ΑρχικήΠολιτικήΒαγγέλης Μεϊμαράκης στο DailyPost.gr: «Οι Έλληνες πολίτες να δουν ότι η γενική...

Βαγγέλης Μεϊμαράκης στο DailyPost.gr: «Οι Έλληνες πολίτες να δουν ότι η γενική εικόνα είναι θετική και δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική»

Το πολιτικό στίγμα του προς του Έλληνες ψηφοφόρους ενόψει της εκλογικής εβδομάδας δίνει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε αποκλειστική συνέντευξη του DailyPost.gr, διαμηνύοντας ότι δεν είναι ώρα για πειραματισμούς και διαμαρτυρίες και ότι η κάλπη της 9ης Ιουνίου θα πρέπει να αποτελέσει ορόσημο για την συνέχιση του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης.

Για το πρόβλημα της ακρίβειας, ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνει την πολυπλοκότητα και την εξωγενή διάσταση του φαινομένου ενώ σχετικά με την επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν υπογραμμίζει τους ενιαίους κανόνες που μόνο η Ένωση μπορεί να επιβάλει επί του ζητήματος.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και πρώην προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, στο DailyPost.gr και τον Θανάση Χιούση

Σας ανησυχεί ο κίνδυνος της μεγάλης αποχής; Οι Ευρωεκλογές είναι παραδοσιακά εκλογική αναμέτρηση με μειωμένη συμμετοχή, μπορεί αυτό να επηρεάσει και τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας;
Η αποχή είναι κάτι που μας ανησυχεί όλους, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς η εμπειρία έχει δείξει ότι στις ευρωεκλογές έχουμε πάντα αποχή, η οποία επηρεάζει κυρίως τα συστημικά κόμματα και ιδιαίτερα τα κυβερνώντα.
Σας θυμίζω ότι η ΝΔ για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα στο παρελθόν είχε θεσμοθετήσει την ταυτόχρονη διεξαγωγή ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών,ωστε να υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή,κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση κατάργησε.
Το μεγάλο ζητούμενο λοιπόν είναι η συμμετοχή. Οι πολίτες πρέπει να δουν τη μεγάλη εικόνα, που είναι θετική. Η ψήφος δεν πρέπει να θολώσει το αποτέλεσμα της εθνικής κάλπης,αλλά να σηματοδοτήσει τη συνέχιση του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης.

Ποιο είναι το διακύβευμα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης; H Νέα Δημοκρατία είναι σταθερά πρώτη στις δημοσκοπήσεις με διαφορά από την αντιπολίτευση. Είναι επομένως πραγματικά ζήτημα πολιτικής σταθερότητας ή επικοινωνίας αν θα είναι στο 33% το βράδυ των Εκλογών;
Στην κορύφωση της μάχης δεν βάζω ποσοστά, αλλά αγωνίζομαι για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος, το οποίο, όπως προείπα, θα είναι επιταχυντής των μεταρρυθμίσεων, που προωθεί η κυβέρνηση. Οι πολίτες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι ώρα για πειραματισμούς και διαμαρτυρίες, αλλά πρέπει να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στη ΝΔ προκειμένου να παραμείνει η ισχυρή φωνή στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Γιατί τα θέματα, που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε στην επόμενη θητεία έχουν να κάνουν με την επιβίωση της Ευρώπης και το μέλλον της.

Δεν θεωρείτε ότι ακόμα και αυτό το 33% μοιάζει μεγάλη απώλεια σε σχέση με το θριαμβευτικό αποτέλεσμα του 41% των Εθνικών Εκλογών. Η κυβέρνηση θα έχει χάσει 8 μονάδες ενώ δεν θα έχει συμπληρωθεί ούτε ένας χρόνο διακυβέρνηση στην νέα τετραετία;
Συγκρίνετε δύο διαφορετικές εκλογικές αναμετρήσεις, από τις οποίες βεβαίως και θα εξαχθούν κάποια συμπεράσματα, αλλά κάθε εκλογή έχει τη δική της αυτονομία. Και αυτό είναι που επισημαίνω στους πολίτες, τους οποίους επισκέπτομαι στην Ελλάδα, να μη χρησιμοποιήσουν δηλαδή την ευρωκάλπη για να στείλουν κάποιο μήνυμα διαμαρτυρίας που ενδεχομένως να έχουν, αλλά να σκεφτούν ότι η γενική εικόνα δεδομένων των δυσκολιών, είναι θετική και δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική.

