Αλέξης Τσίπρας: «Περικυκλωμένος» από το παλιό ΠΑΣΟΚ

22 mins read

Οι εικόνες από τη σημερινή πορεία στο κέντρο της Αθήνας προκάλεσαν… κατάθλιψη στους παραδοσιακούς οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς είδαν τον Αλέξη Τσίπρα να είναι «περικυκλωμένος» από στελέχη του παλαιού ΠΑΣΟΚ. Στις περισσότερες φωτογραφίες ο πρόεδρος του κόμματος πλαισιώνεται από τον Θάνο Μωραΐτη στα δεξιά του και την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στα αριστερά του, ενώ στο πλάνα είναι και ο Χρήστος Σπίρτζης. Ειδικά την ώρα των δηλώσεων θέση σε απόσταση αναπνοής από τον Αλέξη Τσίπρα, μάσκα με μάσκα στην κυριολεξία, πήρε ο Στέφανος Τζουμάκας, στέλνοντας τις μνήμες των στελεχών της ριζοσπαστικής Αριστεράς στα βάθη της ιστορίας του πάλαι ποτέ κραταιού Κινήματος, όταν για την ακρίβεια έβλεπαν το ΠΑΣΟΚ να κυριαρχεί και να λεηλατεί πολιτικά τον χώρο τους. Και τώρα, την ώρα της δικής τους κυριαρχίας, βλέπουν και πάλι τα ίδια πρόσωπα στην πρώτη γραμμή της δικής τους παράταξης!

Αν η αριστερή πτέρυγα ανησυχεί για την «επικράτηση των πασόκων», οι πιο ρεαλιστές στην Κουμουνδούρου έχουν χάσει τον ύπνο τους γιατί βλέπουν το κόμμα τους να έρχεται σε αντίθεση με την κοινωνία, καθώς με την πορεία έκλεισε το κέντρο της Αθήνας λίγα μόλις 24ωρα μετά το πολυπόθητο άνοιγμα της εστίασης (αλλά και των εμπορικών). Όσοι κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση διαφωνούν και με τις αναφορές στο Σικάγο, δεδομένου ότι «ο κόσμος της εργασίας αντιμετωπίζει σήμερα εντελώς διαφορετικές συνθήκες και πρέπει να απαντήσει στις σύγχρονες προκλήσεις». Θεωρούν, επίσης, υπερβολικούς τους τόνους της κριτικής στο εργασιακό νομοσχέδιο. «Είναι τόσο ισοπεδωτική η κριτική που δίνει την δυνατότητα στην κυβέρνηση να μιλά για fake news» επισημαίνει στο dailypost.gr στέλεχος του συνδικαλιστικού (προερχόμενο από τον χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς).

Σε αυτό το κλίμα άρχισαν να φτάνουν στην Κουμουνδούρου και τα νέα από τους βουλευτές της επαρχίας. «Θα μπορούσα να πω την φράση… πρόεδρε δεν αρέσουμε, που είχε πει η Μελίνα στον Ανδρέα» αναφέρει σε συνομιλίες του κομματικός παράγοντας που συζητά με τα στελέχη του κόμματος σε ολόκληρη τη χώρα. «Παρά το ότι η κυβέρνηση περνά μια δύσκολη φάση οι πολίτες δεν έχουν στρέψει το βλέμμα τους σε εμάς» παραδέχεται. «Και οι εικόνες με στελέχη του παλιού ΠΑΣΟΚ πρώτο τραπέζι πίστα επιδεινώνουν την κατάσταση». Φαίνεται, όμως, πως όσοι προέρχονται από τη διεύρυνση νιώθουν πιο άνετα στον δρόμο. Ίσως γιατί εκεί ήταν πριν χρόνια οι νέοι τους σύντροφοι οι οποίοι στη συνέχεια έγιναν υπουργοί και ανέπτυξαν καινούργιες συνήθειες. Ίσως γιατί αρκετά στελέχη της νεότερης γενιάς αισθάνονται δυσκολία να επαναλάβουν την τακτική των μνημονίων έχοντας υπογράψει και ολοκληρώσει τα δύο τελευταία.

Σε κάθε περίπτωση, οι εικόνες από τη σημερινή πορεία περιγράφουν ανάγλυφα την πορεία μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ. Με τον Αλέξη Τσίπρα στο κέντρο και όλους τους υπόλοιπους να διεκδικούν τον ζωτικό χώρο γύρω του. Το ποιος θα επικρατήσει είναι άγνωστο. Το μόνο σίγουρο είναι πως η μάχη θα δοθεί σε πολλά επίπεδα και οι αντιπαραθέσεις θα είναι σφοδρές. Για την ώρα τα πάθη δεν έχουν ανάψει γιατί στην Κουμουνδούρου φοβούνται εκλογές τον Σεπτέμβριο. Αν δεν γίνουν τότε τα εσωκομματικά ζητήματα θα ανέβουν στο τραπέζι και… στην πίστα της δημοσιότητας. Βαρύ ζεϊμπέκικο από τη μία και χασαποσέρβικα της πλατείας από την άλλη!

Facebook Comments