Σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, με στόχο να δοθεί λύση στο πρόβλημα που ανέκυψε μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο περιορίζει τη δόμηση σε οικισμούς με λιγότερους από 2.000 κατοίκους.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τετάρτης, ο υπουργός τόνισε ότι το ΥΠΕΝ επεξεργάζεται ρύθμιση που θα λαμβάνει υπόψη τόσο τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας όσο και την ανάγκη στήριξης του πληθυσμού της περιφέρειας, υπό το πρίσμα του δημογραφικού προβλήματος.
Η τελική μορφή της ρύθμισης ενδέχεται να λαμβάνει υπόψη τη δημογραφική δυναμική κάθε περιοχής, καθώς και τη φέρουσα ικανότητα των οικοσυστημάτων, ιδιαίτερα σε νησιωτικές περιοχές όπου η πίεση είναι μεγαλύτερη.
Τι προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα
Ο κ. Παπασταύρου διευκρίνισε ότι το Προεδρικό Διάταγμα δεν στοχεύει στον περιορισμό της ιδιοκτησίας, αλλά στη νομική της θωράκιση. Όπως εξήγησε, έρχεται να απαντήσει σε αποφάσεις του ΣτΕ από το 2017 και το 2019, οι οποίες ακύρωσαν την οριοθέτηση οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων – μια διαδικασία που είχε γίνει από τους τότε νομάρχες το 1985, με βάση αρμοδιότητες που κρίθηκαν αυθαίρετες από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο.
Αποτέλεσμα αυτών των αποφάσεων είναι 147 οικισμοί – κυρίως στην Κρήτη και το Πήλιο – να μην μπορούν σήμερα να εκδώσουν οικοδομικές άδειες. «Το ίδιο πρόβλημα μπορεί να επεκταθεί σε όλη τη χώρα, αφού όλοι οι οικισμοί της ίδιας κατηγορίας έχουν οριοθετηθεί με τον ίδιο τρόπο», ανέφερε ο υπουργός.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το Προεδρικό Διάταγμα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την έκδοση τοπικών πολεοδομικών σχεδίων, προσφέροντας νομική ασφάλεια στους πολίτες και στις ιδιοκτησίες τους. «Όλοι έρχονται πιο κοντά στο να θωρακίσουν την ιδιοκτησία τους», υπογράμμισε.
Η «γκρίζα ζώνη» της Ζώνης Γ και οι αντιδράσεις
Ο κ. Παπασταύρου αναγνώρισε πως οι έντονες αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν σχετίζονται κυρίως με την περίφημη «Ζώνη Γ», δηλαδή τις απομακρυσμένες περιοχές οικισμών, τις οποίες το ΣτΕ δεν αναγνώρισε λόγω υπέρβασης των ορίων από τις τοπικές διοικήσεις. «Εκεί υπάρχει πραγματικό πρόβλημα, που ξεπερνά το πολεοδομικό και αγγίζει την εθνική προσπάθεια να κρατήσουμε τα χωριά ζωντανά», σημείωσε. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως σε περιοχές όπως το Ρέθυμνο και το Πήλιο, η απουσία ρυθμιστικού πλαισίου θα άφηνε ιδιοκτήτες «στον αέρα».
Κωδικοποίηση, ψηφιοποίηση και νέα σχέδια
Ο υπουργός τόνισε πως το υπουργείο προχωρά με εντατικούς ρυθμούς στην κωδικοποίηση της πολεοδομικής νομοθεσίας, ώστε κάθε νέα ρύθμιση να μην προκαλεί σύγχυση. «Δεν θα χρειάζεται να είσαι πυρηνικός επιστήμονας για να καταλάβεις τι αλλάζει», είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, συνεχίζεται η ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου, ενώ υλοποιείται το σχέδιο «Αρίστος Δοξιάδης» για την εκπόνηση 227 τοπικών και 18 ειδικών πολεοδομικών σχεδίων.
«Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε τη μικρή και μεσαία ιδιοκτησία του Έλληνα, με σύννομο και ξεκάθαρο τρόπο», κατέληξε ο κ. Παπασταύρου.