Τσίπρας σε Μητσοτάκη: «Είστε αδαής και αλαζόνας – Έχετε 15.000 θανάτους στην πλάτη σας»

38 mins read

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας στην Ολομέλεια της Βουλής με κεντρικό θέμα την πανδημία.

Ξεκινώντας από την πανδημία, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως μετά τον Αύγουστο η χώρα μας βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις της Ευρώπης ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Κάθε εβδομάδα χάνουμε 300 συνανθρώπους μας.

Η συμπεριφορά της κυβέρνησης είναι σαν να έχει τελειώσει η υπόθεση της πανδημίας. Πέρσι τέτοια εποχή είχαμε καταγράψει 400 απώλειες. Σήμερα ένα χρόνο μετά θρηνούμε πάνω από 15.000 συμπολίτες μας.

«Κρύβεστε για να κρύβετε την παταγώδη αποτυχία σας και στην προσπάθειά σας αυτή κρύβετε την αλήθεια από τους πολίτες».

Ο πρόεδρος ΣΥ.ΡΙΖ.Α, ανέφερε πως η χώρα μας από τις αρχές Αυγούστου έχει ξεπεράσει ακόμη και χώρες που βίωσαν οικονομική καταστροφή, όπως η Ιταλία και η Σουηδία.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε και τον δείκτη μεταδοτικότητας, ο οποίος παραμένει πάνω από την μονάδα.

«Τα νοσοκομεία παρά την υγειονομική κρίση που βιώνουμε παραμένουν υποστελεχωμένα. Την ίδια στιγμή ο βασικός στόχος που ήταν η δημιουργία τείχους ανοσίας από τον καθολικό εμβολιασμό δείχνει να εγκαταλείπεται ο στόχος. Η Ελλάδα βρίσκεται μακράν τελευταία από τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου σε εμβολιαστική κάλυψη», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Ως παράδειγμα προς μίμηση για την επιχείρηση εμβολιασμού, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε την Πορτογαλία, η οποία όπως τόνισε οτι έχει ποσοστό εμβολιασμού πάνω από 80%, την ώρα που στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι στο 60%.

Σχετικά με τα σχολεία, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των ανηλίκων που νοσούν.

«Πότε θα μιλήσουμε για τις δικές σας ευθύνες. Για την ευθύνη σας να κάνετε μία καμπάνια ενημέρωσης . Και όχι να την αντιμετωπίσετε ως μέσο προπαγάνδας. Πότε θα μιλήσουμε για την ευθύνη που έχει μία κυβέρνηση να είναι σε εγρήγορση. Δεν υπογράφουμε συμβόλαιο με την κανονικότητα όταν εμβολιαζόμαστε. Πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα», είπε ο Τσίπρας τονίζοντας πως η κυβέρνηση ανέδειξε το εμβόλιο ως λύση σε όλα προκειμένου να πετάξουν από πάνω τους την ευθύνη για όλα τα υπόλοιπα.

Σχετικά με το Σύστημα Υγείας, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως το διάστημα της πανδημίας παραμελήθηκε το ΕΣΥ και ενισχύθηκε ο ιδιωτικός τομέας.

«Αυτή η εξέλιξη έχει προκαλέσει «παράπλευρες» απώλειες. Αλλά κανείς δεν μιλά για αυτό. Επίσης οι επιπρόσθετοι θάνατοι στην Ελλάδα που δεν απευθύνονται στον Covid είναι υπερδιπλάσιοι από άλλα κράτη της ΕΕ», ανέφερε ο κ. Τσίπρας λέγοντας πως δεν θα κουραστούν να φωνάζουν πως πρέπει να σταματήσουν να κρύβουν την τραγωδία των απωλειών κάτω από το χαλί.

Ο κ. Τσίπρας πρότεινε γενναία ενίσχυση του ΕΣΥ σε όλα τα επίπεδα, ενημέρωση των πολιτών, προστασία του εθνικού συστήματος από την «κοβιντοποίηση», άμεσα μέτρα για την αποσυμφόρηση των σχολείων αλλά και αξιοποίηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων.

«Σας καλώ να συνέλθετε και να πάρετε μέτρα ώστε να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Βάλτε επιτέλους την επιβίωση των πολιτών αυτής της χώρας πάνω από τη δική σας», κατέληξε ο Τσίπρας.