Το ζήτημα της ακρίβειας παραμένει στην χώρα μας. Ιδιαίτερα στα τρόφιμα, οι τιμές μοιάζουν εξοντωτικές για τον Έλληνα καταναλωτή. Η Ελλάδα είναι δεύτερη στον πληθωρισμό τροφίμων πίσω από την Μάλτα. Η ακρίβεια υποχωρεί στις περισσότερες χώρες, ενώ στην Ελλάδα οι ανατιμήσεις είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Γιατί η Ελλάδα δυσκολεύεται τόσο πολύ να ελέγξει την αγορά της; Χρειάζονται παρεμβάσεις;
Παρεμβάσεις γίνονται και ο αγώνας κατα της ακρίβειας θα συνεχιστεί. Το προβλημα,δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά απασχολεί και τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά. Είναι περίπλοκο και πολύπλοκο,έχει πολλές παραμέτρους τις οποίες πρέπει να εξετάσουμε ξεχωριστά.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με συγκεκριμένες παρεμβάσεις θα διασφαλίσουν την ίση μεταχείριση και την προστασία των καταναλωτών από το καπέλο που επιβάλλουν οι πολυεθνικές στις τιμές. Και πολύ σωστά η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός έφερε το θέμα στην Κομισιόν, γιατί μόνο με ενιαίους κανόνες, που μόνο η Ευρώπη μπορεί να επιβάλει,θα αντιμετωπιστεί το θέμα.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για ολιγωρία στο ζήτημα της ακρίβειας, δεδομένου πως εδώ και 4 χρόνια η ακρίβεια είναι μη ελεγχόμενη. Ακόμη και με την προϋπόθεση πως η ελληνική αγορά έχει πολλές ιδιαιτερότητες, όπως ακούμε κυβερνητικά χείλη, 4 χρόνια δεν είναι αρκετά για να εντοπιστούν και να περιοριστούν τα κακώς κείμενα;
Η αντιπολίτευση ακολουθεί την πάγια τακτική να κατηγορεί χωρίς να καταθέτει προτάσεις και επιχειρήματα και αγνοώντας το ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον, που είναι από τις βασικότερες αιτίες.

Η αντιπολίτευση θέτει στη ατζέντα την κατάργηση, έστω και προσωρινά, τον μηδενισμό του ΦΠΑ, όπως έχουν κάνει η Ισπανία και η Πορτογαλία. Ενδεικτικά, ο πληθωρισμός τροφίμων στην Πορτογαλία ήταν 21.5% το 2022 και σήμερα βρίσκεται στο 0.02%. Γιατί η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά την εφαρμογή του μέτρου;
Θα επαναλάβω, ότι το ζήτημα της ακρίβειας είναι πολυδιάστατο και οφείλεται κυρίως σε εξωγενείς παράγοντες. Επομένως από μόνο του το μέτρο μείωσης του ΦΠΑ, δεν αποτελεί λύση κατα της ακρίβειας. Και ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα βγαίνει από έναν δεκαετή κύκλο οικονομικής κρίσης, κάτι που δεν συμβαίνει με τις χώρες που αναφέρετε ,οπότε και οι οικονομίες δεν είναι συγκρίσιμες.

Ο πρωθυπουργός τονίζει διαρκώς την ρεαλιστική οπτική της κυβέρνησης ενάντια στον λαϊκισμό και στον απλοϊκό πολιτικό λόγο. Πώς αξιολογείτε την αντιπολίτευση τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και για το ΠΑΣΟΚ; Δεν θωρείτε ότι στοιχειοθετείται πολιτικός λόγος;
Ο πολιτικός λόγος εκφράζεται με συγκεκριμένες προτάσεις και επιχειρήματα. Δεν μπορεί να αποτελείς αξιόπιστη πολιτική εναλλακτική,διατυπώνοντας ασαφείς θέσεις και μη κοστολογημένα προγράμματα, σχολιάζοντας και κρίνοντας αποκλειστικά και μόνο την εσωτερική επικαιρότητα κατα τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για τις ευρωεκλογές, με μοναδικό στόχο την υφαρπαγή ψήφων.

