Τσίπρας στο ΣΕΒ: «Πολύ δύσκολη εξίσωση αλλά όχι άλυτη» (video)

19 mins read

Ως «πολύ δύσκολη εξίσωση» που όμως δεν είναι «άλυτη» χαρακτήρισε την επόμενη μέρα για την οικονομία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σήμερα στην ετήσια συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησε την ομιλία του, συγχαίροντας τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο που εκλέχτηκε νέος πρόεδρος του ΣΕΒ στο τέλος της συνέλευσης, και τονίζοντας τη σημασία, «όχι μόνο σε συμβολικό επίπεδο», που «ένας πολύ κρίσιμος κλάδος, αυτός της Βιομηχανίας, παίρνει το τιμόνι του ΣΕΒ».

«Η φετινή σας συνέλευση λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο ιδιαίτερη, πρωτοφανή θα έλεγα, όχι μόνο για τη χώρα αλλά και σε διεθνές πλαίσιο. Οι ρυθμοί της καθημερινότητας σταμάτησαν, εξαιτίας της πανδημίας, οι πολίτες κλείστηκαν στα σπίτια τους, η οικονομία πάγωσε», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «η επόμενη μέρα, με τον κίνδυνο ενός δεύτερου κύματος να παραμονεύει, είναι μια πολύ δύσκολη εξίσωση. Όχι όμως άλυτη».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε την ανάγκη πρώτα απ’ όλα της «έγκαιρης» αναγνώρισης του «μεγέθους» και του «βάθους της ζημιάς», ενώ προειδοποίησε ότι «η συνταγή της αδράνειας είναι συνήθως καταστροφική».

«Προβάδισμα στην επόμενη μέρα έχει πάντα αυτός που ενεργεί, δρα έγκαιρα, αυτός που παίρνει πρωτοβουλίες για να περιορίσει τη ζημιά και άρα να φτάσει πιο γρήγορα στη γραμμή της επανεκκίνησης», ανέφερε.

Χαρακτηριστικό απόσπασμα από την ομιλία του

Σήμερα η Ελλάδα δεν στηρίζει το ανθρώπινο δυναμικό της.

Δεν επενδύει στις υποδομές της. Δεν προστατεύει τα πολυτιμότερα περιουσιακά της στοιχεία, όπως ο τουρισμός. Δεν παίρνει μαθήματα από το διεθνές περιβάλλον και τον τρόπο που άλλες χώρες ενεργούν για να περιορίσουν τη ζημιά. Στο μόνο πράγμα που υπάρχει σχέδιο, είναι στη διαμόρφωση μιας εικονικής πραγματικότητας από μια κυβέρνηση που επενδύει τα πάντα στην επικοινωνία.

Η χώρα δεν μπορεί να περιμένει καρτερικά τη μοίρα της, μέχρι να φτάσουμε ξανά να συζητάμε για νέους κύκλους λιτότητας, νέα καταστροφή του παραγωγικού δυναμικού, νέους ανέργους, νέα λουκέτα. Σε αυτή τη συγκυρία, προέχει να μείνουμε όρθιοι.

Σε αυτή την κατεύθυνση καταθέσαμε ένα σχέδιο που κεντρικό στόχο έχει να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις απώλειες από την κρίση που έφερε η πανδημία. Ώστε να μπορούμε να βάλουμε τα θεμέλια για μια ισχυρή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

Η Ελλάδα έχει σήμερα τις δυνατότητες να ξεχωρίσει. Επενδύοντας στη βιομηχανία, την καινοτομία, την τεχνολογία. Για να είναι η χώρα παρούσα στις εξελίξεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Ενισχύοντας τις υποδομές, τα δίκτυα, τις μεταφορές, τις τηλεπικοινωνίες και το διαδίκτυο.

Επιταχύνοντας την ενεργειακή της μετάβαση, την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και τη στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Επενδύοντας στο πιο πολύτιμο περιουσιακό της στοιχείο: Τη νέα γενιά. Με άξονες την ενίσχυση της παιδείας, της έρευνας, του πολιτισμού, του αθλητισμού.

Facebook Comments