ΑρχικήΠολιτικήΤο σοσιαλδημοκρατικό προφίλ Τσίπρα «κάηκε» στο Plaza De Espana

Το σοσιαλδημοκρατικό προφίλ Τσίπρα «κάηκε» στο Plaza De Espana

Στα συνέδρια οι πιο έντονες και σημαντικές διεργασίες γίνονται πάντα παράλληλα με τις επίσημες τοποθετήσεις των στελεχών, στα γνωστά «πηγαδάκια», όπου οι συζητήσεις φουντώνουν και οι απόψεις εκφράζονται χωρίς περιορισμούς.

Δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Μαδρίτη, όπου η αντιπροσωπεία των Ελλήνων ακτιβιστών του κόμματος, είχε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Frans Timmermans και πρόσφυγες από την Βενεζουέλα.

Μετά την κεντρική ομιλία του Frans Timmermans στο προεκλογικό συνέδριο του PES στη Μαδρίτη, η αντιπροσωπεία των Ελλήνων Ακτιβιστών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος συναντήθηκε σε κλειστή συνάντηση με τον υποψήφιο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπης στο ιστορικό πάρκο της Plaza De España.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν και σοσιαλιστές εκπρόσωποι από τη Βενεζουέλα, που διώκονται από το καθεστώς του Μαδούρο και έχουν έρθει ως πολιτικοί πρόσφυγες στην Ισπανία.

Οι εκπρόσωποι του Βενεζουελανικου κινήματος αντίστασης απεναντι στον Μαδούρο ευχαριστησαν θερμά τον Frans Timmermans για την καθαρή του στάση και την υποστήριξη της Δημοκρατίας και της ελευθερίας στη Βενεζουέλα

Εξεφρασαν την έντονη αντίδραση τους για τις πρόσφατες δηλώσεις Corbyn που έπαιρνε ίσες αποστάσεις και αρνούνταν να καταδικάσει τη βία και και την αυθαιρεσία του καθεστώτος Μαδούρο. Ο Timmermans επεσημανε τη δημόσια διαφωνία του με τον Corbyn για τις δηλώσεις του και την πάγια θέση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ξεκαθαρίζοντας ότι ο Μαδούρο λειτουργεί ως δικτάτορας και πρέπει να γίνουν άμεσα ελεύθερες εκλογές για αλλαγή καθεστώτος.

O Τσίπρας και η στήριξη του στο Μαδούρο στο επίκεντρο της κουβέντας

Παράλληλα, οι Βενεζουελανοι πολιτικοι πρόσφυγες καταδίκασαν έντονα τη δημόσια υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του Έλληνα Πρωθυπουργού προσωπικά στο καθεστως Μαδούρο. Εξέφρασαν την απογοήτευση τους για το γεγονός ότι ο Αλεξης Τσίπρας ειναι ο μόνος Ευρωπαίος Πρωθυπουργός που όχι μόνο διαφοροποιήθηκε από την κοινή στάση της ΕΕ, αλλά στήριξε ανοιχτά και απερίφραστα τον Μαδούρο, κλείνοντας τα μάτια στα εγκλήματα, τις διώξεις και τον υποσιτισμό ενός ολόκληρου λαού. Και είπαν ότι αυτές οι απόψεις όχι μόνο δεν έχουν καμια σχεση με τον Σοσιαλισμο και την Πρόοδο, αλλά αντίθετα καλύπτουν πολιτικα τον αυταρχισμο και τον σκοταδισμό.

Οι εκπρόσωποι των Ελλήνων Ακτιβιστών του PES, ο Αλέξανδρος Καρύδης (Εθνικός Συντονιστής), η Φωτεινή Αναστασίου (Συντονίστρια των Pes Activists) και  Μάρα Λύσαρη (Mέλος των Pes Women) ξεκαθάρισαν ότι οι απαράδεκτες δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού και του κυβερνώντος Κόμματος δεν εκφράζουν σε καμιά περίπτωση τον Ελληνικό Λαό, ο οποίος στέκεται απολύτως αλληλέγγυος στον Λαό της Βενεζουέλας και απαιτεί τον τερματισμο της βίας και των διωξεων.

Επεσημαναν μάλιστα ότι το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, το κόμμα μέλος του ΕΣΚ στην Ελλάδα, έχει καταδικάσει από την πρώτη στιγμή το καθεστώς Μαδούρο ως δικτατορικό και απαιτεί την άμεση διενέργεια εκλογών.

Ο Frans Timmermans υπερθεματισε λέγοντας ότι δεν αρκούν απλώς εκλογές, απαιτούνται ελεύθερες και αξιόπιστες εκλογές τώρα, τις οποιες το σημερινό καθεστώς αποδεδειγμένα δεν μπορεί να εξασφαλίσει και δεν πρόκειται να σεβαστεί

Παράλληλα, οι πολιτικοί πρόσφυγες από τη Βενεζουέλα αναφέρθηκαν στα καθημερινα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τόνισαν την ανάγκη να στηριχθούν οι πρόσφυγες από την Ευρώπη. Ο Frans Timmermans τόνισε ότι η προστασία των προσφύγων και όλων όσων διώκονται από αντιδημοκρατικά καθεστώτα είναι κορυφαία προτεραιότητα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στις εκλογές που έρχονται

Κλείνοντας επεσήμανε ότι υπάρχουν περισσότεροι από 1εκ Βενεζουελανοι πολίτες με Ευρωπαϊκό διαβατήριο, οι περισσότεροι σήμερα στην Ισπανία, που ονειρεύονται να επιστρέψουν άμεσα σε μια Βενεζουέλα ελεύθερη και δημοκρατική, με ασφάλεια, δουλειές και αξιοπρέπεια.

Τέλος οι Βενεζουελανοι εκπρόσωποι, που συμμετείχαν στις εργασίες του συνεδρίου μέσω του PSOE, ευχαρίστησαν τον Timmermans και τους Έλληνες ακτιβιστές για την ανοιχτή συζήτηση και την υποστήριξη στον αγώνα τους και είπαν ότι η ενίσχυση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών είναι μια μεγάλη ελπίδα όχι μόνο για τους Ευρωπαϊκούς λαους αλλά και για την υπόθεση της ειρήνης διεθνώς