Αντιδράσεις προκάλεσε στην Άγκυρα η πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3, σχετικά με το casus belli που είχε κηρύξει η Τουρκία το 1995 για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός «ζητάει την άρση της απειλής πολέμου για τα 12 μίλια».
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη, το τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global ανέφερε πως:
«Η τελευταία δήλωση από την Ελλάδα ήρθε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είπε στον ελληνικό Τύπο πως, αν η Τουρκία αποσύρει το casus belli του 1995, τότε η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι δεν θα αντιδράσουν στην ένταξη της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή άμυνα. Τόνισε επίσης ότι πρέπει να ικανοποιηθούν οι ανησυχίες μας».
Στο ρεπορτάζ παρατίθεται και η επίμαχη δήλωση του κ. Μητσοτάκη:
«Αν η Τουρκία επιθυμεί να ενταχθεί στα χρηματοδοτικά εργαλεία της ευρωπαϊκής άμυνας, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι δικαιολογημένοι προβληματισμοί Ελλάδας και Κύπρου. Και για να είμαι πιο συγκεκριμένος: έχουν περάσει 30 χρόνια από τη στιγμή που η τουρκική Εθνοσυνέλευση ψήφισε το περιβόητο casus belli. Νομίζω ότι πλέον ήρθε η ώρα να ζητήσουμε ανοιχτά από τους Τούρκους φίλους μας να το αποσύρουν.
Στις 31 Μαΐου 1995, η Ελλάδα αποφάσισε την επέκταση των χωρικών της υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. Η Τουρκία, ως απάντηση, στις 8 Ιουνίου έλαβε απόφαση στο Κοινοβούλιο ανακοινώνοντας ότι μια τέτοια μονομερής ενέργεια στο Αιγαίο θα συνιστούσε casus belli, δηλαδή αιτία πολέμου».
Η εφημερίδα Hurriyet προβάλλει το θέμα με τίτλο: «Πρόταση Μητσοτάκη για το Αιγαίο – Ζήτησε άρση του casus belli», ενώ η εφημερίδα Turkiye κάνει λόγο για «σκανδαλώδες αίτημα».
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Turkiye:
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε μια σκανδαλώδη δήλωση με στόχο τη συμμετοχή της Τουρκίας σε νέα αμυντικά έργα της ΕΕ. Υποστήριξε ότι η Άγκυρα πρέπει να καταργήσει την απόφαση του 1995 από τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση, η οποία ισοδυναμεί με “πολεμική απειλή”, για να αποκτήσει πρόσβαση σε ευρωπαϊκά αμυντικά κονδύλια».
Την ίδια στιγμή, πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας σχολίασαν τις προσπάθειες αποκλεισμού της Τουρκίας από τα ευρωπαϊκά αμυντικά ταμεία:
«Οι απόπειρες να αγνοηθεί ο καθοριστικός ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή και η σημασία της για την ευρωπαϊκή ασφάλεια είναι καταδικασμένες να αποτύχουν. Η μεταφορά διμερών διαφορών σε πολυμερείς πλατφόρμες και η στάση αποκλεισμού δεν είναι ούτε καλοπροαίρετη ούτε σώφρων. Θα συνεχίσουμε να εξηγούμε την ισχύ της Τουρκίας σε όσους αρνούνται να τη δουν».
Ερντογάν: Δεν θα είμαι ξανά υποψήφιος – Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης με Τραμπ
Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην διεκδικήσει ξανά την επανεκλογή του.
«Δεν έχω μέλημα επανεκλογής. Ούτε πρόκειται να διεκδικήσω ξανά το αξίωμα», δήλωσε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για την ανάγκη ενός νέου συντάγματος.
Πιο συγκεκριμένα ανέφερε:
«Σε όλη μου τη ζωή έχω δηλώσει ότι η Τουρκία χρειάζεται ένα πολιτικό, δημοκρατικό και φιλελεύθερο σύνταγμα. Η Τουρκία δεν μπορεί να προχωρήσει στο μέλλον με ένα σύνταγμα που γράφτηκε από πραξικοπηματίες. Πρέπει να αποκτήσουμε ένα σύνταγμα που θα προέρχεται από τους πολίτες. Δεν με απασχολεί η επανεκλογή. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τη φήμη της χώρας μας με όσα πετύχουμε».
Ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλυψε επίσης πως ενδέχεται να ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες για συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ.
«Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την Τουρκία. Κάθε βήμα που κάνουμε δυναμώνει την υπόσχεσή μας προς τη χώρα μας. Έχουμε χτίσει καλές σχέσεις όχι μόνο με τον κ. Τραμπ αλλά και με πολλούς ηγέτες. Ίσως επισκεφθώ την Αμερική και συναντηθούμε τετ α τετ με τον κ. Τραμπ. Οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις δεν είναι τόσο επιφανειακές όσο νομίζουν κάποιοι. Ο κ. Τραμπ έχει πολύ θετική εικόνα για την Τουρκία και εμείς για τις ΗΠΑ. Η σχέση μας βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και την ειλικρίνεια», δήλωσε ο Ερντογάν.