ΑρχικήΠολιτικήΤι έλεγε ο Τσίπρας & τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για την αγορά...

Τι έλεγε ο Τσίπρας & τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για την αγορά των F35 από τις ΗΠΑ

Σήμερα μπορεί να βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την απόκτηση των F35 από τις ΗΠΑ, όμως και αυτή η κυβερνητική πολιτική, έβρισκε τοίχο από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα.

Στις 10 Ιανουαρίου 2020, ανάμεσα στη συζήτηση για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα εξοπλιστικά ο κ. Τσίπρας δήλωνε: «Ζήτησα από τον πρωθυπουργό να αποσύρει το νομοσχέδιο για την αμυντική συνεργασία, μέχρι οι ΗΠΑ να μας στηρίξουν έμπρακτα έναντι της Τουρκίας» και υπογράμμισε την αντίθεσή του με την αγορά των F-35 αυτή τη φορά, που η χώρα βγαίνει από την κρίση.

ΚΑΙ H ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ

Στις 11.09.20 ο  Θ. Δρίτσας, τομεάρχη Εθνικής Άμυνας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, έλεγε: «Με ανεπίσημο τρόπο και με ανεπίτρεπτες διαρροές στον Τύπο, κυβερνητικοί παράγοντες και «κύκλοι» του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, εξαγγέλλουν εδώ και δύο βδομάδες περίπου, νέα «κούρσα εξοπλισμών», ανεβάζοντας μάλιστα το κόστος στο εξωφρενικό ύψος, άνω των 10 δις. Από τα F35 σε προηγούμενο διάστημα στα Rafale σήμερα και από τις γαλλικές φρεγάτες στις γερμανικές, στις ολλανδικές, στις αμερικανικές και… πάει λέγοντας. Ακραία και ανησυχητική προχειρότητα! Προ ημερών ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πέτσας, μας είπε ότι, σχετικές ανακοινώσεις θα κάνει ο Πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αυτό το Σαββατοκύριακο. Το επιβεβαίωσε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στην πρώτη του δήλωση, χθες (10/09), αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμμανουέλ Μακρόν, στην Κορσική.

Επιτέλους, κάποιος θα πρέπει να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι όσο κι αν έχει γοητευτεί από το ρόλο Μεσσία που ανέθεσε ο ίδιος στον εαυτό του με τη συγκρότηση του «επιτελικού» (ετσιθελικού) Κράτους, τέτοιες ανακοινώσεις δεν δικαιούται να κάνει για ένα τόσο κρίσιμο θέμα, υπερβαίνοντας τους νόμους και τους κανόνες ενός ευνομούμενου δημοκρατικού Κράτους. 

Στις 14.01.2021  ο Γ. Κατρούγκαλος έλεγε: Υπερψηφίζουμε, για λόγους πατριωτικής ευθύνης, τον εκσυγχρονισμό του αεροπορικού μας στόλου – Μην εκλάβετε την υπεύθυνη στάση μας ως λευκή επιταγή να απαντήσω και σε μια καλόπιστη κριτική που ακούγεται από το ΜΕΡΑ25. Δεν αποτελεί υπερθεματισμό η αγορά των Ραφάλ σε μια κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία. Δεν είναι αεροσκάφη πέμπτης γενιάς, μεταξύ της τέταρτης και της πέμπτης γενιάς είναι, πολύ οικονομικότερα από τα F35. Θυμίζω ότι η Τουρκία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για 100 παρόμοια αεροσκάφη. Συμμετείχε στο πρόγραμμα παραγωγής τους και αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι αμερικανικές κυρώσεις, θα είχε ήδη παραλάβει την πρώτη μοίρα με 8 από αυτά. Άρα, δεν επιδιώκουμε εμείς την υπεροπλία, την ισορροπία δυνάμεων επιδιώκουμε.

