Θεανώ Φωτίου: «Από τύχη δεν θρηνήσαμε ένα ακόμη παιδί Ρομά νεκρό από τους πιστoλέρο της αστυνομίας»

17 mins read

Με δήλωσή της η αναπληρώτρια Τομεάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Θεανώ Φωτίου τονίζει ότι «από καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε ένα ακόμη παιδί Ρομά νεκρό από τους «πιστoλέρο» της αστυνομίας» και ταυτόχρονα καυτηριάζει το γεγονός ότι «αυτή την αστυνομία όρισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη να είναι Εθνικό Σημείο αναφοράς περιστατικών διακρίσεων κατά των Ρομά!!!».

Αναλυτικά αναφέρει:

“Από καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε ένα ακόμη παιδί Ρομά νεκρό από τους «πιστoλέρο» της αστυνομίας” επεσήμανε η Θεανώ Φωτίου.

“Αυτή την αστυνομία όρισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη να είναι Εθνικό Σημείο αναφοράς περιστατικών διακρίσεων κατά των Ρομά!!!

100 μέρες μετά τη δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη, του 18χρονου Ρομά στο Πέραμα, από καθαρή τύχη δεν είχαμε άλλη μια δολοφονία ανήλικου Ρομά από αστυνομικό.

Τρία περιπολικά καταδίωξαν επί μισή ώρα στους δρόμους κατοικημένης περιοχής, στο Αλιβέρι Βόλου, αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του πατέρα του οδηγού με επιβάτες πέντε ανήλικα παιδιά Ρομά, 15 έως 7 ετών!

Ο ανήλικος οδηγός οδήγησε το αυτοκίνητο (πού αλλού;) στο σπίτι του στον οικισμό των Ρομά όπου, ενώ ήταν ακινητοποιημένο και ο ανήλικος οδηγός επιχειρούσε να βγει, αστυνομικός πυροβόλησε στο παράθυρο του οδηγού του σταματημένου αυτοκινήτου. Ευτυχώς ο ανήλικος, βγαίνοντας, έπεσε στο έδαφος, και γλύτωσε από τη δολοφονική σφαίρα.

Στην περίπτωση του Βόλου, καμία δικαιολογία δεν υπάρχει ότι οι αστυνομικοί δεν γνώριζαν την ταυτότητα των επιβατών του οχήματος. Είναι ένα ακόμη περιστατικό αναίτιας χρήσης όπλου απέναντι σε ανήλικους Ρομά. Η αστυνομία και η ΝΔ εξακολουθούν να θεωρούν τους Ρομά πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Αποτελεί, δε, τεράστιο εμπαιγμό το γεγονός ότι στην Εθνική Στρατηγική για την κοινωνική ένταξη των Ρομά, που εξαναγκάστηκε η κυβέρνηση να εκπονήσει διότι ήταν προϋπόθεση επιδότησης από το νέο ΕΣΠΑ, όρισε την αστυνομία ως σημείο αναφοράς περιστατικών διακρίσεων κατά των Ρομά!!!

Είναι προφανής η έλλειψη πρόθεσης της κυβέρνησης να λύσει οποιοδήποτε πρόβλημα των Ρομά. Φαίνεται από την κατάργηση της Ειδικής Γραμματείας Ρομά δυο μέρες μετά τις εκλογές του 2019, από το πάγωμα όλων των δράσεων που είχαν δρομολογηθεί, από νομοθετήματα κατάργησης παροχών που στοχεύουν κατά κύριο λόγο τους Ρομά, από την προσχηματική, ατεκμηρίωτη και καταφανώς αδιέξοδη Εθνική Στρατηγική που εκπόνησε, από την προσπάθειά της να απαξιώσει την ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, τριτοβάθμιο όργανο των Ελλήνων Ρομά. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δίνει το μήνυμα ότι οι Ρομά είναι και θα παραμείνουν «παιδιά ενός κατώτερου Θεού»

Facebook Comments