Εσείς είστε στην Ευρωκοινοβούλιο από το 2019. Ποιες κρίνετε εσείς ως απαραίτητες αλλαγές στην Ευρώπη του μέλλοντος; Τι χρειάζεται διορθωτικά η Ευρώπη ώστε να σταθεί πιο δυνατή στην διεθνή σκακιέρα;
Η Ευρώπη θα πρέπει να δρομολογήσει πρωτοβουλίες, δράσεις και αποφάσεις σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων,που βρίσκονται ήδη στον προγραμματισμό της επόμενης πενταετίας.
Με το βλέμμα στο μέλλον και εν μέσω του ασταθούς και ταραχώδους διεθνούς περιβάλλοντος,θα πρέπει να ενισχύσει τη γεωπολιτική της θέση,να αποφασίσει για την ασφάλειά της,να επαναπροσδιορίσει το παραγωγικό της μοντέλο εξασφαλίζοντας αυτάρκεια και αυτονομία σε τρόφιμα και προϊόντα και να εφαρμόσει πολιτικές ικανές για να απομονώσουν τις ακραίες και λαϊκίστικες φωνές,που επιβουλεύονται τη διάλυσή της.

Είναι η Ευρώπη των αντιθέσεων έτοιμη να συνεργαστεί σε μεγάλα ζητήματα όπως για παράδειγμα στην έκδοση ευρωομολόγου για την άμυνα ή στην αναθεώρηση της ΚΑΠ;
Το ερώτημα πρέπει να τεθεί στα κόμματα που δεν έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους και σε αυτά που έχουν τοποθετηθεί αρνητικά.
Και τα δυο αυτά ζητήματα είναι στην κορυφή της ατζέντας της επόμενης πενταετίας. Πρόκειται για θέματα, που απαιτούν κοινή ευρωπαϊκή λύση και οφείλουμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις, εκτός των άκρων, να συνεννοηθούμε και να συνεργαστούμε προς όφελος, προστασία και ειρήνη για τους ευρωπαίους πολίτες. Πάντως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα έχει καταθέσει τις δικές του προτάσεις. Αναμένουμε τους υπόλοιπους.

Με την ευρωομάδα της Λεπέν, του Σαλβίνι και του Όρμπαν, μπορούν να αναπτυχθούν κοινοί τόποι όσον αφορά το ΕΛΚ; Υπενθυμίζω ότι η Ευρώπη εμφανιζόταν διστακτική απέναντι και στην εκλογή Μελόνι, με την Ιταλία σήμερα να είναι βασικός πυλώνας των ενιαίων κυβερνητικών πολιτικών.
Ο καθένας από αυτούς που αναφέρετε έχουν διαφορετική συμπεριφορά και κακώς τους τσουβαλιάζουν, γιατί η Λεπέν ανήκει στο ID, που ζητά την έξοδο της Γαλλίας από την Ευρώπη και δεν έχει ευρωπαϊκές προτάσεις. Αντιθέτως η Μελόνι, ανήκει στο Συντηρητικό κόμμα ,στο ECR και οι προγραμματικές του προτάσεις σε κάποια ζητήματα, συμπίπτουν με αυτές του ΕΛΚ. Η αντιμετώπιση των σημαντικών θεμάτων της επόμενης περιόδου, θα απαιτήσουν κοινές ευρωπαϊκές λύσεις. Για το σκοπό αυτό,το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, μπορεί να συνομιλήσει με τις πολιτικές δυνάμεις ,εκτός των άκρων, με την προϋπόθεση ότι θα συμφωνήσουν σε βασικά ζητήματα της ατζέντας του. Με τις δυνάμεις της Ακροδεξιάς, που θέλουν να φύγουν από την Ευρώπη, που εναντιώνονται στον θεσμό και επιβουλεύονται τη διάλυσή του και πιο συγκεκριμένα με το ID (Κοινοβουλευτική Ομάδα Ταυτότητας και Δημοκρατίας),δεν υπάρχει κανένας κοινός τόπος για επικοινωνία.