Tι θα «δώσει» ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ – Φοροελαφρύνσεις, ανάχωμα στις ανατιμήσεις και στήριξη νέων

22 mins read

Mε αιχμή του δόρατος την οικονομία ο πρωθυπουργός θα ξεδιπλώσει στη Θεσσαλονίκη το κυβερνητικό σχέδιο για τη διετία 2022- 2023.

H καθιερωμένη ομιλία που θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης αναμένεται με σαφή αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο, εκπλήξεις ακόμη και ως προς την χωροταξία των παρισταμένων στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, αλλά και με το σύνθημα «Η Ελλάδα αλλάζει». 

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες το κέντρο βάρους της πρωθυπουργικής ομιλίας είναι εστιασμένο στους νέους, κάτι, που σύμφωνα με πληροφορίες θα αποτυπωθεί και στο σκηνικό, που θα στηθεί στο Βελλίδειο, μιας και στις πρώτες δύο γραμμές καθισμάτων θα βρίσκονται νέοι και όχι ως είθισται, υπουργοί και λοιπά κυβερνητικά στελέχη.

Βασικοί άξονες της αποψινής πρωθυπουργικής παρέμβασης αποτελούν τα οικονομικά μέτρα για την φορολόγηση και την εργασία, οι πρόνοιες ειδικού χαρακτήρα για τους νέους, αλλά και όλους όσοι θα πληγούν από το κύμα ανατιμήσεων σε ενέργεια, καύσιμα, και αγαθά πρώτης ανάγκης, καθώς και οι παρεμβάσεις σε υποδομές και όχι μόνον στην Θεσσαλονίκη και στην Βόρειο Ελλάδα εν γένει.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός θα υπενθυμίσει ότι αν και η κυβέρνηση του διαχειρίζονταν κρίσεις τους 19 από τους 26 συνολικά μήνες της έως τώρα διακυβέρνησης, «ο απολογισμός είναι θετικός. Η ανάπτυξη θα κινηθεί αρκετά πάνω από το 3,6%, που ήταν η αρχική πρόβλεψη για το 2021».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει μια δέσμη μέτρων με στόχο να στηριχθεί η νέα γενιά και να δοθούν απαντήσεις στα προβλήματα, τις ανασφάλειες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Στο επίκεντρο των ανακοινώσεων θα βρίσκεται το πρόγραμμα για την είσοδο στην αγορά εργασίας νέων 18 έως 29 ετών.

Θα πριμοδοτείται με ένα εφάπαξ ποσό 500 έως 600 ευρώ μια επιχείρηση για την πρόσληψη ενός νέου που μπαίνει για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας, ενώ το αντίστοιχο ποσό θα λαμβάνει και ο εργαζόμενος ως μια πρώτη στήριξη από το κράτος στην έναρξη της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας.

Επίσης, αναμένεται η επέκταση του freedom pass και στην ηλιακή ομάδα 12 έως 17 ετών ως επιπλέον κίνητρο για τον εμβολιασμό τους.

Ακόμη, αναμένεται η επέκταση της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα και ίσως για δημόσιο και συνταξιούχους, η επέκταση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3%, και περαιτέρω μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες.

Επίσης, προβλέπεται αύξηση του επιδόματος θέρμανσης εφόσον οι τιμές των καυσίμων αυξάνονται και ο ΦΠΑ στον καφέ θα διατηρηθεί στο 13%. Για τις ανατιμήσεις στην ενέργεια και τα αγαθά η κυβέρνηση σχεδιάζει επέκταση του κοινωνικού τιμολογίου ώστε να υπερδιπλασιαστούν οι δικαιούχοι, παρεμβάσεις στην χονδρική της αγοράς ενέργειας ώστε να απορροφηθούν αυξήσεις και σε όσους τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος δεν είναι στη ΔΕΗ και τις επιχειρήσεις. Στο τραπέζι των εξαγγελιών βρίσκεται μέχρι τελευταία στιγμή και η μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα αγαθά.

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται κατά πληροφορίες να ανακοινώσει την δρομολόγηση νέων έργων για την Βόρειο Ελλάδα. Για την Θεσσαλονίκη συγκεκριμένα, αναμένεται να αναφερθεί σε 5 έργα στους τομείς της Υγείας, των αστικών αναπλάσεων, του αθλητισμού καθώς και της επιχειρηματικότητας.

 

Facebook Comments