Τεταμένο κλίμα στη Βουλή – Για διχασμό στα εθνικά θέματα κατηγορεί τον Τσίπρα το Μαξίμου

39 mins read

Τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις ομιλίες των αρχηγών στη Βουλή, με τον Αλέξη Τσίπρα να επιτίθεται στην κυβέρνηση, ενώ κυβερνητικοί κύκλοι κατηγορούν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για διχασμό.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη Βουλή πρότεινε έξι σημαντικές πρωτοβουλίες και την επαναφορά της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής απέναντι στην Τουρκία, υπογραμμίζοντας ότι θα ασκήσει αντιπολίτευση με πατριωτική ευθύνη αλλά και κριτική.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι είναι «η ώρα των κυρώσεων» διότι όπως εξήγησε ή θα υπάρξουν ευρωπαϊκές κυρώσεις σήμερα ή οι ελληνικές φρεγάτες θα είναι αύριο στην Κρήτη, όταν θα είναι πια αργά. Επίσης ενόψει της επίσκεψης στις ΗΠΑ ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να προωθήσει τον EastMed σε Κύπρο και Κρήτη.

Χαρακτηριστικά ανέφερε «Εγώ στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, Μητσοτάκης δεν πρόκειται να γίνω».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «Λυπάμαι που σε μια ιστορική ομιλία όπως την χαρακτήρισε ο Κ. Μητσοτάκης δεν βρίσκει το χρόνο να κάτσει να ακούσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης» ενώ αναφέρθηκε στην άσκηση ουσιαστικής κριτικής και όχι πολιτικής καθολικής άρνησης όπως έκανε η Ν.Δ.

«Όλα τα προηγούμενα 40 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνούσε και δεν μπορούσε να γίνει πράξη η ψήφος για τους Έλληνες του Εξωτερικού; Απάντησε στην αναφορά του Κ. Μητσοτάκη για 40 χρόνια ανεπίλυτο ζήτημα.

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το ζήτημα θεσμοθετήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και δεν είναι τυχαίο ότι συμβαίνει σήμερα η ψήφιση με μεγάλη πλειοψηφία με τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση διότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης έλεγαν πάντα όχι.

Τη στάση αυτής της καθολικής άρνησης την επιλέγατε κατά κόρον και για τα κρίσιμα θέματα της εξωτερικής πολιτικής».

Ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, είπε «Επειδή μου επιτέθηκε προσωπικά ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν και επειδή σας ακούω να μιλάτε διαρκώς για τον λαϊκισμό θέλω να σας καθησυχάσω. Να μην ανησυχεί ο κ. Μητσοτάκης διότι εγώ δεν θα κάνει ότι έκανε εκείνος στα θέματα της εξωτερικής  πολιτικής όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Αναφορά και στη Συμφωνία των Πρεσπών

Και συνέχισε, λέγοντας ότι «Ασφαλώς θα ασκώ κριτική αλλά δεν θα κάνουμε ότι έκανε ο κ. Μητσοτάκης με την Συμφωνία των Πρεσπών. Ήταν τις που δίχασε τον ελληνικό λαό».

«Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι ήταν τις που όταν ήρθε εδώ ο Τούρκος πρόεδρος πρώτη φορά μετά από 65 χρόνια η Ν.Δ. κραύγαζε ότι του δώσαμε βήμα για να εκφράσει τον αναθεωρητισμό του».

«Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τις επιθέσεις που δεχόμασταν από τη Ν.Δ. όταν ανοίγαμε διαύλους επικοινωνίας. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι ο Μητσοτάκης με κατηγόρησε ότι πούλησα τη Μακεδονία για να πάρω την μη περικοπή των συντάξεων».

