Παράλληλα, Ντι Μάιο και Δένδιας θα συζητήσουν για τα ζητήματα του East Med, αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι εξελίξεις στην Λιβύη, καθώς και τα θέματα του μεταναστευτικού, του East Med, αλλά και των Βαλκανίων, θα τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων, ωστόσο η πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα από τα «φλέγοντα» ζητήματα για τις χώρες του Νότου που προσπαθούν να ορθοποδήσουν, μετά την κρίση λόγω της πανδημίας. Η Ιταλία έχει χτυπηθεί περισσότερο από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ από τον κορωνοϊό (η Βρετανία έχει τον χειρότερο απολογισμό θυμάτων στην Ευρώπη), με τις συζητήσεις στην Κομισιόν τις προηγούμενες εβδομάδες να είχαν προκαλέσει μεγάλη ένταση, κυρίως μεταξύ Ιταλίας και Ολλανδίας.

«Με τον Λουίτζι Ντι Μάιο συζητάμε ανοιχτά. Είναι δεδομένο ότι θα μιλήσουμε και για τις ανησυχίες που εκφράστηκαν στην Ιταλία. Οι διμερείς μας σχέσεις είναι εξαιρετικές και η κάθε πλευρά ακούει την άλλη με σεβασμό και κατανόηση. Θα έχουμε μια ατζέντα συνομιλιών με πολλά θέματα, όπως η συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση για το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Λιβύη, στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή, όπως και η πορεία του Μεταναστευτικού. Προσβλέπω σε μια ιδιαίτερα παραγωγική συνάντηση με τον Ιταλό φίλο μου», σημείωσε ο κ. Δένδιας για την σημερινή συνάντηση στις 12 το μεσημέρι.

Θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο περί ώρα 13:20.

Facebook Comments