ΑρχικήΠολιτικήΤι κάνει η Ελλάδα για τους Ουκρανούς πρόσφυγες - «Έχουμε ιστορική ευαισθησία,...

Τι κάνει η Ελλάδα για τους Ουκρανούς πρόσφυγες – «Έχουμε ιστορική ευαισθησία, ήταν και οι Έλληνες πρόσφυγες»

Οι διεθνείς εξελίξεις δικαιώνουν τις επιλογές της χώρας, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

“Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία  εξακολουθεί να συγκλονίζει και να κινητοποιεί ολόκληρο τον κόσμο, να τονώνει την ενότητα και αποφασιστικότητα της Ευρώπης απέναντι στην παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, απέναντι στον  αυταρχισμό και τον αναθεωρητισμό. Η αντίδραση της κοινωνίας των πολιτών και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στέλνει ηχηρό μήνυμα στην ηγεσία της Ρωσίας και συνιστά έμπρακτη στήριξη του ουκρανικού λαού στον αγώνα που δίνει”, σχολίασε ο κ. Οικονόμου.

“Η Ελλάδα -όπως διακήρυξε από την πρώτη στιγμή ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- ενώνει τις δυνάμεις της με τους εταίρους και τους συμμάχους της, απέναντι στους εισβολείς, δίπλα στους ομογενείς μας, δίπλα στους Ουκρανούς που μάχονται για ελευθερία και Δημοκρατία.

Οι διεθνείς εξελίξεις δικαιώνουν τις πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης που υπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα, διασφαλίζοντας την Πατρίδα και τους ανθρώπους της. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο αναθεωρητισμός συνεχίζει να πληγώνει την Κύπρο και να καραδοκεί στη γειτονιά μας.

Οι διεθνείς εξελίξεις δικαιώνουν επίσης τις επιλογές για την ενίσχυση της άμυνας μας και την οικοδόμηση ισχυρών συμμαχιών. Αυτό που απέδειξε η κρίση στην Ουκρανία είναι ότι καταρχήν μόνος σου πρέπει να δείξεις ότι μπορείς να υπερασπιστείς την εθνική σου κυριαρχία και τα εθνικά σου δίκαια. Η ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα, η δύναμη του Κράτους και το σφρίγος της κοινωνίας, είναι ο θεμέλιος λίθος της εθνικής ανεξαρτησίας.

Οι διεθνείς εξελίξεις δικαιώνουν ταυτόχρονα τις επιλογές των Ευρωπαίων ηγετών -ανάμεσά τους και ο Πρωθυπουργό Κυριάκος Μητσοτάκης- που θέτουν ως προτεραιότητα τη στρατηγική ευρωπαϊκή αυτονομία ως απάντηση στο σύνθετο γεωπολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται απέναντι στους ταραξίες -εν ενεργεία και δυνητικούς- που υπάρχουν στην ήπειρό μας. Δείξαμε έμπρακτα το δρόμο με τη Συμφωνία στρατηγικής συμμαχίας με τη Γαλλία και παραμένουμε στην πρωτοπορία αυτής της προσπάθειας.

Στο μεταξύ, η χώρα μας υποδέχεται τους πρώτους πρόσφυγες από την Ουκρανία. Η είσοδός τους στην Ελλάδα συνεπάγεται αυτομάτως την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για τη διέλευση για 90 ημέρες συνολικά. Εντός του διαστήματος των 90 ημερών θα παρασχεθεί από την Υπηρεσία Ασύλου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου προσωρινή προστασία ενός έτους με δικαίωμα για  εργασία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ουκρανοί πολίτες, που δεν φέρουν μαζί τους ταξιδιωτικά έγγραφα, μπορούν να εισέλθουν μόνο από το Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου του Προμαχώνα, στους οποίους θα χορηγείται σχετικό έγγραφο σε συνεργασία με το προσωπικό της ουκρανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα ολιγοήμερης φιλοξενίας στη δομή φιλοξενίας Σιντικής, η οποία και έχει μικρή χιλιομετρική απόσταση από το  εν λόγω Τμήμα.

Σε περίπτωση άφιξης ασυνόδευτων ανηλίκων στα ελληνικά σύνορα, ενεργοποιείται αυτόματα ο Εθνικός Μηχανισμός Εντοπισμού και Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για τη μεταφορά των παιδιών σε ειδικές δομές επείγουσας φιλοξενίας και κατόπιν θα ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται για την ταυτοποίησή τους αν αυτό  είναι απαραίτητο.

Η Ελλάδα έχει αυξημένη ιστορική και ανθρωπιστική ευαισθησία στο θέμα των προσφύγων πολέμου, καθώς οι Έλληνες, μέσα στον 20ο αιώνα, εξωθήθηκαν στην προσφυγιά αρκετές φορές. Επίσης, τα δύο τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει οργανωθεί αποτελεσματικά στο ζήτημα της διαχείρισης των προσφύγων, ώστε να προσφέρει όσα ο ανθρωπισμός, αλλά και το Διεθνές Δίκαιο επιβάλλουν.”, ανέφερε ο κ. Οικονόμου.