«Δεν θα ακολουθήσω αυτό το παράδειγμα όχι μόνο γιατί είναι επιζήμιο για τον τόπο αλλά γιατί είναι μια επιλογή αυτοκαταστροφικη και πολύ γρήγορα θα βρείτε μπροστά σας τις αντιφάσεις της δικής σας προεκλογική σας πολιτικής με τη μετεκλογική».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «στηρίζουμε την πολιτική των ανοικτών διαύλων» με την Τουρκία. Στηρίζουμε την διεθνοποίηση του ζητήματος της παράνομης και άκυρης συμφωνίας της Τουρκίας με την Λιβύη και είναι θετικό ότι υπήρξε στήριξη από την Ε.Ε. και το Στέιτ Ντιπάρντμεντ.

«Η στρατηγική της Τουρκίας δεν έπρεπε να σας αιφνιδιάσει. Αποτελεί το τίμημα της επιτυχίας που προωθήσαμε τον αγωγό East Med, το τίμημα της πολιτικής των συνεργασιών που προωθήσαμε στην Μεσόγειο».

Εφαρμόσατε το δόγμα της λεπτής γραμμής που συνδέει το προσφυγικό με τα ελληνοτουρκικά και την Αν. Μεσόγειο και αυτό ήταν σφάλμα διότι ούτε το προσφυγικό ωφέλησε με την αύξηση των ροών, ούτε τις σχέσεις με την Τουρκία.

Πρόθεση μας είναι να υπάρξει αραγές εθνικό μέτωπο απέναντι στην Τουρκία εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας. Είμαστε στην φάση των κυρώσεων και των πρωτοβουλιών πρόσθεσε και περιέγραψε 6 πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρει η ελληνική κυβέρνηση για την επίλυση της κρίσης με την Τουρκία.

Για την ψήφο των αποδήμων

Αναφορικά με την ψήφο των αποδήμων ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση είχε δημιουργήσει ειδική Επιτροπή για την διευθέτηση του θέματος.

Κυβερνητικοί κύκλοι: «Εκτός κλίματος εθνικής συνεννόησης ο κ. Τσίπρας»

Κυβερνητικοί κύκλοι δεν άφησαν ασχολίαστη την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ:

Για άλλη μια φορά εκτός θέματος ο κ. Τσίπρας. Εκτός κλίματος εθνικής συνεννόησης που απαιτούν οι Έλληνες. Το μήνυμα που βγήκε από το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής φαίνεται ότι δεν έφθασε σε αυτόν.

Δεν πρόκειται να τον ακολουθήσουμε σε μικροκομματικές αντιπαλότητες. Ο δρόμος του διχασμού μπορεί να είναι σταθερή επιλογή του κ. Τσίπρα, δεν είναι όμως επιλογή των Ελλήνων και του Πρωθυπουργού.

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: «Δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης δεν ήταν ο μόνος απών από τη Βουλή»

Πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απαντώντας στους κυβερνητικούς κύκλους, κατηγορούν για «κοινοβουλευτικό unfair» τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την απουσία του από την αίθουσα του κοινοβουλίου όταν μιλούσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «Δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης δεν ήταν ο μόνος απών από τη Βουλή, ήταν και οι “κύκλοι” του που σχολιάζουν χωρίς να έχουν καν ακούσει την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει στην πράξη την προσήλωσή του στην εθνική και συναινετική γραμμή για τα ελληνοτουρκικά. Αυτό όμως δε σημαίνει να μην ασκεί το καθήκον του και να μην επισημαίνει λάθη, αρρυθμίες και αντιφάσεις, που μπορεί να εκθέσουν τη χώρα και πρέπει να διορθωθούν».

Και προσθέτουν «Ίσως άλλωστε η επίγνωση αυτών ήταν αυτή που οδήγησε τον πρωθυπουργό να σπεύσει να εγκαταλείψει την αίθουσα αμέσως μετά την ομιλία του και πριν λάβει το λόγο ο Αρχηγός της Αντιπολίτευσης, καταγράφοντας ένα ακόμη κοινοβουλευτικό unfair στο ενεργητικό του και μάλιστα σε μια ιστορική όπως ο ίδιος δήλωσε συνεδρίαση».

Facebook Comments