Τι θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ

15 mins read

Ερώτηση τέθηκε στο Σωκράτη Φάμελλο σχετικά με το τι θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΔΕΗ στην περίπτωση που κέρδιζε τις εκλογές.

“Κατ’ αρχάς δεν θα προχωρούσαμε σε επιβάρυνση των πολιτών και των επαγγελματιών με αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, οι οποίες σήμερα ξεπερνούν το 15%. Η προηγούμενη Διοίκηση είχε ήδη δρομολογήσει μία δέσμη μέτρων για να απαντήσει στην πραγματική ανάγκη ρευστότητας της ΔΕΗ, διαχείριση ληξιπρόθεσμων οφειλών, τιτλοποίηση κ.ά., τα οποία και υλοποιούνται σήμερα. Τα εν λόγω μέτρα θα εισφέρουν περί τα 400 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ. Στο γραφείο του κυρίου Σταθάκη, τον Μάιο, υπήρχε η εισήγηση για την αποπληρωμή των οφειλόμενων στη ΔΕΗ, Υ.Κ.Ω. για την περίοδο 2007-2011, ύψους 200 εκατ. ευρώ. Την εισήγηση αυτή παρέλαβε ο κύριος Χατζηδάκης και θα μπορούσε να προχωρήσει στην καταβολή των 200 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ, όπως κάναμε κι εμείς το 2017, που καταβάλαμε 360 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αντίστοιχη οφειλή του 2012-2015. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε η ΔΕΗ να αντλήσει 600 εκατ. ευρώ που επαρκούν για να καλύψουν το συγκυριακό πρόβλημα ρευστότητας”, απάντησε στο Real Fm.

“Σε αντίθεση, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε δημοσιονομικό επίπεδο, αδυνατεί να διασφαλίσει την πληρωμή των 200 εκατ. ευρώ που οφείλει η πολιτεία στη ΔΕΗ”, σημείωσε.

Ο κύριος Χατζηδάκης με τις αυξήσεις που αποφάσισε:

-προικοδοτεί τη ΔΕΗ ώστε να την καταστήσει ελκυστική στους ιδιώτες

-δρομολογεί το σχέδιο ιδιωτικοποίησης των δικτύων, δηλαδή μέσης και υψηλής τάσης, διανομής και μεταφοράς

-βελτιώνει τα έσοδα των εναλλακτικών παρόχων που μπορούν να αυξήσουν τις χρεώσεις τους έως και 15%, χωρίς να χάσουν κανένα πελάτη

-τους δίνει τη δυνατότητα να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί σε σχέση με τη ΔΕΗ.

“Ο κύριος Χατζηδάκης θα δώσει πελάτες της ΔΕΗ, στους εναλλακτικούς παρόχους, χωρίς κανένα κέρδος για την εταιρεία. Κάνει ακριβώς αυτό για το οποίο μας κατηγορεί, με τελικό στόχο την ιδιωτικοποίησή της”, συμπλήρωσε.

“Η ουσιαστική και μεγάλη αλλαγή που προωθούσαμε για τη ΔΕΗ αφορά στη στροφή της στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στους έξυπνους μετρητές και την επέκτασή της στην περιφερειακή αγορά και σε άλλες υπηρεσίες. Το μεγάλο στρατηγικό πρόβλημα της ΔΕΗ δεν είναι άλλο από την ανταγωνιστικότητά της στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης, με την παράλληλη εξασφάλιση πρόσβασης στο αγαθό της ενέργειας για την ελληνική κοινωνία και την οικονομία”, κατέληξε.

Facebook Comments