Το Ιράν καταδικάζει "κατασκόπους της CIA" σε θάνατο

23 mins read
Daily Post:Το Ιράν καταδικάζει ''κατασκόπους της CIA'' σε θάνατο

Το Ιράν έχει συλλάβει 17 άτομα ισχυριζόμενο ότι ήταν κατάσκοποι που εργάζονται για τη CIA και ορισμένοι έχουν καταδικαστεί σε θάνατο, αναφέρουν ιρανικά ΜΜΕ.
Η κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι το ιρανικό υπουργείο Πληροφοριών είπε πως είχε διαλύσει μια “ομάδα κατασκοπείας της CIA” και συνέλαβε 17 υπόπτους.
Ένας αξιωματούχος του υπουργείου δήλωσε ότι ορισμένοι από αυτούς που συνελήφθησαν είχαν καταδικαστεί σε θάνατο, σύμφωνα με το ημι-επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας ”Fars”.
Μια δήλωση που διαβιβάστηκε στην κρατική τηλεόραση αναφέρει: “Οι ταυτοποιημένοι κατάσκοποι απασχολούνται σε ευαίσθητα και ζωτικής σημασίας κέντρα ιδιωτικού τομέα σε τομείς οικονομικούς, πυρηνικούς, κατασκευαστικούς, στρατιωτικούς και στον κυβερνοχώρο … όπου συγκέντρωσαν διαβαθμισμένες πληροφορίες”.
Η ανακοίνωση έρχεται εν μέσω της επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ του Ιράν και των δυτικών κρατών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Τη Δευτέρα, η Τερέζα Μέι θα προεδρεύσει έκτακτης συνάντησης ασφάλειας για να συζητήσει πώς να ανταποκριθεί στην κατάσχεση από το Ιράν ενός δεξαμενόπλοιου με βρετανική σημαία στα Στενά του Ορμούζ.
Στη συνάντηση θα συζητηθεί επίσης πώς θα διασφαλιστεί η ναυτιλία σε μια ευαίσθητη περιοχή, η οποία θεωρείται μια σημαντική διαδρομή προμήθειας πετρελαίου.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ υπεραμύνθηκε των ισχυρισμών του Ιράν σχετικά με την φερόμενη ομάδα κατασκόπων της CIA, αποκαλώντας τους ισχυρισμούς «εντελώς ψευδείς».
“Η αναφορά του Ιράν για σύλληψη κατασκόπων της CIA είναι εντελώς ψευδής. Καμία αλήθεια. Για την ακρίβεια περισσότερα ψέματα και προπαγάνδα (όπως και τα πυροβόλα όπλα τους) απωθούνται από ένα θρησκευτικό καθεστώς που αποτυγχάνει οικτρά και δεν έχει ιδέα τι να κάνει “, γράφει ο Τράμπ στο Twitter.
Ο Μάικ Πομπέο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, απέρριψε επίσης τους ισχυρισμούς, παραλείποντας να σχολιάσει συγκεκριμένες περιπτώσεις.”Το ιρανικό καθεστώς έχει μια μακρά ιστορία ψεύδους ”  δήλωσε  στο Fox News.
Δεν είναι  σαφές εάν οι συλλήψεις συνδέονται με αναφορές του Ιράν τον περασμένο μήνα ότι έχουν  διαλύσει ένα “μεγάλο δίκτυο κατασκοπείας” που συνδέεται με τη CIA.
Τον Ιούνιο, το υπουργείο Πληροφοριών του Ιράν δήλωσε ότι είχε εντοπίσει τους κατασκόπους μετά την ανακάλυψη ενός ηλεκτρονικού συστήματος επικοινωνίας που χρησιμοποιείται από τη CIA για τη λειτουργία του δικτύου, σύμφωνα με μια έκθεση σχετικά με τον κρατικό οργανισμό IRNA.
Ένα ντοκιμαντέρ θα προβληθεί το Σαββατοκύριακο από την κρατική TV Press αναλύοντας λεπτομερώς το “κυνήγι του σπίλου” που οδήγησε στη σύλληψη των  17 υποτιθέμενων κατασκόπων.Το ντοκιμαντέρ της αγγλόφωνης τηλεόρασης αναφέρει πως η CIA δημιούργησε ένα δίκτυο ”ψεύτικων εταιρειών” στο Ιράν που πρόσφεραν βίζα των ΗΠΑ σε Ιρανούς και μια «ιδανική ζωή στο εξωτερικό».Αυτές οι εταιρείες χρησιμοποιήθηκαν για να προσλάβουν πράκτορες, οι οποίοι με την σειρά τους συνέλεγαν πληροφορίες για τις ΗΠΑ.
Το πρόγραμμα πήρε συνέντευξη από έναν από τους καταγγελλόμενους ως κατασκόπους της CIA, ο οποίος δήλωσε ότι ένας άνθρωπος που ονομαζόταν Στηβ από την αμερικανική πρεσβεία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα του πρόσφερε χρήματα για να εγκαταστήσει μια επιχείρηση στην Τεχεράνη και  να παρακολουθεί το εμπόριο της χώρας.
Οι “σπίλοι” που προσλήφθηκαν από τη CIA έλαβαν «μαθήματα κατάρτισης για κατασκοπεία» στο εξωτερικό, όπως αναφέρει το ντοκιμαντέρ
Το πρόγραμμα περιγράφει τη λειτουργία της CIA ως «ακήρυχτο πόλεμο».
πηγή:Independent.co.uk

Facebook Comments