Τσιόδρας: «Fake news ότι τελειώσαμε με τον κορωνοϊό – Θα κυκλοφορεί και μετά το εμβόλιο»

9 mins read

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας σημείωσε πως ο ιός δεν αποκλείεται να γίνει ενδημικός, δηλαδή να συνεχίσει να υπάρχει χωρίς να έχει εισαχθεί στην χώρα.

«Όταν ένας ιός όπως αυτός εμφανίζεται για πρώτη φορά και δεν υπάρχει ανοσία στον πληθυσμό, ούτε αποτελεσματικό για την ώρα εμβόλιο, είναι δύσκολο να προβλέψεις για πόσο θα υπάρχει. Ακόμα μαθαίνουμε για το πλήρες κλινικό εύρος των εκδηλώσεών του πέραν της κλινικής πνευμονίας. Άρα εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη να τον περιορίσουμε. Το ότι όλοι μαζί δεν τον αφήσαμε να κάνει την ανεξέλεγκτή του διαδρομή, δεν σημαίνει ότι τον εξαφανίσαμε. Ο ιός θα εξακολουθεί να υπάρχει, ίσως και μετά το εμβόλιο. Η ιλαρά εξακολουθεί να υπάρχει (…) Δεν υπάρχει ανοσία ούτε αποτελεσματικό εμβόλιο, δύσκολο να προβλέψεις πόσο θα κυκλοφορεί ο κορονοϊός», επεσήμανε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος με βάση και τις νέες ανακοινώσεις του ΠΟΥ.

«Και για την ιλαρά έχουμε εμβόλιο αλλά δεν έχει εξαφανιστεί λόγω των fake news για τα εμβόλια. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι αυτός ο ιός δεν θα γίνει ένας ενδημικός ιός που θα κυκλοφορεί ανάμεσά μας με ετήσια εμφάνιση», σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε για άλλη μια φορά ότι τα fake news φέρνουν επανεμφάνιση επιδημικών εξάρσεων σε πολλές χώρες όπως στην Γιουχάν, στη Βομβάη ενώ ο λοιμωξιολόγος έκανε ειδική αναφορά στη Σουηδία με 147 νεκρούς σε μια μέρα.

Facebook Comments