Δευτερολογία Τσίπρα

Μίλησε ο κ. Μητσοτάκης για συγκρότηση όταν έκανε την πιο ασυνάρτηση και ασυγκρότητη ομιλία από τότε που τον θυμάμαι στην θέση του πρωθυπουργού, είπε ξεκινώντας την δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας. «Από την πρώτη στιγμή στηρίξαμε τα μέτρα», είπε ο κ. Τσίπρας «και ζητήσαμε μέχρι και σύσκεψη πολιτικών αρχηγών και είπατε όχι σε όλα. Σε ποια χώρα ζείτε κ. Μητσοτάκη;»

Ρώτησε μάλιστα τον πρωθυπουργό αν έχουν εμβολιαστεί όλοι οι βουλευτές του. Ζήτησε απολογισμό του τι πέτυχε η καμπάνια και χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό αδιόρθωτο. Είπε ακόμα ότι ο πρωθυπουργός είχε απαξιωτικό ύφος και τον κατηγόρησε ότι δεν έχει στοιχεία προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός πιάνεται αδιάβαστος. «Είστε αδαής και αλαζόνας, έρχεστε εδώ και μας κουνάτε το δάχτυλο», είπε σε μια έκρηξη ο κ. Τσίπρας και στην συνέχεια ζήτησε να σβηστούν από τα πρακτικά οι χαρακτηρισμοί.

Ρώτησε αν υπάρχει σχέδιο για να αυξηθούν οι εμβολιασμοί και γιατί στην βόρεια Ελλάδα είναι μεγαλύτερο το πρόβλημα. Τόνισε ακόμα ότι η μεγάλη αγωνία της κυβέρνησης είναι να παρουσιάσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι πρεσβεύει πως το εμβόλιο δεν είναι το μόνο μας όπλο. «Καλλιεργείτε ένα κλίμα ότι οι εμβολιασμένοι είναι ασφαλείς. Δεν μιλάτε με τον κ. Μπουρλά να σας πει για το Ισραήλ;», είπε ακόμα.

Για το θέμα της καμπάνιας, ο κ. Τσίπρας είπε «εσείς δεν κάνατε καμπάνια αλλά βρήκατε μια ευκαιρία για να φτιάξετε ένα καθεστώς στην ενημέρωση. Για να χτίσετε το καθεστώς σας. Αξιοποιήσατε την πανδημία ως μια ευκαιρία για να έχετε τον απόλυτο έλεγχο στην πολιτική ζωή της χώρας. Ο κ. Κουρτς ήταν ένα μαθητούδι δίπλα σας».

Ακόμη, ο κ. Τσίπρας ρώτησε τον πρωθυπουργό:

«Δώσατε πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ για την πανδημία και ζητήσατε από τους πολίτες να εμβολιαστούν και είμαστε στην τελευταία θέση στους εμβολιασμούς. Χρηματοδοτήσατε τους ψεκασμένους να βγαίνουν σε κανάλια της περιφέρειας να διασπείρουν ψεύτικες ειδήσεις και να λένε ανοησίες. Γίνεται προκαταρκτική εξέταση και εσείς μέσω της λίστας Πέτσα, που είναι λίστα Μητσοτάκη, χρηματοδοτούσατε μέσα που είχαν στο πρόγραμμά τους ψεκασμένους. Με τι κριτήρια δώσατε 20.000 στο ΒΕΡΓΙΝΑTV; Εκεί λένε ότι Σόρος και Γκέιτς χρησιμοποιούν τον κορωνοϊό. Με τι κριτήρια χρηματοδοτήσατε κανάλια στην περιφέρεια που είναι κατά της χρήσης μάσκας και εμβολιασμού. Γιατί δώσατε 16.000 ευρώ σε κανάλι της Θράκης που έλεγε ότι στόχος της πανδημίας είναι να σκοτωθούν χιλιάδες παιδιά για να παραχθεί ανδρενόχωμα. Χρηματοδοτείτε τους ψεκασμένους και έρχεστε και λέτε μετά ότι φταίει η αντιπολίτευση».

Ρώτησε για ακόμα μια φορά τον πρωθυπουργό γιατί άλλαξε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αντιμετωπίζει την πανδημία με ελαφρότητα και πολιτική σκοπιμότητα.

Facebook Comments