Τσίπρας: «Χαριλάου Τρικούπη μέσω… Βρυξελλών!»

22 mins read

Ως πρώην πρωθυπουργός, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχοντας στις τάξεις του κόμματός του πρώην κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ ο Αλέξης Τσίπρας παίζει το χαρτί του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για να πολιορκεί τη Χαριλάου Τρικούπη. Μπορεί τα γραφεία του Κινήματος Αλλαγής να απέχουν μόλις λίγα λεπτά με το αυτοκίνητο από την Κουμουνδούρου, αλλά για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι είναι πιο βατή η διαδρομή μέσω Βρυξελλών. Και δεν είναι μονάχα ότι ως πρωθυπουργός συμμετείχε στις συναντήσεις των Ευρωπαίων σοσιαλιστών πριν τις Συνόδους Κορυφής, ούτε και η πρόσφατη συμμετοχή του στη συνάντηση με Κόστα, Πρόντι, Τίμερμανς, Σολτς κοκ, που διοργάνωσε το ΕΣΚ με το Δημοκρατικό Κόμμα Ιταλίας. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει χαράξει στρατηγική πορεία σύμπλευσης με τους σοσιαλιστές στις Βρυξέλλες, καθώς θεωρεί ότι από εκεί μπορεί πιο εύκολα να πετύχει τους πολιτικούς του στόχους στην Ελλάδα. Να πετύχει, δηλαδή, την πολυπόθητη συνεργασία με το Κίνημα Αλλαγής, γεγονός που θα τον καταστήσει διάδοχο του ΠΑΣΟΚ στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Μάλιστα, για να διασφαλίσει αυτή την προοπτική ο πρώην πρωθυπουργός εξετάζει το ενδεχόμενο να έχει ρόλο και στη Σοσιαλιστική Διεθνή, όπου είναι πρόεδρος ο Γιώργος Παπανδρέου.

Η ατυχία για το Κίνημα Αλλαγής και τη Φώφη Γεννηματά είναι ότι οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές δεν είναι αρνητικοί στην ενσωμάτωση ή έστω στη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι προφανές πως θέλουν στις τάξεις τους ισχυρά κόμματα με προοπτική διακυβέρνησης. Βέβαια, η στάση τους αυτή έχει ενοχλήσει πολλούς στη Χαριλάου Τρικούπη, οι οποίοι τη χαρακτηρίζουν καιροσκοπική. Αλλά, η πολιτική καταλαβαίνει από δύναμη και για αυτό στο Κίνημα Αλλαγής έχουν αντιληφθεί πως θα πρέπει να παίξουν και αυτοί με τη σειρά τους όλα τους τα χαρτιά για να μην δουν την παρτίδα να καταλήγει στον Αλέξη Τσίπρα. Όχι, τουλάχιστον, χωρίς να έχουν κερδίσει και αυτοί κάτι από τα όσα διακυβεύονται στο συγκεκριμένο «τραπέζι».

Επιστρέφοντας στον ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν στελέχη που θεωρούν τη διαδρομή μέσω Ευρώπης ιδανική για την μετεξέλιξη του κόμματος και όχι απλά για το power game με το Κίνημα Αλλαγής. Θεωρούν ότι το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα προσφέρει στον Αλέξη Τσίπρα το «όχημα» που χρειάζεται για να διανύσει την απόσταση από την ριζοσπαστική Αριστερά στην Κεντροαριστερά, τουλάχιστον για το εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι. Και αυτό χωρίς να του ζητούν να εγκαταλείψει τα πιστεύω και τις διακηρύξεις του μέχρι σήμερα. «Είναι σχεδόν ιδανικό, ο καθένας κάνει τη δουλειά του χωρίς να ρωτά πολλά-πολλά» επισημαίνει στο dailypost.gr στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας ποντάρει πολλά και στην αναμπουμπούλα την οποία αναμένει να δημιουργηθεί στο χώρο του Κινήματος Αλλαγής με τη μάχη για την προεδρία το ερχόμενο Φθινόπωρο. Εκτιμά ότι η σύγκρουση θα απορροφήσει την προσοχή όλων των πολιτικών πρωταγωνιστών στη Χαριλάου Τρικούπη και θέλει να αξιοποιήσει τον χρόνο μέχρι τότε για να καλύψει πιθανά κενά που θα δημιουργηθούν. Βέβαια, η επιχείρηση ΕΣΚ δεν περνά μόνο από τις Βρυξέλλες. Πολλά θα παιχτούν και στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου, καθώς υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες δεν βλέπουν με καλό μάτι τα συγκεκριμένα ανοίγματα. Αλλά, κρατούν τις όποιες επιφυλάξεις έχουν για όταν θα τους εξυπηρετούν και οι συσχετισμοί στο εσωτερικό του κόμματος.

Facebook Comments