Ο Νίκος Φίλης, στις 03.10.2021 έλεγε : Η ελληνογαλλική συμφωνία συνεργασίας εμπλέκει τη χώρα μας σε ένα νέο γύρο υπερεξοπλισμών συνολικής αξίας πάνω από 10 δισ. που δεν αντέχει η οικονομία. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση είχε σχεδιάσει την προμήθεια των συγκεκριμένων φρεγατών και τον εκσυγχρονισμό των F 16. Αυτά ήταν αρκετά για μια χώρα σε βαριά οικονομική κρίση που είναι δεύτερη στο ΝΑΤΟ σε εξοπλιστικές δαπάνες. Οι εθνικιστικές φαντασιώσεις ισχύος της ΝΔ πρόσθεσαν σε αυτό το πρόγραμμα τα Rafale και τα F35 εκτοξεύοντας σε δυσθεώρητα ύψη το κόστος και -όπως δείχνει η εμπειρία- τις μίζες.

Στις 08.10.2021, ο Δημήτρης Παπαδημούλης: Όταν έχεις μία χώρα πρώτη στο δημόσιο χρέος σε όλη την Ευρώπη, με τεράστια φτώχια κι ανεργία, όταν το ΑΕΠ της χώρας είναι όσο ήταν και το 2019 με 30 δισ. αύξηση του χρέους λόγω οικονομίας και πανδημίας, συν 10 δισ. από τις γαλλικές φρεγάτες, συν άλλα δισ. που θα μας έρθουν με τα άλλα F35 από τους Αμερικάνους, τότε έχεις την ανάγκη να θεραπεύσεις ανεργία, ακρίβεια, ανισότητες, να βελτιώσεις τη δημόσια υγεία, τη δημόσια παιδεία. Γι’ αυτό πρέπει να κάνεις καλύτερο λογαριασμό.
Χρειαζόμαστε επαρκή άμυνα, αλλά όχι μία αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών, που στο παρελθόν συνοδεύτηκε με μίζες και μας οδήγησε στη χρεοκοπία.

Στις  10.05.2022, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ: Τέλος η ανακοίνωση αγοράς F35 – για μια ακόμη φορά πέρα και έξω από κάθε προβλεπόμενη διαδικασία – δυστυχώς αποτελεί θλιβερή και δαπανηρή παραδοχή από πλευράς του κ. Μητσοτάκη ότι ουδέν ψέμα υπήρξε στα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών και ο Αμερικανός Πρόεδρος του επιβεβαίωσε την πώληση F16 στην Τουρκία.

Η Ρένα Δούρου στις 18.05.22, περίμενε τα F35 to 2028…: “Έχουμε λοιπόν ένα ράλι εξοπλισμών που δεν ωφελεί κατ’ ανάγκη τον τόπο ενώ ο κ. Μητσοτάκης δεν έθεσε καν το θέμα, της πώλησης και αναβάθμισης των F16 στην Τουρκία, όπως έχει προτείνει η αμερικανική κυβέρνηση στο Κογκρέσο. Αντιθέτως ανακοίνωσε αγορά f35 και μάλιστα για το … 2028. Όταν δηλαδή όλοι οι σημερινοί παίχτες θα έχουν καταλάβει θέσεις στην περιοχή!” Αυτά υπογράμμισε, μεταξύ άλλων η Ρένα Δούρου, σχολιάζοντας την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον, μιλώντας στο Κόκκινο και τον δημοσιογράφο Νίκο Σβέρκο. Η ίδια επισήμανε ότι δεν συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που θα έσπευδαν να απομειώσουν τη σημασία της επίσκεψης Έλληνα Πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον, ωστόσο οφείλουμε να κάνουμε τρεις παρατηρήσεις”.

Στις 07.04.2023 ο Γιώργος Τσίπρας: Κύριε Υπουργέ, για το θέμα της επιλογής των F-35 δεν έχει υπάρξει συζήτηση στη Βουλή, ούτε σκοπεύω να την ξεκινήσω εγώ σήμερα. Το θέμα της ερώτησης είναι διακριτό. Ερωτάμε, δηλαδή, με ποιον τρόπο δρομολογείτε την προμήθεια των F35. Βλέπουμε δυστυχώς -και πραγματικά πέφτουμε από τα σύννεφα- ότι βρισκόμαστε προ ενός ακόμα μεγαλύτερου σκανδάλου από αυτά που προηγήθηκαν με τις άλλες μεγάλες συμβάσεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια, όπου ένα κοινό χαρακτηριστικό ήταν η παντελής απουσία της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας.