Το παραλήρημα Ερντογάν κατά Μητσοτάκη και η αντίδραση της Αθήνας – Ποια είναι τα επόμενα βήματα

13 mins read

Προσωπική επίθεση στον Έλληνα πρωθυπουργό έκανε χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δείχνοντας ξεκάθαρα την δυσαρέσκειά του για το περιεχόμενο του ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.

Η θερμή υποδοχή και στήριξη που δέχτηκε ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψη του στις ΗΠΑ, προκάλεσε εξαρχής μεγάλη αμηχανία στην τουρκική πλευρά.

Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κρατήσει χαμηλούς τόνους

Αφού αξιολογήθηκε το περιεχόμενο των δηλώσεων του κ. Ερντογάν και υπήρξε επικοινωνία με τον κ. Μητσοτάκη ο οποίος βρισκόταν στην Βοστώνη, το κυβερνητικό επιτελείο έδωσε άμεση απάντηση.

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίζεται σθεναρά και αποτελεσματικά τόσο τα εθνικά μας δίκαια όσο και τη διεθνή νομιμότητα. Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ισχυρά βασισμένη στην ιστορία, το διεθνές δίκαιο και τις συμμαχίες μας, όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους. Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών», υπογράμμισε χθες ο κ. Οικονόμου.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη, πιθανόν την Τετάρτη όταν και προγραμματίζεται να μιλήσει στο Παγκόσμιο Φόρουμ του Νταβός με τον πρόεδρο του Φόρουμ Μπόργκε Μπρέντε, ενώ την ίδια μέρα είναι προγραμματισμένο να δώσει συνέντευξη στην απεσταλμένη του CNN στο ελβετικό θέρετρο Τζούλια Τσάτερλι.

“Αναμέναμε αντιδράσεις και είμαστε προετοιμασμένοι” δηλώνουν κυβερνητικές και διπλωματικές πηγές, εκτιμώντας ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι πιθανό να προχωρήσει σε ενέργειες γύρω από το μεταναστευτικό, αφού ήδη επιτρέπει τη διέλευση αυξημένων ροών μεταναστών.

Με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει κάποια επαφή του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη που θα γίνει στο τέλος Ιουνίου.

Πάντας, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι δύσκολα ο Ερντογάν θα επιδιώξει ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Μία τέτοια κίνηση θα δυσχέραινε περαιτέρω τη θέση του στα μάτια των συμμάχων αλλά και γενικότερα στη διεθνή κοινότητα.

Facebook Comments