ΑρχικήΠολιτικήΤσιάρας για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Προτεραιότητα να ανακτήσουμε τα χρήματα – Συνεργασία πολλών υπουργείων...

Τσιάρας για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Προτεραιότητα να ανακτήσουμε τα χρήματα – Συνεργασία πολλών υπουργείων για την επιστροφή τους»

Στην εκπομπή «Newsroom» της ΕΡΤ μίλησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, τονίζοντας την ανάγκη να μπει τέλος στις χρόνιες παθογένειες του συστήματος.

Ο υπουργός υπογράμμισε πως βασική προτεραιότητα είναι πλέον η άμεση επιστροφή των χρημάτων που εισπράχθηκαν παράνομα, επισημαίνοντας ότι η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει. Με αυστηρό τόνο προειδοποίησε ότι «όποιος δηλώνει ψευδή στοιχεία θα βρεθεί αντιμέτωπος με πολύ βαριές ποινικές ευθύνες».

Παράλληλα, επεσήμανε τη σημασία να συνεχιστεί απρόσκοπτα η ροή των ευρωπαϊκών πόρων προς τους πραγματικούς αγρότες, κτηνοτρόφους και παραγωγούς, που στηρίζουν ουσιαστικά τον πρωτογενή τομέα.

Ο κ. Τσιάρας υπενθύμισε ότι, ήδη από προχθές, ο πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει τη σύσταση ειδικής ομάδας με τη συμμετοχή της Οικονομικής Αστυνομίας, της ΑΑΔΕ και άλλων ελεγκτικών μηχανισμών, προκειμένου να υπάρξει συντονισμένη δράση μεταξύ διαφορετικών υπουργείων για την ανάκτηση των παράνομα καταβληθέντων ευρωπαϊκών επιδοτήσεων.

Ερωτηθείς για το πώς θα εντοπίζονται όσοι πήραν παράνομα χρήματα και ποιο είναι το σχέδιο, ο Κ. Τσιάρας ανέφερε ότι «η διαδικασία προβλέπεται και από την ενωσιακή αλλά και από την εθνική νομοθεσία και αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι στη βάση αυτής της συγκεκριμένης πρόβλεψης πρόκειται να συσταθεί και να λειτουργήσει συγκεκριμένη ομάδα, η οποία ανακοινώθηκε».

Διευκρίνισε ότι θα υπάρξουν πολύ γρήγορα ορατά αποτελέσματα, καθώς θεωρεί ότι οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν άμεσα. Όλοι αυτοί οι οποίοι εμπλέκονται θα βρεθούν με τη δικαστική διερεύνηση, η οποία ήδη υπάρχει από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, αλλά θεωρώ δεδομένο και με τη διοικητική διερεύνηση, η οποία θα ακολουθήσει.

Όπως δήλωσε, αναφορικά με τα ζώα και τα χωράφια, υπάρχει σήμερα το monitoring, που μέσω ενός δορυφόρου καταγράφει την καλλιεργούμενη έκταση και μπορεί να καταγράψει και τη συγκεκριμένη καλλιέργεια που υπάρχει στο χωράφι εκείνη τη δεδομένη χρονική στιγμή.

«Η γεωργία σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό μπορεί να ελεγχθεί» ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ωστόσο υπάρχουν διάφορα κενά, τα οποία εντοπίζονται σε βάθος χρόνου. Για παράδειγμα δεν υπήρχαν βοσκοτοπικοί χάρτες (δεν υπήρχε κτηματολόγιο το οποίο ήταν απαραίτητο για τους βοσκοτοπικούς χάρτες), δασικοί χάρτες κλπ.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις ενέργειες της κυβέρνησης, λέγοντας πως «το γεγονός ότι τελικά θα ενσωματώσουμε τον ΟΠΕΚΕΠΕ, στην ΑΑΔΕ είναι μια κεντρική κυβερνητική επιλογή, η οποία δείχνει ότι θέλουμε να πάμε τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε μια εποχή διαφάνειας, μιας και η ΑΑΔΕ αποδεδειγμένα όλα αυτά τα χρόνια έχει πιστοποιήσει μέσα από την πορεία της και το υψηλό επίπεδο διασταύρωσης των ελέγχων και των πραγματικών ελέγχων, αλλά και το εσωτερικού ελέγχου».

«Για πρώτη φορά δεν πληρώνουμε τη βιολογική κτηνοτροφία και την ελληνική μελισσοκομία, ακριβώς γιατί οι αριθμοί, οι οποίοι παρουσιάστηκαν ήταν πολύ μακριά από την όποια αποδεκτή πραγματικότητα. Για πρώτη φορά λοιπόν, θα γίνουν έλεγχοι πριν από αυτή την πληρωμή. Αυτοί οι έλεγχοι θα είναι ο οδηγός προκειμένου και σε οποιοδήποτε άλλον έλεγχο να έχουμε ένα βασικό δεδομένο σε σχέση με το τι πρέπει να γίνει και πώς θα γίνει» κατέληξε.