Τσιόδρας: «Δεν εξαφανίζεται με τη ζέστη ο κορωνοϊός» – Αβέβαιος για τον τουρισμό

18 mins read

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Σωτήρης Τσιόδρας διευκρίνισε ότι δεν είναι βέβαιο πως οι υψηλές θερμοκρασίες συνδράμουν στη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού.

«Σύμφωνα με κάποιες μελέτες, μειώνεται κατά περίπου 20%-30%» τόνισε, «αλλά δεν εξαφανίζεται». Επικαλέστηκε, δε, τα παραδείγματα της Σιγκαπούρης και του Ισημερινού, όπου, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί ενώ είναι πιθανό να έρθει στη χώρα μας από κάποιο άλλο μέρος του κόσμου.

«Η κίνηση κατά τη γνώμη μου θα είναι περιορισμένη και γι’ αυτό και υπάρχουν ειδικές υποεπιτροπές της επιτροπής που εξετάζουν τον τουριστικό τομέα», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας και αναφέρθηκε στις περιοχές της χώρας που έχουν μικρότερη πρόσβαση στο σύστημα υγείας «τις οποίες χειριστήκαμε ιδιαίτερα ως ευάλωτες κατά την πρώτη φάση της επιδημίας, και εξακολουθούν να μας απασχολούν ως το προς ποια θα είναι ακριβώς τα κριτήρια επανεκκίνησης σε αυτές τις περιοχές».

Ενδέχεται να υπάρξουν περιοχές της χώρες που θα παραμείνουν τελείως απομονωμένος όλο το καλοκαίρι και ειδικά νησιά.

Ο υπεύθυνος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, ξεκαθάρισε ότι το φετινό καλοκαίρι δεν θα θυμίζει σε τίποτα αυτό που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, καθώς ούτε τα ξενοδοχεία, ούτε τα εστιατόρια, ούτε τα μπαρ θα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν κανονικά, λόγω της υποχρεωτικής τήρησης των αποστάσεων.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας σημείωσε πως «γίνονται συζητήσεις με το υπουργείο Τουρισμού αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι».

Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι ο εργαστηριακός έλεγχος αντισωμάτων που θα δείχνει 19 ημέρες μετά τη μόλυνση ότι κάποιος έχει αναπτύξει αντισώματα, θα συμβάλλει στις τεχνικές ελέγχου των ταξιδιωτών. Συγκεκριμένα ανέφερε το παράδειγμα της Αυστρίας, για ταξιδιώτες με περιορισμένη παραμονή 2-3 ημερών στη χώρα οι οποίοι θα μπορούν να ταξιδεύουν προς την Αυστρία αφού έχει προηγηθεί μοριακό τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού και οι πιθανότητες να αναπτύξουν συμπτώματα μέσα στις επόμενες λίγες μέρες είναι χαμηλές έως ότου φύγουν από τη χώρα.

«Δεν νομίζω ότι μπορούμε να μιλάμε για μαζικές εκδηλώσεις όπως τις γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, δηλαδή τα μπαρ και τα εστιατόρια, μέχρι να έχουμε καλύτερα δεδομένα για την πορεία του ιού», υπογράμμισε. «Στην εστίαση με πολλή σύνεση και σωφροσύνη μιλάμε μόνο για εξωτερικούς χώρους. Αν θα φτάσουμε σε πλήρη απελευθέρωση στους εξωτερικούς χώρους, νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς να το πούμε», είπε ο κ. Τσιόδρας.

Σημειωτέον ότι 2.632 είναι συνολικά τα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, καθώς το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν μόλις έξι νέα κρούσματα. Επίσης, σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα καταγράφηκαν 2 νέοι θάνατοι με την λίστα των νεκρών να φτάνει τους 146.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα