Το παρασκήνιο της τηλεφωνικής επικοινωνίας Μητσοτάκη-Ερντογάν

10 mins read

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και τις προσπάθειες αντιμετώπισής τους,  καθώς και για ζητήματα που συνδέονται με το άνοιγμα των συνόρων και την αποκατάσταση των τουριστικών ροών.

Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ερντογάν συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοικτούς τους διμερείς διαύλους επικοινωνίας.

Το παρασκήνιο της επικοινωνίας

Την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών είχαν κλείσει η υπεύθυνη του γραφείου θεμάτων ΕΕ της γενικής γραμματείας του πρωθυπουργού Ελένη Σουράνη και ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, χωρίς να διευκρινίζεται τίνος ήταν η αρχική πρωτοβουλία.

Η συζήτηση σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές επικεντρώθηκε στα λεγόμενα ζητήματα χαμηλής πολιτικής όπως η πανδημία του κορωνοϊού και η αποκατάσταση των τουριστικών και ταξιδιωτικών ροών στο πλαίσιο και της συζήτησης στην ΕΕ για το άνοιγμα των ευρώ- συνόρων σε τρίτες χώρες τον Ιούλιο.

Η Ελλάδα σύμφωνα με πληροφορίες δεν είναι καταρχήν αντίθετη να μπουν στη πρώτη ομάδα τρίτων χωρών προς και από τις όποιες θα ανοίξουν τα σύνορα της ΕΕ η Τουρκία και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι δύο ηγέτες δεν μπήκαν σε ζητήματα υψηλής πολιτικής, ωστόσο συμφώνησαν ότι η ένταση είχε φτάσει σε υψηλά επίπεδα και χρειαζόταν αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας. Σημείωναν εξάλλου ότι όπως είναι φυσικό η ένταση δεν μπορεί να αποκλιμακωθεί αν οι δυο πλευρές δεν συζητούν για κανένα θέμα.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα