ΑρχικήΠολιτικήΘεσμική απρέπεια με αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής

Θεσμική απρέπεια με αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής

Ο Νίκος Βούτσης θα προεδρεύσει στην επιτροπή κανονισμού της Βουλής, που συνεδριάζει σήμερα στις 2 το μεσημέρι. Ο ίδιος προσπάθησε να δικαιολογήσει τις ξαφνικές αλλαγές ως τρόπο “ενίσχυσης του ρόλου των κομμάτων” και “όχι  στις συνθέσεις και την οντότητα των κοινοβουλευτικών ομάδων”.
Είναι κοινό μυστικό, ωστόσο, ότι οι αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής, λίγους μήνες πριν το τέλος της θητείας της, είναι προσπάθεια κατευνασμού του Πάνου Καμμένος, ο οποίος έχει επιδοθεί σε ρεσιτάλ επιθέσεων τόσο στην κυβέρνηση, όσο και προσωπικά στον πρωθυπουργό. Για το λόγο αυτό, οι αλλαγές θα εστιαστούν στις διατάξεις που καθορίζουν τη συγκρότηση και τη λειτουργία των κοινοβουλευτικών ομάδων. Μέχρι σήμερα, Κοινοβουλευτική Ομάδα χωρίς πέντε εκλεγμένους με τον ίδιο κομματικό συνδυασμό βουλευτές δεν νοείται, ή από δέκα αν προέρχονται από άλλα κόμματα και δεν έχουν ανεξαρτητοποιηθεί στο ενδιάμεσο.
Χθες, σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, ο Πάνος Καμμένος αναφερόμενος στις αλλαγές που προωθούνται δήλωσε “Θέλουν να πάρουν και την κοινοβουλευτική ομάδα, κατά παράβαση του κανονισμού; Τους τη χαρίζω, ας την πάρουν. Είναι έντιμο όταν ο Παπαχριστόπουλος παραδίδει την έδρα του καθαρά και στα ίσια να κλαπεί και αυτή για να κρατηθεί ο Κουίκ υπουργός; Του τον χαρίζω τον Κουίκ αν τον θέλει ο πρωθυπουργός. Αλλά η έδρα της Β’ Αθήνας ανήκει στους ΑΝΕΛ. Εχει υποχρέωση, στο όνομα της έντιμης συνεργασίας που είχαμε, να την επιστρέψει”.
Παράλληλα, σε δηλώσεις του, οι αρχηγοί της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ καταδίκασαν την προσπάθεια αλλαγής του Κανονισμού της Βουλής. “Στη μελαγχολική μας Δημοκρατία, ο πρόεδρος της Βουλής προκαλεί θλίψη γιατί, αντί να ασκεί με στοιχειώδη αξιοπιστία τα καθήκοντά του, κοιτάει με ποια κλωστή θα μπαλώσει τα ρετάλια με τα οποία είναι φτιαγμένη μία κυβέρνηση κουρελού” ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η κα Γεννηματά στην ομιλία της σε κομματική συνεδρίαση σχολίασε πως ελπίζει ο κ. Βούτσης “να μην συναινέσει στις απαιτήσεις του Μαξίμου. Αυτή η κυβέρνηση, αυτή η παρέα δεν έχει καμία σχέση με ο,τι είναι προοδευτικό”.