Τσίπρας, 2020: Ήθελε Rafale, Belharra και αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία! (video)

15 mins read

Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος του έχουν αντιρρήσεις και καταψηφίζουν την αμυντική συμφωνία της Γαλλίας με τη χώρα μας, η οποία έρχεται προς κύρωση σήμερα στη Βουλή και η οποία περιλαμβάνει τα έξτρα Rafale, τρεις φρεγάτες Belharra και τη συμφωνία αμυντικού δόγματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε γιατί ζητούσε δύο αλλαγές στην Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας: Να αλλάξει το άρθρο 2 ώστε να υπάρχει πρόβλεψη για τις ΑΟΖ και το άρθρο 18 για τις στρατιωτικές αποστολές σε εμπόλεμες ζώνες, όπως στο Σαχέλ, ωστόσο η κυβέρνηση έκανε λόγο για υπεκφυγές και δικαιολογίες της αντιπολίτευσης, προκειμένου να μην ψηφίσει μια ιστορική συμφωνία.

Η ουσία άλλωστε της συμφωνίας, είναι αυτή που ζητούσε ο Αλέξης Τσίπρας το 2020, δηλαδή το μίγμα Rafale- Belharra- αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία.

Ακριβώς αυτά ανέφερε σε συνέντευξη του το 2020 στον ιστότοπο militaire. gr. Μάλιστα, είχε ζητήσει εξηγήσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, γιατί δεν προχώρησε από τότε σε εκείνη τη συμφωνία, και είχε ανακοινώσει μόνο την αγορά των Rafale!

Όπως έλεγε στη συνέντευξή του τον Δεκέμβριο του 2020:

«Εγώ ως Πρωθυπουργός άκουγα τις εισηγήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων. Έτσι αναβαθμίσαμε τα F-16. Και το επόμενο στάδιο ήταν η σύναψη αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία και η δυνατότητα προμήθειας φρεγατών Belharra. Οι φρεγάτες Belharra δεν είναι ότι σώνει και καλά πρέπει να τις πάρουμε από τη Γαλλία, αλλά είναι ο τύπος των φρεγατών που έχουν τη δυνατότητα να επιχειρούν στις ανοιχτές θάλασσες, με ανθυποβρυχιακή υποστήριξη και αεράμυνα αποτελεσματική.

Ο κ. Μητσοτάκης μετά, ακολούθησε αυτό τον σχεδιασμό και του είπαμε μπράβο. Ξαφνικά, σε μία νύχτα ναυάγησε αυτός ο σχεδιασμός. Και ενώ ήταν σε συζητήσεις για τις φρεγάτες και την αμυντική συμφωνία, ξαφνικά εκεί που περιμέναμε φρεγάτες, έβγαλαν φτερά και έγιναν Rafal! Και η αμυντική συμφωνία πέταξε! Τον ρώτησα γιατί το κάνεις αυτό και μου είπε ότι δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα λόγω της απόφασης του ΣτΕ για τα αναδρομικά. Μου είπε ψέματα όμως…

Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τα αεροσκάφη Rafale, διότι η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων μου λέει ότι είναι ένα πολύ χρήσιμο όπλο. Αν μου έλεγε η άλλη πλευρά ότι θα πάρουμε και Rafale αλλά θα επιμείνουμε και σε φρεγάτες όπως οι Belharra, όχι κατ’ ανάγκη τις συγκεκριμένες, επαναλαμβάνω -δεν μπαίνω εγώ σ’ αυτή τη συζήτηση- αλλά εν πάση περιπτώσει, θα εξασφάλιζαν και μια αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία!»

Δείτε από το 27.00’

Facebook Comments