Τσίπρας για Ανδρουλάκη: «Όταν έχεις ανταγωνιστή γίνεσαι κι εσύ καλύτερος»

33 mins read

Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό “Ήπειρος ΤV1” και στη δημοσιογράφο Γιώτα Σταύρου παραχώρησε ο Προέδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας, λίγες ώρες πριν την επίσκεψή του στα Ιωάννινα.

«Είμαστε οι χειρότεροι σε όλη την Ευρώπη σε θανάτους ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού. Οι χειρότεροι τουλάχιστον στη Δυτική Ευρώπη σίγουρα, συγκρινόμαστε ίσως με κάποιες χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, όπου δεν υπάρχει, εξ όσων γνωρίζουμε, σύστημα υγείας μετά την κατάρρευση του Υπαρκτού Σοσιαλισμού, εδώ και 30 χρόνια. Δεν είναι δυνατόν αυτό να είναι μια εικόνα την οποία να βιώνει σήμερα η Ελλάδα. Δεν αξίζει να βιώνουμε αυτή την εικόνα, να έχουμε καθημερινά εκατοντάδες ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους, αλλά και εκατοντάδες επίσης να είναι προχείρως διασωληνωμένοι έξω από τις ΜΕΘ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει. Για όλους όσους έχουν στοιχειώδη ευφυΐα, κατανοούν ότι η ΜΕΘ για τέτοιες περιπτώσεις είναι αναγκαία, απαραίτητη για να μπορέσουμε να έχουμε ελπίδες να σώσουμε αυτούς τους ανθρώπους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφερόμενος στις εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής είπε: «Η μαζική συμμετοχή σε μια διαδικασία δημοκρατική, εσωκομματική, είναι ένα θετικό γεγονός. Αντιστοίχως, ως θετικό γεγονός είχαμε χαρακτηρίσει και τη συμμετοχή το 2017 στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ, αλλά και στις αντίστοιχες εκλογές της Νέας Δημοκρατίας. Εμείς έχουμε επιλέξει όλο αυτό το διάστημα, και καθ’ όλη τη διάρκεια των εσωκομματικών εκλογών στο ΚΙΝΑΛ, όπως αντίστοιχα και στις εσωτερικές διεργασίες στη Νέα Δημοκρατία, να σεβόμαστε αυτές τις διαδικασίες, να μην παρεμβαίνουμε, αν και ένα μεγάλο μέρος των διαδικασιών και της συζήτησης αφορούσε και τον ΣΥΡΙΖΑ. Εντούτοις, δεν μπήκαμε στον πειρασμό ούτε να απαντήσουμε ούτε να κριτικάρουμε ούτε να σχολιάσουμε. Και σωστά, νομίζω, διότι θα εκλαμβανόταν ως απόπειρα να βοηθήσουμε τη μία υποψηφιότητα ή να εμποδίσουμε μια άλλη υποψηφιότητα, να παρέμβουμε εν πάση περιπτώσει, το οποίο δεν θα ήταν καθόλου πολιτικά ορθό. Από ‘κει και πέρα, ξέρετε, το κρίσιμο ερώτημα για όποιον με το καλό εκλεγεί την επόμενη Κυριακή θα είναι τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και οι προτάσεις πάνω σε αυτά. Θα είναι οι προτάσεις και οι θέσεις, όχι μόνο για τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, αλλά και στο άμεσο διακύβευμα».

«Το άμεσο διακύβευμα είναι ότι αυτά τα δυο χρόνια ενώ μας υποσχέθηκαν ότι θα πάμε μπροστά, πάμε πίσω. Και ότι η χώρα βιώνει μια μεγάλη οπισθοδρόμηση με την κυβέρνηση της Δεξιάς. Και ιδιαίτερα όταν αναφερόμαστε σε προοδευτικές δυνάμεις, αυτό δεν μπορεί να είναι αδιάφορο.

Και ιδιαίτερα όταν αναφερόμαστε σε κομμάτι της ευρύτερης προοδευτικής ή Δημοκρατικής Παράταξης, Δημοκρατική Παράταξη τι σημαίνει; Σημαίνει μέτωπο απέναντι στη Δεξιά. Βεβαίως, δεν μπορεί να είσαι και με τη Δεξιά και με τη Δημοκρατική Παράταξη. Αυτά λοιπόν είναι τα κρίσιμα θέματα στα οποία θα κληθεί να δώσει απαντήσεις όποιος κι αν εκλεγεί στο ΚΙΝΑΛ και είναι και τα θέματα τα οποία αφορούν σήμερα τους πολίτες. Διότι όλα όσα συζητήσαμε για την πανδημία, όλα όσα συζητήσαμε για την ακρίβεια, για το εισόδημα, για τον κατώτατο μισθό, για τις εργασιακές σχέσεις, που έχουν γίνει μεσαίωνας με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, για την αδιαφάνεια στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος μέσα στην πανδημία.

Δεν ξέρω αν το έχουμε συνειδητοποιήσει, αλλά μέσα στην περίοδο της πανδημίας, τους 18 μήνες, 4,9 δισεκατομμύρια ευρώ έφυγαν από το Δημόσιο Ταμείο με διαδικασίες είτε απευθείας αναθέσης σε «ημετέρους», σε εταιρείες που φτιάχτηκαν τρεις μέρες πριν, είτε μέσα από τις διαδικασίες των κλειστών διαγωνισμών. Αυτά είναι κρίσιμα ζητήματα, τα οποία οφείλουμε ως πολίτες, δημοκρατικοί πολίτες, σε όποιο κόμμα κι αν ανήκουμε, ό,τι κι αν ψηφίζουμε, να τα θέτουμε στη συζήτηση και να ζητάμε απαντήσεις.

Άρα λοιπόν, για μένα το κρίσιμο είναι ότι πρέπει να υπάρξει πολιτική αλλαγή και πρέπει να υπάρξει προοδευτική διακυβέρνηση για να προχωρήσει ο τόπος μπροστά, αφήνοντας πίσω μια καταστροφική περίοδο και μέσα από τη διαχείριση της πανδημίας αλλά και της οικονομίας από την πλευρά της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας του κ. Μητσοτάκη».

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει το άρθρο του Στέλιου Κούλογλου για τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος ανέφερε πως «Ο ΣΥΡΙΖΑ απέκτησε ανταγωνιστή», ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Αυτό είναι καλό πάντως. Διότι όταν έχεις ανταγωνιστή γίνεσαι κι εσύ καλύτερος. Νομίζω ότι οι σχέσεις των κομμάτων είναι από τη φύση τους ανταγωνιστικές, γιατί ο καθένας, λογικό είναι, θέλει το δικό του κόμμα. Αλλά στο τέλος της ημέρας, νομίζω ότι το κρίσιμο διακύβευμα, επαναλαμβάνω, έχει να κάνει με την καθημερινότητα των ανθρώπων, με το τι προτείνεις για τη διακυβέρνηση, τι θέλεις να συμβεί στη χώρα. Και νομίζω ότι αργά ή γρήγορα αυτό θα κληθεί να πράξει, εκ των πραγμάτων, ένα κόμμα το οποίο δεν έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει από μόνο του τη διακυβέρνηση, πόσο μάλλον σε συνθήκες απλής αναλογικής: να πάρει θέση με ποιον απ’ τους δύο».

 

Facebook Comments