Τσίπρας: «Διπλωματικό Βατερλό στο ΝΑΤΟ – Θα γυρνούσα με τα πόδια αν ήμουν πρωθυπουργός»

23 mins read

Την οδύνη του για την απώλεια του Ηλία Νικολακόπουλου εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας τη συνέντευξη που παραχωρεί αυτήν την ώρα στο δελτίο ειδήσεων του OPEN.

Περνώντας στα της επικαιρότητας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χαρακτήρισε «βατερλό για τις ελληνικές θέσεις» τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ «Η Ελλάδα τα δίνει όλα στους Αμερικανούς, δίνει όπλα στην Ουκρανία κατ’ απαίτηση των συμμάχων μας και την ίδια στιγμή οι Αμερικανοί εξοπλίζουν με αμερικανικά αεροσκάφη την Τουρκία για να κάνει υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και τόνισε ότι «αυτά που είδαμε στη Σύνοδο πρέπει να μας ανησυχήσουν. Ήταν διπλωματικό Βατερλό για τις ελληνικές θέσεις».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις σημερινές δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν ότι όχι μόνο θα εκσυγχρονιστούν τα F16 της Τουρκίας αλλά και ότι η θέση του είναι πως πρέπει της πουλήσουν νέα, μια άποψη που έχει από τον περασμένο Δεκέμβρη, όπως είπε ο Τζο Μπάιντεν. Στη βάση αυτής της δήλωσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι πριν φύγει για την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον ισχυρίστηκε ότι όλα αυτά ήταν «ψέματα». «Άρα ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε ή έμαθε έστω στη συνάντηση του με τον κ. Μπάιντεν τη θέση την αμερικανική για στήριξη εκσυγχρονισμό και πώληση νέων αμερικανικών αεροσκαφών στην Τουρκία και είπε ψέματα ή ακόμα χειρότερα ο κ. Μπάιντεν δεν είπε την αλήθεια στον κ. Μητσοτάκη και άρα οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν είναι και στην καλύτερη φάση που έχουν βρεθεί ποτέ», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Κάποιοι δεν τολμάνε να πουν την αλήθεια. Είναι ικανοποιημένη που ήρθη το εμπάργκο όπλων Σουηδίας – Φινλανδίας στην Τουρκία;» διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας. «Ο πήχης μας είναι ότι ο Ερντογάν δεν έθεσε θέμα αμφισβήτησης των ελληνικών νησιών; Είναι δυνατόν να δηλώνουμε ικανοποιημένοι που δεν έθεσε σήμερα κυριαρχίας ελληνικών νησιών;» συνέχισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «η ανησυχία μας εδράζεται σε πολύ σοβαρά δεδομένα. Ιστορική καμπή μετά το 2016 και το πραξικόπημα της Τουρκίας, η απόλυτη στήριξη της Δύσης στην Τουρκία παρά το γεγονός ότι εδώ καιρό εκφράζει μία ακραία αναθεωρητική ρητορική, αμφισβητώντας την κυριαρχία των ελληνικών νησιών».

«Είχαμε δεινή διπλωματική ήττα χτες. Αν είχαμε το “Τουρκοαιγαίο” επί πρωθυπουργίας μου, θα γυρνούσα με τα πόδια από τη Μαδρίτη» ανέφερε και τόνισε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη βαδίζει από «Βατερλό σε Βατερλό, από ήττα σε ήττα».

«Θέλουμε να είμαστε πρώτοι στις εκλογές με καθαρή διαφορά»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι «ζητάμε εκλογές γιατί ανησυχούμε. Η ΙΧ εξωτερική πολιτική του Μητσοτάκη μας μπλέκει σε κινδύνους. Η οικονομία πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στην κοινωνική κρίση».

«Η χώρα μπορεί να κυβερνηθεί από μία προοδευτική κυβέρνηση. Για να έχουμε πολιτική αλλαγή και για να φύγει αυτή η κυβέρνηση, προϋπόθεση η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Θέλουμε να είμαστε πρώτοι με καθαρή διαφορά» σημείωσε μεταξύ άλλων.

«Η καθημερινότητα των πολιτών, το πορτοφόλι τους, η απαισιοδοξία για τους για το μέλλον παίζουν καθοριστικό ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα. Εγώ δεν εστιάζω στα ζητήματα της ακρίβειας ως γεγονός. Εστιάζω σε εναλλακτικές ώστε να επουλωθεί αυτό το τραύμα. Στην Ελλάδα καταγράφηκε 62% ενεργειακός πληθωρισμός, την ώρα που στην Ευρώπη καταγράφηκε 39%. Αυτή είναι η ακρίβεια Μητσοτάκη. Έχει αφήσει τα καρτέλ της ενέργειας ανεξέλεγκτα» ανέφερε παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας.

Facebook Comments