Τρομάζει τον ΣΥΡΙΖΑ η… Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής των δημοσκοπήσεων

16 mins read

Ένας ανυποψίαστος θα μπορούσε να δει τις εμφανίσεις προέδρου και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή ως συνεργασία. Οι υποψιασμένοι, όμως, είδαν προσπάθεια του Ευκλείδη τσακαλώτου να πάει το… μερτικό του από μία διαδικασία την οποία επέλεξε να πάρει πάνω του ο Αλέξης Τσίπρας. Γιατί, όσοι ξέρουν πρόσωπα και πράγματα στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι… τρομάζει τον ΣΥΡΙΖΑ και τα ηγετικά στελέχη η… Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής των δημοσκοπήσεων. Και η απάντηση που δίνουν είναι να σηκώνουν τους τόνους απέναντι στην κυβέρνηση, ώστε να κερδίσουν την προσοχή των πολιτών.

Μια επιχείρηση που είναι εξαιρετικά πιθανό να εξελιχθεί σε ένα ακόμη φιάσκο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς η επιλογή των δημόσιων ΙΕΚ, με ειδικότητες που έχουν άμεση πρόσβαση στην αγορά εργασίας, μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά ελκυστική για τους μαθητές οι οποίοι θα μείνουν εκτός ΑΕΙ. Σύμφωνα με γνωρίζοντες, υπάρχει ροή ακόμη και αποφοίτων πανεπιστημίων προς τα δημόσια ΙΕΚ, στην προσπάθεια των νέων να προσθέσουν δεξιότητες με αντίκρυσμα.

Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση δίνει μία ακόμη… βάση, για ένα ακόμη επεισόδιο στην εσωκομματική σαπουνόπερα της Κουμουνδούρου. Όπου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προσπαθεί να εμφανιστεί ως ο εκφραστής της γνήσιας αριστερής φωνής του κόμματος και ο Αλέξης Τσίπρας ως ο άνθρωπος που μπορεί ξανά να το οδηγήσει στην εξουσία. Αν σκεφτούμε βέβαια, τι διάλεξαν οι περισσότεροι στον ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη φορά που τέθηκε το θέμα,  το μέλλον δεν θα είναι καλό για τον πρώην υπουργό Οικονομικών. Η πλειοψηφία των στελεχών το 2015 προτίμησε την εξουσία. Και όσο ο νυν πρόεδρος τους κρατά στο παιχνίδι θα τον στηρίζουν. Τα πράγματα θα αλλάξουν μόνο αν ο Αλέξης Τσίπρας μείνει εκτός από την… Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής των δημοσκοπήσεων. Σε αυτή την προοπτική ποντάρει η εσωκομματική αντιπολίτευση, που φροντίζει να δηλώνει παρών σε κάθε πεδίο: στη Βουλή, στο κόμμα, στα ΜΜΕ.

Πέραν των εσωκομματικών θεμάτων, το ζήτημα της Παιδείας είναι πάντα ψηλά στην ατζέντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης η Αριστερά θεωρούσε τα πανεπιστήμια προνομιακό της χώρο και ως ένα βαθμό της το αναγνώρισαν αυτό τα κόμματα εξουσίας. Που της επέτρεψαν να χτίσει εκεί τις «βάσεις» της, τόσο σε επίπεδο φοιτητών, όσο και σε επίπεδο διδασκόντων. «Βάσεις» που απειλούνται από τις εξελίξεις στα πανεπιστήμια και την αγορά εργασίας, εξελίξεις που καθιστούν γραφικές αναζητήσεις με αναφορά στον 19ο αιώνα.

Facebook Comments