Tσίπρας: «Εθνική γραμμή δεν μπορεί να είναι η αμηχανία»

23 mins read

Την πρώτη του συνέντευξη σε τηλεοπτικό στούντιο μετά το lockdown λόγω κορωνοϊού, παραχώρησε αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, το απόγευμα της Πέμπτης.

«Ας ελπίσουμε ότι θα κάνω καλό ποδαρικό στη νέα εποχή και δεν θα χρειαστεί να ξαναγυρίσουμε στα Skype» είπε αστειευόμενος και κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν επιφυλακή καθώς ο ιός δε μας έχει ξεχάσει: «Βλέπω ότι έχουμε αρχίσει να ξεθαρεύουμε. Ο ιός δεν μας έχει ξεχάσει. Ο ιός είναι παρών δεν πρέπει να ξεχνιόμαστε. Αν ξεχαστούμε θα χαλάσουμε όσα κερδίσαμε με πολύ κόπο».

Μιλώντας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για επιτυχία της χώρας: «Είναι επιτυχία της χώρας. Δεν θέλω να είμαι μίζερος. Όταν υπάρχει επιτυχία της χώρας, την πιστώνεται η κυβέρνηση, αλλά οφείλεται στην υπεύθυνη στάση των πολιτών και της αντιπολίτευσης» ανέφερε, προσθέτοντας ότι η αντιπολίτευση «προέταξε το κοινωνικό καλό. Είναι μια θετική εξέλιξη, αλλά θα ήθελα να μην βιαστούμε να πανηγυρίσουμε πριν δούμε το τελικό αποτέλεσμα».

Ως θετική εξέλιξη χαρακτήρισε τα 32 δισ. ευρώ από την Ευρώπη και επεσήμανε πως η πρόταση της Κομισιόν «εμπεριέχει ποιοτικά στοιχεία τα οποία είναι μέσα στο πλαίσιο των διεκδικήσεων του ευρωπαϊκού νότου απέναντι στο σκληρό βορά, όπως η αμοιβαιοποίηση»: «Είναι θετική εξέλιξη, αν και ελήφθη εξ ανάγκης. Το σκληρό ευρωπαϊκό ιερατείο, η σκληρή Γερμανία, συνειδητοποίησαν ότι αν δεν αλλάξουν τακτική σ’ αυτή τη φάση ο συστημικός κίνδυνος που λέγεται Ιταλία θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε διάσπαση της Ευρώπης».

. «Οι σκληροτράχηλοι του Βερολίνου συνειδητοποίησαν ότι εάν δεν αλλάξουν στρατηγική, η Ιταλία θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάσπαση της Ευρωζώνης» είπε ο κ. Τσίπρας κάνοντας λόγο για «τεράστιο οικονομικό κίνδυνο» από τη διόγκωση του χρέους της Ιταλίας, αλλά και πολιτικό κίνδυνο «από την ανάδειξη της ακροδεξίας του Σαλβίνι» ενώ κάλεσε να δούμε «με ποιους όρους θα εκταμιευτούν τα κονδύλια και ποια θα είναι η χρονική διάρκεια εκταμίευσης».

Στον αντίποδα, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε επικριτικός για τα μέτρα στήριξης που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση: «Πρέπει να στηρίξουμε σήμερα τη μικρομεσαία επιχείρηση, να αντέξει από την κρίση, (σ.σ. να προστατεύσουμε) τις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς. Η κυβέρνηση επιδοτεί την αναστολή της εργασίας, με λίγα χρήματα. Έρχεται πολύ αργά και με ένα μικρό πακέτο να αντιμετωπίσει μια κρίση που απειλεί να μας οδηγήσει σε μια βαθιά ύφεση μέσα στο 2020. Η ύφεση είναι αυτό που ζήσαμε στη χώρα μας το ’12, το ’13, το ’14 με εκτόξευση της ανεργίας».

Για την επιστρεπτέα προκαταβολή, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι είναι «δάνειο» που μάλιστα «δεν δίνεται και απλόχερα» στις επιχειρήσεις».

«Εμείς λέμε ότι υπάρχει η ανάγκη για αυτές τις επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές, ενώ οι λογαριασμοί συνέχιζαν να τρέχουν, να υπάρχει ένα κεφάλαιο κίνησης. Να μην είναι σαν δάνειο, αλλά με τη μορφή επιδότησης», σημείωσε.

Ζήτησε, παράλληλα, ένα πλαίσιο για δανειοδοτοτήσεις με αξιοποίηση της αναπτυξιακής τράπεζας που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κάτι ανάλογο του προγράμματος «Ηρακλής» (σ.σ. για τις τράπεζες), «αλλά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Κάλεσε, επίσης, να μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση στο 6% και να παρθούν επιπλέον μέτρα ώστε «να μην αυξηθεί η ύφεση« γιατί «τότε θα διακινδυνεύσει η οικονομία και η οικονομική σταθερότητα». Παράλληλα, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και τον κ. Σταϊκούρα για τις προβλέψεις αναφορικά με την ύφεση.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η ύφεση «θα υπερβεί το 10%, αλλά αν παρέμβουμε όπως προτείνουμε, μπορούμε να τη μειώσουμε στο μισό και ακόμη παρακάτω».

https://www.facebook.com/tsiprasalexis/videos/3383473775007041/

Facebook Comments